Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.06.2017. u 15:45

Započet će vrlo osjetljivo razdoblje kada će, u interesu svih, političari s obje strane granice morati zadržati hladnu glavu, kloniti se trijumfalizma, teških riječi te odluka i poteza koje bi mogle na bilo koji način ugroziti odnose država

Nepodnošljivom lakoćom Arbitražni sud u Haagu ipak je doveo do kraja slučaj razgraničenja Hrvatske i Slovenije.

Sama objava njihove presude, zakazana za 29. lipnja, označit će razdjelnicu dviju faza: tada će formalno završiti rad suda koji je zadnjih dvije godine za hrvatsku stranu izgubio kredibilitet, legitimitet pa i legalitet, a započet će vrlo osjetljivo razdoblje kada će, u interesu svih, političari s obje strane granice morati zadržati hladnu glavu, kloniti se trijumfalizma, teških riječi te odluka i poteza koje bi mogle na bilo koji način ugroziti odnose država i, prije svega, stanovnika s obje strane granice. Upotreba ili prijetnja silom za ostvarivanje bilo kojeg cilja, nadamo se, nikome neće ni pasti na pamet.

Ipak, ma kakva bude odluka arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji spor dviju država koji je od osamostaljenja opterećivao njihove odnose, ona će ostaviti gorak okus u ustima ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, već isto tako u međunarodnom pravu. Neki su procesi kao posljedica kontaminirane arbitraže – točnije, otkrića da je arbitraža bila kontaminirana kad je Večernji donio detalje malverzacija slovenske agentice Simone Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca – već započeli. Dio međunarodnih pravnih stručnjaka upozorio je kako je nužno preispitati ulogu arbitara koje imenuju stranke – kao što je Slovenija imenovala Sekoleca – te koliko je moguće da oni uopće budu nepristrani, što je uvjet njihova rada.

Druga točka tiče se rada arbitražnog suda. Neovisne kontrole ili mehanizma kontaminiranosti postupka i neovisnosti sudaca – nema. Nakon što je Hrvatska predočila dokaze da su slovenski arbitar i slovenska agentica utjecali na suce s ciljem da ih pridobiju na slovensku stranu, sami ti suci, neizravno optuženi za pristranost, zaključuju kako je s njima sve u redu, nastavljaju raditi te – donose presudu. Vjerovati im ili ne? A sumnja i nesigurnost najgora su prijetnja pravu i pravdi.

Komentara 19

RI
rimac444
19:52 20.06.2017.

Račan i njegova partija su glavni krivci koji su dali slovencima pravo na hrvatski dio Savudrijske vale. Zašto DORH još nije pokrenuo tužbu protiv partijskih kriminalaca koji su grubo kršili ustav

ST
stomugromova
17:57 20.06.2017.

RH je izašla iz tog procesa i nema što priznati ili ne priznati.Nju se taj process ne tiče.Sud je nastavio rad isključivo da spasi obraz francuskog suca koji je bio predsjednik Arbitražnog suda ( bivši predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu) i njemačkog suca koji su se na privatnim večerama družili sa slovenskim članom suda.To je apsolutno nedozvoljeno ponašanje i otvara očiglednu sumnju glede korupcije i mita.Zato su oni se napravili ludi i nastavili su sa radom,umjesto da odgovaraju za svoje nedozvoljeno ponašanje i sumnju na korupciju.To je takva povreda Arbitražnog procesa da njihovo dalje učešće u radu Suda predstavlja farsu i destrukciju.Tko će više pristati da im ta dva suca budu u bilo kakvoj kombinaciji sudovanja,nakon ove kompromitacije.Za slovenskog suca koji je također kršio pravila Arbitražnog postupka ,manje je bitno iako je on sam srušio legalitet postupka.Francuski i njemački član Suda,koji su trebali biti potpuno neutralni, teško su se iskompromitirali i osramotili sebe i svoje države.Ono što bih ja volio znati što se događalo na tim privatnim večerama kod slovenskog suca je cifra koju su Slovenci ponudili za presudu koja bi išla njima u korist i oko 160km2 hrvatskog teritorijalnog mora.To nažalost znaju samo njemački i francuski sudac,ali cifra mora biti vrtoglava.

DU
Deleted user
17:57 20.06.2017.

Slovenci su naporniji 100 puta od srba. Nikada nismo s njima ratovali, a imamo toliko problema s njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije