Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković istaknuo koja su dva najvažnija strateška cilja Hrvatske

Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje, rekao je Plenković.
14. veljače 2018. u 11:40 38 komentara 2097 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je, u razgovoru za europski online portal Politico od srijede, želju da Hrvatska uđe u uži krug među članicama Europske unije te da ubuduće igra veću ulogu u formiranju europske budućnosti

Konferencija Plenković odbio komentirati izjavu o marginalcima: To pitajte predsjednicu

„Hrvatska bi, kao najmlađa članica u klubu, htjela postići to da postane članica užeg kruga Europske unije“, rekao je Plenković u razgovoru za Politico. 

On je istodobno naglasio kako i unutar Hrvatske želi ojačati europsku orijentaciju. 

„Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje“, rekao je Plenković. 

Hrvatski premijer je istaknuo i dva najvažnija strateška cilja Hrvatske: ulazak u Schengensku zonu i u zonu eura. 

„Ulazak u Schengen je na dohvat ruke i ostvariv do našeg preuzimanja predsjedništva EU-om u prvoj polovici 2020. Drugi cilj, ulazak u zonu eura, nešto je udaljeniji i vjerujem da će on biti ostvaren u sljedećem izbornom razdoblju u Hrvatskoj između 2020. i 2024.“, rekao je Plenković. 

Na pitanje namjerava li se kandidirati i za to izborno razdoblje, Plenković je odgovorio potvrdno. 

„To je jasno moja agenda“, rekao je Plenković. 

Hrvatski premijer sastao se u srijedu ujutro u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji ovih dana razgovara s čelnicima svih zemalja članica u sklopu priprema za predstojeći summit EU-a 23. veljače, na kojem će glavne teme biti institucionalna pitanja i višegodišnji proračunski okvir za razdoblje nakon 2020.

Nakon toga premijer Plenković sudjeluje na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika.

Andrej Plenković
1 / 12
Zagreb: Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem
Zagreb: Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem Vučić u Hrvatskoj Plenković ipak otvorio pitanje ratne odštete Andrej Plenković u Europskom parlamentu Iva Puljić-Šego Plenković preuzeo odgovornost za Agrokor. Pošteno! Plenković u Europskom parlamentu Uoči posjeta Plenković: Ministarstvo je reagiralo jer me Dačić direktno prozvao

VIP izdvaja za Vas

 • kentie:

  pa lipa klara EU polako ostaje bez budućnosti; na pomolu i obzoru je KONFEDERACIJA ZVANA SREDNJA EUROPA....samo mnogi toga nisu uopće svjesni..

 • klara.kos.73:

  idi ti lijepo u 3 pm i provedi reformu pravosuđa i javne uprave da se pomaknemo s mrtve točke. Ustvari mi tonemo kao Titanik u svim segmentima društva a njemu usta puna EU. Dabogda propala EU i ti skupa s ... prikaži još! njom. Jesi li ti premijer Hrvatske ili Junckerov "mali od palube"?

 • Avatar Gotcha
  Gotcha:

  primarni cilj je nasmijavati briselske starkelje na njihovim tulumima