Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bio i Krstičević

Plenković u Zemuniku izrazio poštovanje pilotima i hrvatskom zrakoplovstvu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/25
21.07.2017.
u 18:01

Podsjetio je da je njegova Vlada povećala proračun Ministarstva obrane.

Premijer Andrej Plenković danas se u Zemuniku susreo s pripadnicima zračnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koje sudjeluju u gašenju požara te istaknuo kako je došao prije svega iskazati poštovanje hrvatskim pilotima i hrvatskom zrakoplovstvu, reći hvala za sve što rade.

"Došao sam prije svega iskazati poštovanje hrvatskim pilotima i hrvatskom zrakoplovstvu, reći hvala za sve što rade. Njihova požrtvovnost vidljiva je svakoga dana. To su brojni sati leta, koliko sam vidio, piloti su 36 dana u ovoj godini proveli u zrakoplovima. Ta požrtvovnost i angažiranost odražavaju domoljublje hrvatskih pilota i vojnika. I na tome im zahvaljujem", rekao je Plenković  pri posjetu 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić". Na susretu s pripadnicima zračnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bili su i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

Govoreći o požrtvovnosti hrvatskih pilota, premijer je rekao kako kada god vremenski uvjeti dopuštaju, zrakoplovi lete, piloti odrađuju svoj posao, pomaže im Hrvatska vojska u svim segmentima i civilne institucije i ta sinergija očituje se neprestano ovih dana. Zahvalio im je i na međunarodnom angažmanu.

"Jučer smo donijeli odluku da se pomogne u gašenju požara u Crnoj Gori, a u Izraelu su pokazali najvišu profesionalnu razinu aktivnosti i doprinos. I na tome im zahvaljujem, kao i cijeloj Hrvatskoj vojsci s ministrom obrane na čelu, na svemu što rade za Hrvatsku i u gašenjima požara", kazao je premijer Andrej Plenković nakon susreta s pripadnicima protupožarnih snaga u bazi u Zemuniku.

Na novinarski upit jesu li on i ministar obrane došli pilotima ponuditi bolje uvjete rada zbog njihova navodnog nezadovoljstva trenutačnim statusom, premijer je ponovio kako su ponajprije došli reći hvala i iskazati poštovanje hrvatskim pilotima. 
"Što se tiče općenito uvjeta, kvalitete života i primanja prema članicama i članovima Oružanih snaga mislim da je ministar Krstičević u prvih godinu dana rada Vlade pokazao da mu je to jedna od temeljnih zadaća. Na tom tragu zajedno sa suradnicima traži modalitet kako unaprijediti kvalitetu života svih pripadnika Oružanih snaga. Ovo nije političko ili personalno gašenje požara, ovo je razgovor s ljudima koji svaki dan požrtvovno rade i znak poštovanja prema njihovu poslu, kao i općenito prema Ministarstvu obrane", rekao je premijer,

Podsjetio je da je njegova Vlada povećala proračun Ministarstva obrane.

"A što se tiče prava hrvatskih pilota, vi znate da je moja Vlada povećala proračun Ministarstva obrane, znate i sami da bismo kao članica NATO saveza i EU trebali ići prema dva posto izdvajanja za Oružane snage, dakle, za obranu. Kada dođemo u fazu razgovora o proračunskim sredstvima, vodit ćemo računa da se i taj segment, odnosno ti dijelovi proračuna Ministarstva obrane na odgovarajući način planiraju", poručio je premijer.

Transparentno, odgovorno i financijski održivo

Novinare je zanimalo je li se nakon analize požara na splitskom području ukazala potreba za nabavom još nekog protupožarnog aviona i hoće li to utjecati na nabavu borbenih zrakoplova.
"To su dvije odvojene stvari. Hrvatska ima pet Canadaira i šest Air Tractora. Zasad, koliko sam razumio, te su sposobnosti dovoljne, s obzirom na intenzitet situacija u kojima naši piloti moraju djelovati.  A što se tiče Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, želim još jednom ponoviti: Na političkoj razini postigli smo suglasje da Hrvatska treba dugoročno riješiti pitanje ratnog zrakoplovstva".

Dakle, nastavio je premijer, "imati sposobnost svojih zračnih snaga. Ovo što smo napravili sada je plod vrlo temeljite, stručne analize, prije svega naših kolega koji su u zrakoplovstvu, a u tom pogledu ćemo malo više znati kada dobijemo odgovor na ponude koje su krenule i vjerujem da ćemo u jednom razumnom roku i planirati odgovarajuća sredstva i realizirati taj projekt. Što se nas tiče, u sljedećih 25 do 30 godina trebalo bi se riješiti pitanje hrvatskoga ratnog zrakoplovstva", rekao je premijer Plenković.
Na novinarsko pitanje hoće li ministar Krstičević imati odriješene ruke pri odabiru zrakoplova te kako se u javnosti čuju kritike da to Hrvatskoj ne treba, premijer je kazao kako „ne vidi zašto bi jedna zemlja koja je članica NATO-a i Europske unije, koja ima svoje zrakoplovstvo, donosila odluku koja bi bila suprotna nastavku te sposobnosti“. 
"O toj temi vlada široki konsenzus i suglasje i na političkoj sceni. Kad je riječ o ključnim institucijama, a tu mislim i na predsjednicu i na Vladu i na čelništvo Sabora, svi smo na tragu istoga razmišljanja. A što se tiče odluka, one će se donositi u proceduri koja je predviđena, dakle, transparentno, odgovorno i financijski održivo. Imamo plan fiskalne konsolidacije, nastojimo pokazati racionalnost u svim segmentima, a opet istaknuti ono što je strateški bitno", rekao je premijer.

Dodao je kako se zbog toga nabava zrakoplova u Hrvatskoj u jednom trenutku mora dogoditi. "Mi smo u poziciji da to želimo realizirati i ako sve bude dobro, možda bi će već prvi zrakoplovi koji će biti nabavljeni biti u vrijeme kada će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije 2020. godine i kada ćemo slaviti 25. obljetnicu Oluje", rekao je premijer Plenković.

Komentara 3

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
18:37 21.07.2017.

Yugosi na aparatima,F16 sve su blize.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
18:43 21.07.2017.

Gdje je pudlica Šundov? Krle ga ignorira do jaja..to ministre 😊😊😊😊😊

ST
Stipan
18:30 21.07.2017.

Mogao je Plenković kupiti veći sako i da su mu ispeglane hlače. Ovako izgleda pored urednih i dotjeranih vojnika i ministra smotan kao neka seljačina .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije