Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENADIO PREMIJERA

Šprajc ozbiljan intervju s Plenkovićem završio u svom stilu! Evo što mu je darovao...

18.10.2017.
u 23:10

Vrlo ozbiljan intervju, u kojem je Plenković odgovarao na pitanja o radu njegove Vlade koja je na čelu države godinu dana te je čak zavapio kako jedina nedaća koje njegovu Vladu nije zatekla jest teroristički napad, pri kraju je ipak tekao u ležernijem tonu, pa je Plenković pokazao i svoju drugu stranu.

U RTL Direktu kod voditelja Zorana Šprajca gostovao je premijer Andrej Plenković. 

Plenković je komentirao lex Agrokor i tvrdnje da će Hrvatsku tužiti nekoliko nezadovoljnih strana

– Procijenili smo da zakonski okvir koji pokriva stečajno zakonodavstvo nije dovoljno dobar za kompaniju koju imamo od sistemskog značaja. Ta je kompanija i dalje u privatnom vlasništvu, a moram reći da ni jedna lipa poreznih obveznika od travnja do sada nije potrošena i da je uloga države da bude svojevrsni facilitator i to putem izvanredog povjerenika kojeg je imenovao Trgovački sud – rekao je Plenković.

Je li Božo Petrov napravio dobro kada je Todorića namamio u Banske dvore na  sastanak i otvorio tu temu, pitao je Šprajc.

– Gospodin Petrov koristi se medijima u žalu što više nije predsjednik Sabora kako bi opisao detalje s pojedinih sastanaka. To je njegov stil. Politika Vlade bila je da se temeljito informiramo kad smo bili svjesni veličine problema. Od četiri scenarija: ne činiti ništa, nacionalizirati, dati sredstva ili ići sa zakonom, odlučili smo onako kako je jedino bilo moguće – odgovorio je Plenković.

– Hrvatska je Vlada prenijela drugim vladama u susjednim državama sve aspekte koji se odnose na Zakon o izvanrednoj upravi, sve smo temeljito objasnili. Sberbanka nastoji doći do svojih sredstava, tražbina. Međutim, svi ti procesi vode se protiv kompanije, a ne protiv hrvatske države. Održani su razgovori Ministarstva gospodarstva i diplomacije s nizom ministara u susjednim zemljama, gdje smo objasnili da je bit Vladina angažmana u tome da ne dođe do domino-efekta, tsunamija na financijski sustav, dobavljače, radnike... Nadam se da su razgovori predsjednice Republike i ruskog predsjednika Putina išli za tim da Sberbanka, kao jedan od najvažnijih vjerovnika, promijeni politiku i da se aktivno uključi u proces restrukturiranja i nagodbe jer ima sve informacije. Očekujem da će ovaj današnji sastanak imati pozitivan efekt na njihovo stajalište tijekom procesa restrukturiranja – rekao je Plenković.

Na pitanje o gospodarskom rastu i tvrdnji mnogih ekonomista kako on nije dovoljan te da se Hrvatska samo vuče za globalnim oporavkom, Plenković je rezolutno odgovorio da to nije točno.

– Neće vam svi reći tako. Reći će vam oni koji lakonski komentiraju stvari, koji tvrde da nije do vas nego da je to sve neka nevidljiva ruka napravila. Zar mislite da se proračunska disciplina odvija sama po sebi? Ne odvija se. Sve se odvija s određenom svrhom i dinamikom. Moj je cilj bio da ova kriza, s kojom smo se suočili, a ona sigurno nije do moje Vlade, ne utječe na ključne pozitivne trendove. Rejting agencije gledaju je li u zemlji stabilan politički sustav, predvidiv pravni sustav i je li to zemlja u kojoj se može napraviti poslovni plan i ostvariti u takvom okruženju poslovne ideje. Takvu zemlju želim i na tome radimo – zaključio je Plenković.

Vrlo ozbiljan intervju, u kojem je Plenković odgovarao na pitanja o radu njegove Vlade koja je na čelu države godinu dana te je čak zavapio kako jedina nedaća koje njegovu Vladu nije zatekla jest teroristički napad, pri kraju je ipak tekao u ležernijem tonu, pa je Plenković pokazao i svoju drugu stranu.

Plenković je rekao kako se, nažalost, ne stigne baviti sportom koliko bi želio, ali se pohvalio da ipak prati sportska događanja.

Na pitanje o supruzi, s kojom se upoznao u Saboru, rekao je kako to nije bila jedina "saborska ljubav".

– Moja supruga i ja upoznali smo se u Saboru, a moram priznati da to nije bila jedina saborska"ljubavna štorija", pritom mislim na kolegu Mesića – rekao je Plenković.

Kritiziraju vas da ste arogantni prema neistomišljenicima, oporbi, novinarima?

Stvarno se trudim da ni u jednom trenutku ne prijeđem granice koje bi krivo mogle biti doživljene. Od stresa smo se malo i udebljali u ovih godinu dana, jer kad radite 14 sati dnevno na dan, to je tako, a ništa pozitivno ne dobivate na stol. Onda se to vidi i osjeti, ali tako je pa morate izdržati. A olakotna je okolnost što imam i dvoje male djece. 

Neki kažu i da ste tašti, ne volite čuti kritiku?

Kako ne bih volio, oni koji me bolje poznaju znaju da volim razgovarati i da ne volim podilaženje, dapače. Mislim da je ključ u tome što međusobno moramo biti korektivi, nema osobite koristi kad vam netko govori ono što vi želite čuti.

Imate dvoje male djece, stignete li se baviti njima?

Možete misliti koliko je supruga zadovoljna time da između 6 i 8 ujutro mogu pomoći u kući.

Supruga se ne pojavljuje često s vama u javnosti?

Odlučili smo da ne želimo obiteljsko pojavljivanje, a ona se sjajno nosi s brojnim zadaćama. 

Zatim je Zoran Šprajc spomenuo premijerovu anemiju zbog koje nije išao u vojsku, a o tome je bilo riječi prije nekoliko mjeseci, a premijer je potvrdio kako od anemije boluje i njegov sin.

Nakon toga voditelj Šprajc u svojem je stilu završio emisiju i Plenkoviću darovao košaru punu proizvoda koji nadomještaju željezo u krvi, poput cikle, aronije i sličnih proizvoda...

1/11

Komentara 123

Avatar MatanFrancetić
MatanFrancetić
23:38 18.10.2017.

Šprajc ozbiljan intervju, Nemoguća stvar

DU
Deleted user
23:35 18.10.2017.

a sta je ..druga za ocekivati..od judi..tipa sprajcova..nego..sprajcovanje..

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
02:10 19.10.2017.

Punokrvni politicar dorastao svakoj temi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije