Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE OBJAŠNJAVAO?

Putin je pokušao nešto objasniti Angeli Merkel, ona je samo zakolutala očima

merkel, putin, trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.07.2017.
u 21:35

"Svima su poznati veliki globalni izazovi", kazala je Merkel čelnicima 9 najrazvijenijih zemalja svijeta i EU-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je skupinu G20 na kompromis u pogledu ključnih spornih pitanja zbog velikih razlika u stajalištima između američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih svjetskih čelnika na području trgovine, klimatskih promjena i migranata.

"Svima su poznati veliki globalni izazovi", kazala je Merkel čelnicima 9 najrazvijenijih zemalja svijeta i EU-a.

"Zato rješenja mogu biti pronađena samo ako budemo spremni na kompromise uvažavajući međusobna stajališta", kazala je u uvodnom govoru dvodnevnog summita.

"Možemo također reći da među nama postoje razlike", dodala je.

Summit je do sada samo još više naglasio razlike između Trumpa i drugih čelnika jer on nastoji nametnuti svoj protekcionistički pristup ekonomiji u završnu deklaraciju skupa, koja bi trebala biti usvojena do subote, a tome se posebno protive države BRICS-a (Kina, Rusija, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika).

"Ovo je cirkus", rekao je jedan dužnosnik. "To se nikada nije dogodilo na prijašnjim summitima G20."

Summit je bio prigoda i za prvi sastanak Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Čelnici G20, po nacrtu završne deklaracije, primaju na znanje izolaciju SAD-a kad je riječ o klimi, ističući da će sve druge članice tog foruma provesti Pariški sporazum o borbi protiv klimatskih promjena.

"Primamo na znanje odluku SAD-a da istupi iz Pariškog sporazuma", kaže se u tekstu, dodajući da drugi čelnici smatraju sporazum o borbi protiv klimatskih promjena "nepovratnim."

Ako to usvoje, čelnici foruma će poručiti SAD-u da nema povratka i novih pregovora o promjeni sporazuma. Čak i ako vrata Americi ostaju otvorena ako se ponovno predomisli.

Skup prate veliki nasilni prosvjedi antiglobalista. Jedanaest njih teško je ozlijeđeno kada su se bježeći od policije pokušali popeti preko zaštitne ograde. Ograda visoka četiri metra pala je pod njihovom težinom pa su pali na tlo.

Zanimljiv je bio trenutak kada je Putin pokušao nešto objasniti njemačkoj kancelarki. Što je točno govorio ne zna se, no prema reakciji Angele Merkel, čini se da je bilo prilično dosadno.

Komentara 30

PU
Pukovnik
23:25 07.07.2017.

Boli Putina k.... sta mu ta stara poklapaca prica.

Avatar 123456
123456
23:15 07.07.2017.

Koliko ja vidim situacija je upravo obrnuta - merkelica nekaj objašnjava a car Putin okreće očima!

Avatar kakon
kakon
23:33 07.07.2017.

To su na BBC isto maloprije pokazivali. Cijelo vrijeme govore i nešto gledaju prema gore. Stoga nije istina da je Merkel okretala očima, nego je pogledala najprije prema gore, pa onda - valjda razmišljajući - na stranu. Ali novinari sese raspisali, pa kud god puklo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije