Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković odgovarao na pitanja umjesto šefice diplomacije

Prije potvrđivanja u Saboru, nova ministrica prošla je saslušanje na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove
19. lipnja 2017. u 22:20 15 komentara 2562 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Proces rekonstrukcije Vlade i nove parlamentarne većine jučer je završen u Saboru potvrđivanjem nove ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić. Potvrdilo ju je točno 78 zastupnika koji čine novu većinu HDZ-a i HNS-a uz manje partnere.

Pokret otoka ZAKON O KONCESIJAMA Od ranog jutra živo u Saboru, a Pokret otoka prosvjeduje na Markovu trgu

Imenovanju je prethodila rasprava na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjsku politiku te Odbora za europske poslove gdje su zastupnici postavljali pitanja njoj i premijeru Andreju Plenkoviću koji je, predstavljajući je, ustvrdio da će se sigurno odlično uklopiti u tim Vlade. Ni ova sjednica nije protekla mirno, budući da je na neka pitanja postavljena u tom trenutku budućoj ministrici odgovarao premijer, što je oporba zamjerila, jednako kao i dociranje pojedinim zastupnicima. To je posebno došlo do izražaja kada je Plenković odgovarao na pitanje SDP-ova Domagoja Hajdukovića o odnosima Hrvatske s Rusijom.

– Čini mi se da šaljemo oprečne poruke prema Moskvi, s jedne strane bivši ministar Stier nakon niza godina posjećuje Moskvu i obnavlja odnose s njima, a s druge premijer šalje izazivačke poruke, šaljemo vojsku, čak 290 vojnika u Litvu i Poljsku – komentirao je Hajduković dodavši kako ne vidi interes Hrvatske da provocira odnose s Rusijom. Plenković mu je uzvratio kako mu je zanimljiv taj odnos ljubavi i mržnje prema bivšem ministru Stieru.

– A vaša retorika najbolje potvrđuje na ovim prostorima zadnjih šest mjeseci što je to hibridno-informacijsko ratovanje. Ja ne znam jeste li vi akter ili žrtva, više mi djelujete kao žrtva u tom procesu, ali bitno je da vi kao mlad zastupnik malo dublje zagrebete u osnovne postulate međunarodnih odnosa, da dobro slušate ono što govore predstavnici Vlade, čitajući dokumente i malo razabere između redaka što mi to u biti želimo – krenuo je Plenković. Ustvrdio je kako se Hajduković (inače iz Osijeka op.a.) premlad da bi se sjetio koliko je bila uspješna mirovna misija UN-a u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, odnosno da je bila najuspješnija otkad takve misije postoje. Na komentar Hajdukovića kako ga nije to pitao, Plenkovićeva “mirnoća” je popustila.

– Kolega Hajdukoviću, imate vi još puno žganaca za popapati – rekao mu je. Kasnije je novinarima rekao da ne vidi ništa sporno u reakciji te da je zastupnik trebao znati o čemu govori kad mu postavlja pitanje.

– Nisam bio ništa iznerviran, evo, sve je kul – rekao je Plenković.

Inače, tema koja je bila “vruća” za mandata Davora Ive Stiera bila je i donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije, gdje je oporba Stiera optuživala da urušava dostignutu razinu ljudskih prava. Pejčinović Burić pak kaže kako je Ustav jasan i kako ga ona planira poštivati.

– Nema diskriminacije – kratko je poručila te dodala kako njezino ministarstvo nije direktno nadležno za taj dokument i da zna da se radi na njemu i da bi trebao biti na sjednici Vlade idući mjesec. U svom radu, naglasila je, bitno će joj biti jačanje gospodarske diplomacije, ali i nakon sve češćih terorističkih napada u EU i jačanje sigurnosti građana, jače korištenje beneficija članstva u EU i NATO-u te priprema Hrvatske za ulazak u schengenski prostor, ali i za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom.

Andrej Plenković ZAVRŠIO U REMETINCU Uhićen jer je na Fejsu objavio sadržaj ocijenjen kao prijetnja Plenkoviću Andrej Plenković GORAN GEROVAC Pismo Plenkoviću: Ne brinite se što bog Košića ne čuje kada se moli za vas. Bog Košića ne čuje uopće Sjednica Sabora PREPUCAVANJA Maras: Ova Vlada sliči Frankenstein vladi
  • ObrenM:

    Kako smo se usrecili !?

  • IvanLu:

    Nevjerojatno koliko je taj Plenkovic bahat. Svakom dijeli lekcije i sve zna najbolje. Jako podsjeca na Sanadera u svojim najboljim vremenima (pa cak i fizicki; velik i napuhan). Cak se i odlicno uklopio u "gosparski model" HDZ-a. Sanader je krao ... prikaži još! bez granica a Plenkovic stiti kriminal u AGROKOR-u za sto ce biti nagraden. Toliko je samovoljan da ce cak i Hrvatsku dovesti na crnu listu Rusije provocirajuci ih s Ukrajinom i otimanjem AGROKOR-a koji je po dugu vec njihov. Na taj nacin se dodvorava Zapadu za fotelju u Europskoj uniji ili UN-u na racun sviju nas. Prodana dusa i odvratan lik.

  • rojnik:

    Pustimo ministricu da radi svoj posao,a poslije ju možemo kritizirati.