Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT G20

Sirija , Ukrajina, Sj. Koreja... Što su na povijesnom susretu dogovorili Trump i Putin?

Sastanak G20
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
07.07.2017.
u 21:17

Sudeći prema informacijama nakon sastanka razgovor je bio sve samo ne kurtoazan.

Rukovanje i prvi susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u najvećoj je mjeri obilježio sastanak na vrhu čelnika država članica G20 koji se održava u njemačkom Hamburgu.

S obzirom na aktualna svjetska događanja i krizna žarišta, poglavito ona u Siriji, Ukrajini i Sjevernoj Koreji, kao i učestale terorističke prijetnje i napadi te borba protiv klimatskih promjena, od sastanka vođa dviju supersila očekivali su se razgovori koji bi trebali pokrenuti neke konkretne poteze i pomaknuti globalne odnose s mrtve točke podjele i razdora koji su zavladali posljednjih godina. Tu je, naravno, i pitanje istrage oko navodnog uplitanja Moskve u američke predsjedničke izbore prošle godine.

Pakao na ulicama

Iako je bilo predviđeno da Trump i Putin razgovaraju pola sata, iza zatvorenih vrata u društvu šefova diplomacija Rexa Tillersona i Sergeja Lavrova ostali su punih dva sata i šesnaest minuta. Sudeći prema informacijama nakon sastanka razgovor je bio sve samo ne kurtoazan.

Dogovoren je prekid vatre na jugozapadu Sirije, kao i zajednička kontrola sirijskog neba. Usuglašeno je i kako vojnici jedne i druge strane neće vojno djelovati na područjima koje kontroliraju ovi drugi. Trump je izgleda popustio oko bezuvjetnog odlaska Bashara al-Assada s vlasti, no zauzvrat je tražio ublažavanje ruskog stava oko autonomije istočnih pokrajina u Ukrajini i provođenja sporazuma iz Minska.  Oba predsjednika poručila su kako je ovo samo početak te kako će se njihovi susreti nastaviti.

Domaćin sastanka, njemačka kancelarka Angela Merkel, poslala je u pozdravnom govoru snažnu poruku o sastancima koji slijede na summitu.

Sastanak G20
1/20

– Zajedno možemo puno toga postići i ostvariti konkretne poteze jedino ako smo svi spremni na određene kompromise – kazala je okupljenima Merkel. Istovremeno na ulicama Hamburga od četvrtka navečer vlada pravi kaos koji su izazvali prosvjednici koji se protive održavanju sastanka članica G20 kao i njihove politike za koju tvrde da izrabljuje radnike, u službi je krupnog kapitala i ne mari za ekološke probleme i probleme globalnog zagrijavanja.

“Dobrodošli u pakao”

Sudionicima sastanka poslali su poruku “Dobrodošli u pakao”, a u skladu s tom parolom i napravili su pakao i sukobili se s jakim policijskim snagama čiji je broj oko 20 tisuća. U sukobu je ozlijeđeno više od 30 policajaca, a nekoliko desetaka demonstranata predvođenih nasilnim ljevičarskim skupinama je privedeno.

Prosvjednici su palili parkirana vozila građana Hamburga i razbijali izloge banaka i trgovina, a navodno je i napadnuto osiguranje ispred hotela Hyat u kojem je odsjeo Vladimir Putin. Sudionicima sastanka poruku je iz Vatikana poslao i Sveti Otac papa Franjo
koji je sve one koji odlučuju potaknuo da prioritet u svojim odlukama daju onima najsiromašnijima.

“Treba dati apsolutni prioritet siromašnima, izbjeglicama, onima koji pate, evakuiranima i isključenima, bez obzira na nacionalnost, rasu, vjeru i kulturu te odbaciti oružane sukobe”, napisao je papa Franjo u pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Papa kritizirao SAD

Papa smatra kako je cilj država G20 o postizanju uključivijeg i održivijeg svjetskog ekonomskog rasta “neodvojiv od potrebe suočavanja s aktualnim sukobima i svjetskim problemom migracija”. Čelnik Katoličke crkve ukazao je i na “tragičnu situaciju u Južnom Sudanu, regiji oko jezera Čad, na Rogu Afrike i u Jemenu, gdje 30 milijuna ljudi nema dovoljno hrane i vode za preživljavanje”.

U poruci koja se može protumačiti kao kritika Sjedinjenih Država zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, Franjo je pozvao čelnike G20 da “poštuju međunarodne dogovore i nastave s promicanjem multilateralnog pristupa”.

“Od Boga tražim blagoslov susreta u Hamburgu i svakog pokušaja međunarodne zajednice da oblikuje novo razdoblje razvoja koje bi bilo inovativno, povezano, održivo, koje poštuje okoliš i uključuje sve narode i pojedince”, zaključio je.

Trumpovo odbijanje brige o okolišu očito je jedan od problema na koji će svjetski čelnici posebno pokušati izvršiti pritisak na američkog predsjednika, a u njihovo ime istupio je kanadski premijer Justin Trudeau koji je naglasio kako će pozvati Trumpa da bude predvodnik borbe protiv klimatskih promjena.

“Pariški klimatski sporazum važan je konsenzus do kojeg se nije lako došlo te ga se ne smije lako odbaciti”, istaknuo je kineski predsjednik Xi Jinping. Britanska premijerka Theresa May otkrila je da su se čelnici država G20 složili da će pokušati nagovoriti Trumpa da promijeni svoj stav.

Komentara 79

ZL
zlako
11:20 07.07.2017.

Trump mijenja svijet nabolje.Prvi pozitivni državnik nakon Kralja Zvonimira.

OP
opančar
11:57 07.07.2017.

dogovorit će se njih dvojica, u to ne sumnjam

VA
vaganac
16:45 07.07.2017.

Poruka je:"Sve smo preveslali zedne preko vode"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije