Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novinari uputili apel Sveučilištu - traže da postupak izbora rektora bude javan

U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata
15. veljače 2018. u 16:17 29 komentara 1768 prikaza
Damir Boras
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva, novinari i novinarke 16 medijskih redakcija, među kojima je i Večernji list, zatražili su da im se omogući prisustvo sjednici Senata koja se održava sutra, a na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, kao i da im se omogući prisustvo na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor zagrebačkog Sveučilišta.

Ministrica Divjak traži odgovornost rektora Borasa Divjak: Očekujem da rektor preuzme odgovornost u vezi s Hrvatskim studijima

Naime, Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

- U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata – stoji u dopisu novinara proslijeđenom sveučilišnom Izbornom povjerenstvu. Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić poručio je kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru.

Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa. No zasad, odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare po završetku sjednice Senata.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).

- HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan – poručuju iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova TV.

internet otvoreno pismo Neprofitni mediji: U teškoj smo situaciji Davor Bernardić UTJECAJ NA UREĐIVAČKU POLITIKU Mediji upozorili na sustavni pritisak SDP-a tipkovnica Mediji Vijeće za elektroničke medije lani imalo 37 prijavljenih slučajeva mogućeg govora mržnje
adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • Gustirna:

    Kada ce uposljavanje novinara,buduci su javni djelatnici, biti javano ....a ne po politickoj liniji...

  • bakulušić:

    HND, GONG, Dokumenta, Centar za mirovne studije i Veritas Save Štrpca a po potrebi i ostale (ne)vladine udruge, obavezno moraju biti uključeni i dati svoj "blagoslov" na sve društveno važne odluke u Republici Hrvatskoj. U protivnom postoji opasnost da se ... prikaži još! Hrvati otmu kontroli a to nas vodi u "ustašizaciju" i "fašizaciju" države i društva. A treba povećati i broj nadzornih kamera.

  • Deleted user:

    U ovom vodstvu HND-a nema ni jedan pošten čovjek ni novinar profesionalac a posebno ne udbaški doušnik vođa društva. I oni pozivaju na transparentnost