Naslovnica Vijesti Svijet

Plenković: Ne postoji temelj da logoraši tuže Hrvatsku

'Ovo nije bila presuda koja se odnosila na odgovornost država, nego pojedinaca. Ne vidim na koji bi se način iz ove presude mogao naći pravni temelj za takve procese', rekao je Plenković.
05. prosinca 2017. u 13:42 32 komentara 1568 prikaza
Dragan Čović i Andrej Plenković
Foto: Vlada/ Twitter

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Mostaru kako smatra da ne postoji mogućnost da bošnjački logoraši tuže hrvatsku državu i dobiju odštete za zatvaranje u logorima Herceg Bosne te je izražio žaljenje za sve žrtve u posljednjem ratu u toj zemlji.

Andrej Plenković, Dragan Čović STIGAO U MOSTAR Plenković: Bilo bi jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu

 "Ovo nije bila presuda koja se odnosila na odgovornost država, nego pojedinaca. Ne vidim na koji bi se način iz ove presude mogao naći pravni temelj za takve procese", rekao je Plenković upitan o najavama da će bošnjački logoraši tužiti hrvatsku državu zbog njezine navodne umiješanosti u posljednjem ratu. Plenković se drugoga dana posjeta u Mostaru susreo s čelnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao sve logoraše da tuže državu BiH kako bi ostvarili satisfakciju. "To se odnosi na sve logoraše Bošnjake koji su trpjeli, kao i sve logoraše Hrvate koji su trpjeli kroz 331 bošnjački logor, kao i sve logoraše Srbe. BiH treba naći standard kako pomoći tim ljudima, kako kompenzirati onu žrtvu i patnju", rekao je Čović.

Plenković: Dvojba oko toga prihvaća li se ili ne prihvaća presuda nema

Na konferenciji za novinare premijer Plenković je izrazio sućut žrtvama iz presude izrečene prošloga tjedna u predmetu šestorice čelnika bivše Herceg Bosne, ali i svim žrtvama u BiH. "Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela koji su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući i one na pripadnicima hrvatskog naroda", istaknuo je Plenković.

On je odbacio tvrdnje da je napravio zaokret u odnosu na prošlotjednu sjednicu Vlade, kada je ustvrdio da politika predsjednika Franje Tuđmana u BiH nije bila zločinačka, te na izjavu da Hrvatska prihvaća presudu. Pojasnio je kako je Hrvatska članica UN-a, jedna od osnivača Haaškog tribunala, te da je u tri navrata pokušavala u svojstvu prijatelja suda iznijeti stajališta o prijepornim navodima.

"Dvojba oko toga prihvaća li se ili ne prihvaća presuda nema. Nema tu nikakve promjene stava. Stav je vrlo jasan. Presuda se poštuje, jesmo li zadovoljni s pojedinim dijelovima na kojega smo pokušali pravnim putem iznijeti svoj stav, a u tri navrata nam nije uspjelo, sasvim jasno je da tu nismo zadovoljni", pojasnio je hrvatski premijer. Nagovijestio je da će hrvatska država nastaviti snažno podupirati BiH i Hrvate.

Andrej Plenković KOMENTIRALI IZJAVU Guardian: Plenković prvi čelnik zemlje u EU koji otvoreno podupire ratnog zločinca

"RH želi da Hrvati u BiH, zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima, budu ravnopravni u punom smislu sve riječi. Učinit ćemo sve u dijalogu kroz naše mogućnosti i sve napore da to zaista tako i bude", rekao je i dodao kako je posebno važno izmijeniti Izborni zakon kako bi i Hrvati mogli birati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti.

"Mi želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina za BiH, pokažu jedinstvo i da se pripreme za te izborne izazove i predstavničke institucije. RH želi da Hrvati u  BiH zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu sve riječi", kazao je hrvatski premijer.

Čović: Potrebno je spustiti tenzije

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao je na smirivanje napetosti u BiH te izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na potpori. "Uvjeren sam da su ovi razgovori prije svega jedno veliko ohrabrenje svima nama u BiH da ne smijemo izgubiti vjeru, da moramo tražiti načina kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH, a istodobno i učvrstiti poziciju jednakopravnog i suverenog hrvatskog naroda na cijelom prostoru BiH", rekao je Čović.

Da bi se ostvario napredak Čović je ustvrdio kako je potrebno spustiti tenzije. "Nama treba mir u pravom smislu na ovom prostoru...Treba na svaki mogući način spriječiti eskalaciju te negativno ozračje i vraćanje u povijest, koja je uistinu bila takva da se nigdje više ne ponovi", istaknuo je Čović. Plenković je tijekom dana u Mostaru razgovarao s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora, a tijekom protekle večeri položio vijenac i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Mostaru te razgovarao s predstavnicima hrvatskih žrtava i ratnih zapovjednika.

Dragan Čović i Andrej Plenković
1 / 5
Stari grad u Mostaru 1994. i ista ulica 2011. godine
Andrej Plenković, Dragan Čović VEČERAS U MOSTARU Plenković: 'Uputit ćemo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske' Svečana dodjela titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine Gospodarstvenik i gospodarski događaj Plenković: Vlada će donijeti paket mjera za povećanje minimalne plaće Davor Bernardić Bernardić: Plenković bi zbog političke korupcije trebao biti u zatvoru
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

 • viki.liks:

  Cekajte malo, to je prvi dan rekao a drugi dan ispravak, pa treci itd....

 • Deleted user:

  Što radi Plenki u Hercegovini? Neslužbena posjeta Todoriću?

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Pa logično Hrvatska nije ni optužena samo HDZ i njegovo vodstvo iz '90 -tih na čelu sa Dr.Frančekom zvanom krivousti od nekoga od domoljuba ocem Hrvatske