Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA NA GRANICI

Nastavlja se migrantski kaos na istoku Europe: Poljski premijer optužio Bjelorusiju za terorizam

Migrants gather on the Belarusian-Polish border
Foto: BelTA
1/2
10.11.2021.
u 15:53

Poljska je u srijedu izvijestila o porastu pokušaja prelaska svoje granice i vratila stotine migranata u Bjelorusiju optuživši Minsk i Moskvu da žele stvoriti krizu na europskoj granici.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je u srijedu Bjelorusiju da provodi "državni terorizam" dok se migranti gomilaju na granici tih dviju zemalja koja je i istočna granica Europske unije.

"Jasno je da je ovo što ovdje imamo očitovanje državnog terorizma", rekao je Morawiecki na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Kritizirao je "tihu osvetu" bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog potpore Poljske bjeloruskoj oporbi.

Zapadne vlade optužuju Lukašenka da potiče napetost izdavanjem viza migrantima koji uglavnom dolaze s Bliskog istoka i šaljući ih na granicu s Poljskom kako bi se osvetio za europske sankcije uvedene njegovoj zemlji zbog gušenja oporbenih prosvjeda nakon predsjedničkih izbora 2020. Bjelorusija odbija te optužbe i optužuje Poljsku za kršenje ljudskih prava jer ne želi pustiti migrante na svoj teritorij.

Polish police guard border fence on the Poland/Belarus border near Kuznica, Poland, in this photograph released by the Police, November 10, 2021. Policja Podlaska/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY
Foto: HANDOUT

Michel je pak rekao da se "ponovo razmišlja o eventualnim sankcijama (Bjelorusiji)", dodajući da će zemlje EU-a o tome razgovarati u ponedjeljak.

"Moramo pokazati naše snažno jedinstvo da bismo bili utjecajni i prekinuti ovo što se događa jer to nije prihvatljivo", rekao je Michel.

Poljska je u srijedu izvijestila o porastu pokušaja prelaska svoje granice i vratila stotine migranata u Bjelorusiju optuživši Minsk i Moskvu da žele stvoriti krizu na europskoj granici.

Migranti čekaju na granici na veoma niskim temperaturama, a nekoliko ešalona poljskih graničara stoji pokraj ograde od žilet žice i ne da im da uđu.

Ključne riječi

Komentara 7

VO
volimnju
19:17 10.11.2021.

poljaci svaka vam čast

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
09:46 11.11.2021.

Izmedju Bjelorusije i je konena granica s dzava EU.zajednice duga cca 1000 kilometra,i to je zaista neobranjivo,jer zica je samo privremeno,ako vojsla napusti granicu,zica je za deset minuta maknuta i tu prodje 5-10 tisuca izbjeglica za 15-ak minuta,tako dace to cuvanje granice izmedju EU-Bjkelorusije morati cuvati par stotina tisuca vojnika,sto je zaista preskupo,ili eto izbjeglica u EU,zaista zalosno,sta EU napravi i ucni s tim glupim sankcijama Bjelorusiji.

DU
Deleted user
20:39 10.11.2021.

Cisti retoričko pitanje,tko krsi ljudska prava,oni koji ih tuku i proganjaju ili oni koji im zeli pomoci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije