Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Granične sporove bolje je prepustiti međunarodnom sudu

EU je nedavno predstavio novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti pregovorima.
17. veljače 2018. u 17:24 42 komentara 827 prikaza
Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Granične sporove među zemljama jugoistočne Europe, koji se ne mogu riješiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu nego arbitraži, rekla je u subotu u Muenchenu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

Karl Erjavec otvorena pitanja Erjavec napao Hrvatsku: Loš je primjer za potencijalne članice EU

EU je nedavno predstavio novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti pregovorima.

O tome je na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu govorio i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker istaknuvši da će zbog lošeg iskustva Hrvatske i Slovenije zemlje Zapadnog Balkana morati riješiti svoje granične sporove prije nego što uđu u EU.

Pejčinović Burić ističe da Hrvatska, koja ima neriješenu granicu sa Srbijom i BiH, želi te probleme riješiti neovisno o procesu njihova pristupanja Uniji.  

"Ako se taj proces vodi u dobroj vjeri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gdje to nije moguće, prema našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalna sudišta, međunarodni sud u Haagu i međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu", izjavila je ministrica novinarima u Muenchenu. 

"Stalna sudišta imaju više iskustva i možemo biti sigurni da će obje strane moći prihvatiti takve odluke", dodala je.  

Nakon što granicu nisu uspjeli dogovoriti pregovorima, Zagreb i Ljubljana obratili su se arbitražnom sudu u Haagu koji je većinu spornog Piranskog zaljeva dodijelio Sloveniji.

Slovenija odluku želi provesti, no Hrvatska je ne prihvaća jer su slovenski dužnosnici kompromitirali arbitražni postupak i umjesto toga nudi nastavak pregovora.

Šefica hrvatske diplomacije drži da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina nisu dobar primjer ostalim zemljama, ali ističe da ih je Zagreb "spreman dovršiti" i da je "rješenje vrlo blizu".  

"Vrlo smo blizu mogućeg rješenja, ali treba biti otvoren s obje strane. To je bilateralno pitanje i može se riješiti samo ako su obje strane zainteresirane", rekla je Pejčinović Burić.

Pogledajte i stanje u Savudriji na dan kad je Slovenija počela provoditi arbitražu:

Marija Pejčinović Burić
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
11.500 eura Na adresu savudrijskog ribara Diega Makovca i njegove supruge dosad su iz Slovenije stigle 23 kazne od po 500 eura Provokacije Slovenci progone četiri ribara. Zašto ne kažnjavaju Francuze? Karl Erjavec Savudrijska vala Erjavec: Nota je apsurdna, Pejčinović Burić: Hrvatski ribari se ne trebaju brinuti 'Slovenian President Borut Pahor arrives in the plenary room of the European Parliament before addressing the assembly in Strasbourg June 11, 2013.  REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: POLITICS)' Borut Pahor 'Provest ćemo arbitražu ako budemo strpljivi. Ne smijemo napraviti pogrešku'
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar bsudan
  bsudan:

  Kradze priznaje sudske presude samo ako su njenu korist.

 • aabbcc:

  Troskovi sporova ne bi smjeli biti veci od vrijednosti sporne livade ali za Balkance je sve prihvatljivo jer narod placa.

 • nogogaz:

  Da se to desilo na sudu u hamburgu, haagu...sve bi te snimke samo bacili jer nemaju pravne osnove. Protivzakonito prisluškivanje nije dozvoljeno pa i njegove dnimke ne mogu bit dokazi. Ali sekolec i drenikova sve su prznali pa tako i ... prikaži još!i bili kažnjeni. Sekolac od suda drenikova od slovenije. Ali odluka suda temelji na pravu a ne na željama jedne ili druge strane, pa se kao pravna ne može poništit politickim putem i izjavo da je samo bog iznad sabora. I todorić bi mogao izjavit kako on ne priznaje ovaj sud...ni milošević, praljak, mladić...ga nisu priznavsli pa jih to nije spasilo.