Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udari na Vladu

Plenković i Dalić na udaru - kako izbjeći 5 političkih mina

Plenković je cijelu priču oko Agrokora iskrojio prema instrukcijama Martine Dalić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
30.09.2017.
u 08:46

– Ako Plenković dopusti da padne Martina Dalić, onda pada i on – smatra jedan utjecajni član vodstva HDZ-a

Premijer Andrej Plenković našao se u kolopletu teških situacija, barem je pet političkih mina s kojima se suočava, a najteži napad na Vladu, posebice potpredsjednicu Dalić, dolazi od nekadašnjeg najmoćnijeg gospodarstvenika, danas blogera Ivice Todorića. Ciljanim napadima bivšeg šefa Agrokora na Martinu Dalić posredno je izložen i premijer Plenković, kao i cijela Vlada, a nakon ljetnog zatišja slučaj Agrokor ponovno je udarna vijest.

Granatiranje optužbama

Ivica Todorić iz dana u dan iznosi sve teže optužbe na račun potpredsjednice Vlade, premda (još) ne nudi i konkretne dokaze, no unatoč tome uspio je nametnuti sumnju u postupak i okolnosti izrade i aktivacije lex Agrokor. Sve to koristi i saborska oporba (posebice SDP i Most), koja od HDZ-a i premijera traži odgovore na pitanja koja na svom blogu postavlja Ivica Todorić. Posebno je zanimljivo što danas Vladu s HDZ-om čini i HNS, koji je u vrijeme izglasavanja lex Agrokor bio u oporbi i glasao protiv tog zakona jer je tadašnji šef Ivan Vrdoljak tvrdio da “taj zakon neće popraviti situaciju u Agrokoru niti sanirati štetu zbog zakasnjele reakcije Vlade te da će štetu za sve ove postupke, sudske tužbe i arbitraže platiti građani RH”. Još je zanimljivije što u vodstvu HNS-a u neslužbenim razgovorima poprilično kritiziraju i Martinu Dalić i Antu Ramljaka, šefa izvanredne uprave Agrokora, te već najavljuju da će HNS-ov član saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru postaviti sva pitanja Ramljaku oko uvođenja lešinarskog fonda Knighthead u posrnuli koncern.

Iako je premijer Plenković u vrijeme aktivacije tog zakona bio optuživan, pa i u dijelu HDZ-a bilo je takvih prigovora, da donosi zakon kako bi spasio Ivicu Todorića, a sada vidimo da Todorić optužuje Vladu da mu je otela kompaniju i ucjenama prisila da potpiše aktivaciju tog zakona, taj se kut gledanja u Vladinoj lošoj komunikaciji potpuno izgubio. Štoviše, zasjenile su ga Todorićeve optužbe na koje Vlada ni izvanredna uprava ne daju konkretne i jasne odgovore.

Većina sugovornika u Predsjedništvu HDZ-a uvjerena je da zasad Todorićevi napadi neće prouzročiti posebne potrese u Vladi, iako je teško predvidjeti koliko će daleko ići napadi na Martinu Daliću i može li ih ona preživjeti na mjestu potpredsjednice.

– Ako Plenković dopusti da padne Martina Dalić, onda pada i on – smatra jedan utjecajni član vodstva HDZ-a. Upravo iz te rečenice proizlazi uvjerenje zašto bi Dalić trebala preživjeti Todorićevu ofenzivu, naime premijer je cijelu priču oko Agrokora iskrojio upravo prema instrukcijama potpredsjednice Vlade. I zato su napadi na M. Dalić i napadi na Plenkovića te je dvije priče teško odvojiti. Većina sugovornika uvjerena je pak da Plenković ima i da će imati potporu u HDZ-u kada je riječ o situaciji s Agrokorom.

Plenković ima još problema

– Mislim da je većina ljudi u HDZ-u složna da se u lex Agrokor moralo ići. No, jednako tako za ministra Zdravka Marića prevladava uvjerenje da je znao sve što se u Agrokoru zbivalo. Vjerujem da je Plenković u lex išao s dobrom namjerom, a jesu li kod M. Dalić postojali još neki interesi, ne mogu znati – komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a. No u Klubu HDZ-a bilo je i ima i onih koji smatraju da se u lex nije trebalo ići, nego da je trebalo doraditi stečajni zakon. Taj sugovornik dodao je ironično da je Agrokor jedina državna tvrtka koja je imala privatnog vlasnika, aludirajući na premreženost politike i Ivice Todorića svih godina. Drugi izvor iz vodstva HDZ-a smatra da je ljudima u HDZ-u jasno da je Todorić odabrao napad kao svoju taktiku obrane, što mu priskrbljuje medijsku pozornost te da je on odgovoran za situaciju u kojoj se Agrokor našao.

– No ključno je da i Vlada i HDZ u komunikaciji o Agrokoru razjasne ono što je premijer sam bio naznačio, a to je transformacijski proces, te da objasnimo kako je uopće nastao problem Agrokor, kako je dopušteno da se tolika moć koncentrira u rukama jednog čovjeka, kako se godinama podržavao klijentelistički i ortački kapitalizam te da ponudimo rješenje da se tako nešto više nikada ne dogodi – smatra taj sugovornik. Na primjedbu da je tom “ortačkom kapitalizmu u slučaju Agrokor” ponajviše kumovao HDZ jer je najdulje bio na vlasti, taj izvor odgovara da nije poanta voziti stalno gledajući u retrovizor nego postaviti dijagnozu i ponuditi rješenje.

I dok je Agrokor najkrupniji problem Plenkovićeve Vlade, premijera čekaju i zahtjevni pregovori sa Slovencima oko graničnog spora u Piranskom zaljevu, trpi kritike svog partnera Milorada Pupovca (SDSS) zbog definicije agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu, čeka ga izrada zakona o simbolima totalitarnih režima što će ponovno uzburkati strasti (SDSS i HNS traže zabranu pozdrava “za dom spremni” i njegovo uklanjanje s HOS-ove spomen ploče koja je iz Jasenovca premještena u Novsku), na udaru je institucija BiH zbog gradnje pelješkog mosta... Partnerima iz SDSS-a Plenković stalno mora “titrati” jer mu drže većinu u Saboru, a zabrana ZDS i micanje tog pozdrava s HOS-ove ploče moglo bi mu donijeti nove probleme na desnici. SDSS mu stvara problem i sa zakonom o braniteljima, što su za Plenkovića sve osjetljive teme...

Komentara 42

AR
aristip
09:09 30.09.2017.

Najveći poblem i Plenkovića i Hrvatske je nastojanje Rusa da u potpunosti preuzmu enormno bitan energetski sektor Hrvatske. Rusi stoje iza Ine (preko Mola kojeg su u velikom dijelu vlasnici Rusi), Rusi su i iza PPD-a koji je uz pomoć Vrdoljaka zavladao plinskim sektorom u svega par godina. Ako Rusi uspiju (preko potrčaka koje Plenkoviću predloži Ivan Vrdoljak) ugurati svoje ljude i u Upravu HEP-a Hrvatska je doslovno na koljenima glede energetike.

DU
Deleted user
09:03 30.09.2017.

Kakvo ishlapjelo recikliranje već prežvakanog.

SE
se7v7en
09:24 30.09.2017.

Todor zna da je za njega gotovo u Hr postojanje medjutim jos ce njih dosta povuc u crnu rupu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije