Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Nema potrebe za posredovanjem, dobro se razumijemo i na slovenskom i na hrvatskom'

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
19.10.2017.
u 16:29

Plenković je rekao da je u vezi s Pelješkim mostom Junckeru temeljito objasnio značaj toga projekta za Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Bruxellesu da je poziv slovenskom premijeru Miri Ceraru da dođe u Zagreb otvoren još od 12. srpnja te da ne vidi potrebe za posredovanjem u rješavanju graničnog pitanja.

 Plenković je prije početka summita čelnika EU-a, sudjelovao na sastanku Europske pučke stranke, na čijim je marginama razgovarao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Plenković je novinarima rekao da je poziv Ceraru "otvoren još od 12. srpnja", a da će se s njim susresti i tijekom summita čelnika EU-a. Na upit je li mu Juncker nešto sugerirao u vezi sa Slovenijom, Plenković je rekao da i predsjednik Komisije podržava dijalog.

"Što se tiče razgovora sa Slovenijom, naravno da on, kao i svi koji se jako dobro poznajemo, podržava dijalog. Pozicije Hrvatske su poznate, pozicije Slovenije su poznate i ja sam otvoren za razgovore o graničnom pitanju i to je on što je najvažnije", rekao je Plenković.

Hrvatska ne priznaje u lipnju donesenu arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici i ustraje na tome da je to bilateralno pitanje koje dvije zemlje trebaju riješiti dijalogom, dok Slovenija drži da se presuda treba primijeniti i pristaje na dijalog samo o provedbi.

Plenković je istaknuo da u ovom trenutku ne vidi potrebu za posredovanjem.

"Ja sam jednom u šali rekao da se dobro razumijemo i na slovenskom i na hrvatskom. U ovoj fazi ne vidim potrebe za nekim posredovanjem. Svi naši prijatelji žele da se ta dugotrajna otvorena pitanja nastoje zatvoriti jer svi smatraju da imamo krupnih zajedničkih tema na dnevnom redu Europskog vijeća", rekao je hrvatski premijer.

Ponovio je da je granično pitanje bilateralno pitanje, a da takvo bilateralno pitanje nikada nije bilo na dnevnom redu Europskog vijeća, osim sada kada se zbog Brexita mora razgovarati o Irskoj i Gibraltaru.

"Te teme doista nema na Europskom vijeću", kaže Plenković.

Plenković je rekao da je u vezi s Pelješkim mostom Junckeru "temeljito objasnio značaj toga projekta za Hrvatsku, da je on napravljen u gabaritima kako bi se izišlo u susret Bosni i Hercegovini, a da se sama gradnja obavlja na hrvatskom teritoriju i iznad hrvatskih voda".

Govoreći o Agrokoru, Plenković je rekao da prema ocjenama međunarodnih financijskih institucija kriza u tom koncernu, iako je krupna, nije utjecala na pozitivne trendove, "što znači da dobro upravljamo tim procesom".

Komentara 3

MI
mikrogrizIi
17:22 19.10.2017.

Nije tocno da je Europska komisija odlucila da je gradnja Pelješkog mosta najbolja opcija!.............. Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je u Zagrebu da još nije izabrana solucija što seeee tice povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, niti je bilo kojoj mogucoj varijanti dana prednost.....U meduvremenu, napokon se doznala istina zašto je Jure Radic nakon sastanka s Sanaderom požurio reci novinarima kako se od Pelješkog mosta ne odustaje,. ......................Naime, projektanti i izvodaci mosta, autoceste i brze ceste, tvrtke IGH i Konstruktor preko tvrtke Profectus Vicenca Blagaica, suvlasnici su milijuna cetvornih metara zemljišta na Pelješcu i okolici!

HA
hanzi
18:23 19.10.2017.

Nema potrebe za posredovanje, nema potrebe za rešavanje graničnog pitanja sa susjedima. Takvo ponašanje šteti samo običnim građanima, pa su več hrvatski seljaki platili kaznu u Srbiji. Pa če uskoro Hrvatski ribiči platiti kazne u Sloveniji, kad če preči granico. HR če izgubiti EU novce za Pelješki most. Vrlo je verovatno, da če dobiti Šemgenske teralice. A Plenkovič kaže, da nema sile za rešenje graničnog pitanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije