Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMANTI

Austrijski ministar glasine o drugom 'zatvaranju' Austrije krajem listopada nazvao 'farmom patki'

Ministar zdravlja Rudolf Anschober
Foto: BKA - Andy Wenzel
1/5
30.09.2020.
u 13:42

Ministar zdravlja je istakao da vlada, kako se upravo takvo što ne bi dogodilo, u prvom redu provodi ciljane mjere zaštite svugdje gdje korona-semafor pokaže potrebu za sprečavanje rizika, kao što je primjerice skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih lokala s 1 sat iza ponoći na 22 sata uvečer.

Austrijski ministar zdravlja iz redova Zelenih Rudolf Anschober opovrgnuo je glasine o navodnom drugom „zatvaranju“ (lockdown) Austrije nakon 23. listopada odnosno još prije vikenda uoči blagdana Svih svetih, koje je u javnosti proširio čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Norbert Hofer.

„ Njega neće biti“, poručio je Anschober, a Hoferovu tvrdnju i glasine koje širi nazvao je „ ne jednom patkom, nego farmom patki“. Ministar polazi od toga da se radi o ciljanom širenju glasina u predizborno vrijeme, jer su za 11. listopad u Beču najavljeni dvostruki izbori: gradski i pokrajinski. Anschober je također pojasnio zakonsku situaciju vezano uz proglašenje lockdowna: „Lockdown je samo tada predviđen ako glavni odbor Parlamenta dade suglasnost za taj čin i ako zdravstveni sustav stoji pred slomom“.

Dodao je kako „za takove glasine nema nikakve osnove“. Ministar zdravlja je istakao da vlada, kako se upravo takvo što ne bi dogodilo, u prvom redu provodi ciljane mjere zaštite svugdje gdje korona-semafor pokaže potrebu za sprečavanje rizika, kao što je primjerice skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih lokala s 1 sat iza ponoći na 22 sata uvečer.

Također je ukazao kako na činjenicu da je nedavnim usvajanjem Novele Covid-19 Zakona od strane austrijskog Parlamenta pokrajinama dana mogućnost da same odluče koje će mjere poduzeti na svom području. Čelnik FPÖ-a Hofer tvrdi da informaciju dobio iz „dobro informiranih krugova bliskih kabinetu“. Čijem, nije naveo. Mediji pišu kako bi ipak u pitanju mogle biti predizborne stranačke igre, jer Hofer je u razgovoru za televiziju ORF rekao kako o odgodi bečkih izbora 11. listopada „još nije izrečena završna riječ“.

Kao razlog je naveo veliki broj pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Beču, ukazavši kako ih je toliko mnogo bilo jedino na vrhuncu koronakrize početkom travnja ove godine.

Prema posljednjim anketama socijaldemokrati (SPÖ) uvjerljivo vode, a Hoferov FPÖ uživa manje od 10 posto povjerenja Bečana s pravom glasa. Ministar Anschober svojom izjavom „sada svakako moramo gledati da brojke postupno idu prema dolje“ pokušava mobilizirati Austrijance na suradnju, kako bi se pod svaku cijenu uspio spriječiti drugi val zaraze i eksponencijalni rast krivulje novozaraženih. Jer koronavirus vreba iz svakoga kutka i daljnji rizici su pred nama.

Anschober ih trenutačno vidi u otvaranju vrata Viših i Visokih škola i Sveučilišta u Austriji 1. listopada, jer je riječ uglavnom o mladoj populaciji, ali i u padu dnevnih temperatura zraka, budući da koronavirus zahlađenje „obožava“.

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
19:32 30.09.2020.

Razumijemo da su vlasnici ovog lista Austrijanci, ali ovo je stvarno previše i od gazda.

EP
Epil
15:21 30.09.2020.

Sto se ceka u HR? Sad staviti Austriju na crvenu listu i time sprijeciti da 120.000 HR skijasa ode u Austriju. Nece propasti, ali ce ih dobro zaboljeti. Pa neka budemo onda u egalu, ljeto za zimu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije