Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetosti između dva brda

Na Pantovčaku 'ne doživljavaju' HDZ-ove kritike predsjednice

Foto: POOL/PIXSELL
21.07.2017.
u 17:18

Predsjednica je bila u Splitu i mislim da su njezine izjave bile puno realnije nakon uvida, rekao je premijer Plenković na presici

U Uredu predsjednice jučer nisu htjeli komentirati neslužbene prozivke na račun Kolinde Grabar-Kitarović iz HDZ-a, što je jučer objavio Večernji list, jer ne žele odgovarati na neslužbene optužbe niti ih, kako kažu, doživljavaju.


 

Odnosi na relaciji Banski dvori – Pantovčak dodatno su zaiskrili u jeku požara u Dalmaciji kada je predsjednica RH prigovorila da vojska nije na vrijeme poslana na požarišta zbog čega je ministar obrane Krstičević ponudio ostavku. Premijer Andrej Plenković jučer je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da se s predsjednicom nije čuo, što je vrlo indikativno (nisu se čuli ni u jeku požara), ali je isto tako poručio da nije riječ o sukobu između njih dvoje, nego o različitim pogledima na rad Hrvatske vojske tijekom požara.
– Žao mi je što je predsjednica na taj način komentirala ovu situaciju. Bila je u Splitu i vidjela situaciju, mislim da su njezine izjave bile puno realnije nakon uvida. Nismo se čuli, ali mislim da nemamo što raščišćavati – rekao je jučer premijer Plenković na novinskoj konferenciji. I dok Plenković službeno otklanja tvrdnje da je u lošim odnosima s Kolindom Grabar-Kitarović, tijekom novinske konferencije barem je dvaput dao do znanja da odgovornom za Krstičevićevo mahanje ostavkom drži predsjednicu. Tako je na pitanje tko je uvrijedio ili naljutio ministra Krstičevića da ponudi ostavku, odgovorio – pogodite. Jednako tako, premijer je dao do znanja da ministar Krstičević nije formalno podnio ostavku, nego ju je nudio kroz medije.
Jučer je prvi put manjkavost u komunikaciji prema državnom vrhu, dakle predsjednici i premijeru, priznao Dragan Lozančić, ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje.

– Možda nismo najbolje komunicirali prema državnom vrhu, to je moja odgovornost. No to ne znači da je bilo pogrešaka. Nemam direktnu komunikaciju s dijelom vlasti, to je tako prema protokolu. Najesen ćemo napraviti kompletnu analizu i vidjeti što možemo unaprijediti – rekao je jučer Lozančić. Nakon što je predsjednica “ispeglala” svoju izjavu o angažmanu vojske tijekom požara i ustvrdila da je Krstičević odličan ministar, provukle su se teze da je njezina meta otpočetka bio Lozančić, čiju je smjenu bila tražila s mjesta šefa SOA-e, i da je prigovor, zapravo, išao u smjeru da je DUZS trebao ranije pozvati vojsku da pomogne u gašenju požara. Ravnatelja DUZS-a imenuje Vlada, ali unatoč njegovu priznanju da je komunikacija prema vrhu države mogla biti bolja, premijer Plenković to mu nije zamjerio, nego je poručio da ovo nije bila situacija s dramatičnim posljedicama jer je prošla bez ljudskih žrtava i bez veće ili velike materijalne štete.

– Šesnaestero ljudi zatražilo je medicinsku pomoć zbog lakših problema izazvanih udisanjem dima – naveo je premijer. Moguće je da je Lozančić nastupio samokritički kako bi olakšao situaciju i premijeru, koji je bio prozivan što dan ranije nije došao u Split, ali i ministru Krstičeviću koji se osjetio prozvanim izjavom predsjednice o nepravovremenom angažmanu vojske. Premijer Plenković, unatoč kritikama, i dalje ustraje da nije pogriješio kada je rekao da je požar u Splitu “interesantan i atraktivan” jer je riječ o velikom gradu. Imao je to potrebu ponoviti... 

Komentara 18

BE
BeroII
17:29 21.07.2017.

Napetosti umjetno proizvode i potenciraju upravo ovakvi partijski mediji koji to rade po direktivi partije. Tospada pod nazivnik "kiselih krastavaca" ali svakako i pod specijani rat koji se kontinuirano vodi protiv demokratskih snaga u Hrvatskoj. Partija bi sve dala da se vrati na vlast i da Hrvatsku ponovno vrati u nekakvu "udrugu" sa srbijom i ostakom bivše jugoslavije. Fuj fuj i samo fuj.

RI
rimac444
20:15 21.07.2017.

Predsjednica kao vrhovni zapovjednik iznjela je svoje mišljenje koje je jasno svakom tko je ozbiljno sagledao katastrofu požara. Krstičević se treba ispričati predsjednici zbog maloumnog ponašanja ili se povući. Ako general nije sposoban kontrolirati svoj ego kao ministar već svojim ponašanjem pomaže jugonostalgičarima i partiji onda nije za u funkciju

DU
Deleted user
18:09 21.07.2017.

malo je manjkalo da se ne zapali cijeli grad split a troje vodecih se prepucava kao tinejdzeri u srednjoj skoli da nije prezalosno bilo bi smijesno sto reci doslovce sramota oko predsjednice drzave 150 teskih uhljeba bez ovlasti i bez odgovornosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije