Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Tri osobe zaprimljene u KBC Split zbog sumnje na trovanje: 'Jedan pacijent se javio još 20. listopada'

Zgrada Coca-Cole u Zagrebu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/41
08.11.2023.
u 20:07

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija

  • U ponedjeljak su se proširile uznemirujuće poruke o piću koje prži jednjak, više o tome OVDJE
  • MUP istražuje sve okolnosti slučaja. Ako treba uključit će se i SOA, rekao je ministar. Više o tome OVDJE
  • Riječka bolnica prva je potvrdila trovanje i sumnju u kemijsku ozljedu jednjaka. Više o tome OVDJE
  • HZJZ objavio upute što činiti ako mislite da ste popili sumnjivu tekućinu. Više o tome OVDJE 
  • Slučaj iz svibnja isplivao na površinu, odvjetnica potvrdila: 'Naša stranka je popila isto piće'. Više o tome OVDJE

TIJEK DOGAĐAJA:

20:06 - Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT) i komentirao trenutnu situaciju trovanja pićem u Hrvatskoj. Kazao je da je i dalje nepoznat uzrok trovanja te da je nezgodno što broj osoba koje se žale na tegobe raste. Naime, ukupno 14 pacijenata je pregledano u cijeloj Hrvatskoj. 

Od njih 14, četvero pacijenata ima težu kliničku sliku i dokazano je da imaju lezije probavne sluznice, a ostali nemaju te su pušteni na kućnu njegu. "Olakotna okolnost u cijeloj situaciji da klinička slika kod oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška. Zbog toga institucije rade i sve su upogonjene i ustanoviti što je uzrok", nadodao je ministar.

>> VIŠE OVDJE


19:45 - Brojne kritike u posljednja dva dana stigle su na račun Državnog inspektorata (DIRH) zbog sporosti reakcije na slučaj sumnje na trovanje pićima u Hrvatskoj. Više osoba zaprimljeno je u bolnicu zbog sumnje u trovanje, a zasad je kemijsko oštećenje potvrđeno u jednom slučaju u Rijeci. Andrija Mikulić, glavni državni inspektor RH, potvrdio je još jednom kako su prvi rezultati analize mineralne vode izuzete iz ugostiteljskog objekta u Rijeci pokazali kako su vrijednosti unutar dozvoljenih granica, dodajući kako DIRH ne zna od čega su se ozlijeđene osobe otrovale.

- Bočice iz kojih se pilo izuzeli su djelatnici MUP-a i odnijeli na analizu u svoj Centar za forenziku. Mi jako dobro surađujemo i imali smo više sastanaka. Vjerujemo da će nas izvijestiti o rezultatima. Mi smo uzeli uzeli uzorke iz Rijeke i poslali ih u HZJZ na analizu. Danas su došli rezultati od prvih uzoraka. Ti rezultati su ohrabrujući jer su sve vrijednosti u dozvoljenim granicama. Rečeno je da ta kiselost ne bi trebala proizvesti bilo kakvu smetnju - poručio je u intervjuu za RTL Danas.

>> VIŠE OVDJE

Inače, 24sata doznaju kako rezultati analize uzorka iz Rijeke odnose se na bočice iz drugih ugostiteljskih objekata, dok se uzorak bočice koju je ozlijeđena osoba popila još čeka. 


18:43 -  Na hitni bolnički prijem splitskog KBC-a danas su zaprimili pacijenta (1973. godište) koji je naveo da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol iza prsne kosti. 

"Učinjena je dijagnostička i laboratorijska obrada te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući", priopćili su iz KBC Split.

Danas su primili i drugog pacijenta (1987. godište) koji je  također naveo da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol jezika.

"Njegova obrada još je u tijeku no pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz je uredan. Čeka se hitna gastroskopija. Po završetku obrade odlučit će se o prijemu/hospitalizaciji", izvijestili su iz spliske bolnice.

Također su naveli kako je u hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata KBC-a, 20. listopada 2023. pregledan  pacijent (1967. godište) sa sumnjom na ozljede sluznice gornjeg aerodigestivnog puta nastale djelovanjem korozivnih sredstava. Pacijent je imao blaže ozljede usne šupljine koje su, po njegovim riječima, nastale nakon konzumacije pića. Nakon obrade otpušten je na kućno liječenje, priopćili su večeras iz KBC Split.


18:17 - Djevojka koja je pomoć potražila u karlovačkoj bolnici sumnjajući na posljedice uslijed konzumacije gaziranog pića, nakon obrade puštena je kući. Kako neslužbeno doznajemo, potvrđena joj je grlobolja. 


17:48 - Policija je izvijestila o slučaju sumnje na trovanje zabilježen je i u Varaždinu.

''Policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaprimili su u srijedu, 8. studenog prijavu Opće bolnice Varaždin da je u utorak, 7. studenog oko 21.10 sati na Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Varaždin pristupio 50-godišnji muškarac s ozljedom u vidu korozije usta i ždrijela.

Obavljenim razgovorom utvrđeno je da je navedeni istog dana tijekom poslijepodnevnih sati u jednom ugostiteljskom objektu na području Zagreba konzumirao bezalkoholno piće te je zbog određenih nuspojava koje bi se mogle dovesti u vezu s konzumacijom tog pića, po povratku u Varaždin, zatražio liječničku pomoć u Općoj bolnici Varaždin. Nakon pružene liječničke pomoći, muškarac je otpušten iz bolnice. Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja.'', objavila je varaždinska policija.


17:34 - U poslijepodnevnim satima se oglasio Državni inspektorat.

''Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci. Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,0'', obavili su.

>> VIŠE OVDJE


16:50 - Iz PU karlovačke potvrdili su nam da su dana nešto prije 16 sati dobili prijavi na sumnju u trovanje kod jedne 21-godišnjakinje koja je potražila pomoć u Općoj bolnici Karlovac žaleći se na simptome trovanja nakon konzumacije pića. Tijekom dana 21-godišnjakinja će biti temeljito pregledana u karlovačkoj bolnici kako bi se utvrdila vrsta ozljeda, na temelju čega će policija provesti istragu o slučaju. 


16:12 - Neki su mediji objavili informaciju koja neslužbeno kola, a prema kojoj su u riječkim uzorcima mineralne vode pronađeni tragovi kiseline. Međutim, također neslužbene informacije govore kako u prvoj tranši uzoraka, toj iz Rijeke, nije pronađeno ništa. Informacije kolaju neslužbeno zato jer isključivo Državni inspektorat kao naručitelj analize treba izvijestiti o rezultatima. Oni za sada to još nisu učinili. Analize ostalih uzoraka uzetih danas trebale bi biti gotove uskoro. 


15:48 Iako se u javnosti pojavila informacija da je jedna osoba sa simptomima mogućeg trovanja nakon što je konzumirala piće, na putu u karlovačku Opću bolnicu, za sada, kako nam je rekao dežurni kirurg Opće bolnice Karlovac, do 15:45 sati, nitko sa simptomima trovanja nije potražio liječničku pomoć na bolničkom hitnom prijemu. Niti PU karlovačka za sada nije primila nikakvu prijavu; građana niti bolnice o moguće trovanju nakon konzumacije bilo kakvih pića. U slučaju da se situacija promijeni, kažu u policiji, javnost će upoznato s time.


15:05 Iako su službe najavljivale rezultate analize sumnjivih boca iz Rijeke, oni još nisu objavljeni.


15:02 Splitska policija potvrdila: Istražujemo dva slučaja, muškarac popio bezalkoholno piće pa osjetio tegobe u grlu. Istražuje se  drugi, nešto stariji slučaj. Očekuje se i press konferencija splitske bolnice. Više o tome čitajte OVDJE.


15:00 - "U svim SPAR i INTERSPAR trgovinama iz prodaje smo isključili sve proizvode iz asortimana Coca-cola Original Taste i Coca Cola Zero bez obzira na veličinu proizvoda, kao i cjelokupan Römerquelle asortiman. Ova preventivna odluka vrijedit će sve do službene potvrde odgovornih institucija i proizvođača o ispravnosti i sigurnosti navedenih proizvoda", kazali su danas iz Spara Hrvatska.  


13:47 - I Kaufland je danas poručio kako prema odluci Državnog inspektorata iz prodaje povlače Coca-Cola Original Taste 500  ml PET s EAN kodom 54491472, s datumom proizvodnje 11.10.2023., s rokom trajanja do 11.04.2024. Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml nemaju niti su imali u asortimanu, naglasili su.


13:11 - Iz Lidla Hrvatska danas su kazali kako će bez odgađanja postupiti po uputi Državnog inspektorata i sanitarne inspekcije i maknuti sa polica proizvod Coca Cola 0,5l PET bez obzira na rok/LOT.

- Također želimo istaknuti da 'Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330' nismo imali u prodaji - odgovorili su na Večernjakov upit. 


12:44 - Coca-Colini proizvodi već se povlače s polica u nekim trgovinama. Čitatelji nam šalju fotografije i snimke iz Konzuma na Radničkoj cesti u Zagrebu.

>>OPŠIRNIJE

VIDEO Pogledajte kako se povlači Coca Cola iz trgovina

Iako, kako se navodi iz Coca-Cole, interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, odlučeno je kako će doći do povlačenja do završetka službene istrage. Riječ je o jednoj seriji Coca-Cola Original Taste te dvije ograničene serije Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate.

>>OPŠIRNIJE


12:42 - Državni inspektorat navodi kako je sanitarna inspekcija odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci.

>>OPŠIRNIJE


10:34 - Ministar Vili Beroš potvrdio je da se u Hrvatskoj pojavilo još nekoliko sumnji na slučajeve trovanja pićem. 

>>OPŠIRNIJE


10:32 - S Rebra su jutros otpuštena dva pacijenta s blažim promjenama ždrijela i jednjaka, koji su u bolnicu došli jučer žaleći se na teškoće nakon pijenja gaziranog pića, potvrdio nam je prof. Rajko Ostojić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC Zagreb. 

Prethodno je jučer odmah pušten prvi pacijent koji je došao na Rebro nakon što je popio piće s automata na PMF-u.

U KBC Sestre milosrdnice došao je jutros pacijent žaleći se da ga peče grlo nakon što je popio gazirano piće.

- Pregledan je, nije imao nikakvih oštećenja, moguće je i viroza u pitanju - kazao nam je prof. Davor Vagić, ravnatelj KBCSM.

Jedna osoba primljena je i u varaždinskoj bolnici, ali također nema ozbiljnije ozljede.

GALERIJA Zbog sumnje na trovanje pićem policija na fakultetima i u bolnicama. Ministar: 'Ako treba uključit će se i SOA'

Zgrada Coca-Cole u Zagrebu
1/40

09:20 - Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu izvijestio je kako su svi automati do daljnjeg stavljeni izvan funkcije.

"Nastavno na nedavne slučajeve ozljeda prouzročenih konzumacijom gaziranih pića, od kojih se vjeruje da je jedno kupljeno i na prodajnom automatu u prostorima PMF-a, obavještavamo sve korisnike da su svi automati koji se nalaze u zgradama PMF-a do daljnjeg stavljeni izvan funkcije. Sigurnost naših studenata, djelatnika i posjetitelja nam je bila i ostala na prvom mjestu, zbog čega će automati biti van funkcije dok god se temeljito ne provjeri kvaliteta sadržaja svih proizvoda iz ponude istih te se prilagodi njihova ponuda. Korisnike koji su ovih dana koristili navedene automate, u slučaju bilo kakvih zdravstvenih poteškoća pozivamo da se bez odgode jave nadležnim medicinskim službama", ističe PMF. 

VEZANI ČLANCI:


09:16 - Liječnik KBC-a Zagreb Rajko Ostojić kazao je kako je jedan pacijent jutros endoskopiran te kako su kod njega uočene blage promjene u jednjaku. Otpušten je iz bolnice, kao i druga dva pacijenta sinoć. 

"Sva tri pacijenta su endoskopirana", rekao je za 24sata te dodao: "Rezultati su pokazali blage upale ždrijela. Otorinolaringolozi su napravili taj dio pregleda. Uočene su i blage upalne promjene u jednjaku. Svi su oni konzumirali gazirana pića. Gore je u bolnici bila policija. Moram ih pohvaliti, profesionalno su odradili dio posla".


07:10 - U utorak navečer u KBC Zagreb javila se muška osoba zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem. Kako Jutarnji.hr doznaje iz bolnice, muškarac je u kafiću pio Römerquelle.


06:50 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija. Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je u utorak navečer ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati", naglasio je Capak. 

Rezultati analize bit će poznati u srijedu, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.

Komentara 9

SA
sani1
09:04 08.11.2023.

Strani element? Ne zaboravite i domaće izdajnike…

PV
prcko.vita
07:44 08.11.2023.

Ja nikada više neću koristiti proizvode Coca Cola, a svatko neka odluči za sebe. Sramota za naše ustanove da se analiza još nije napravila, to je posao od sat vremena a ne nekoliko dana. Država se slabo brine za svoje građane, to je ružna istina.

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:40 08.11.2023.

Nevjerojatno: de facto još nema službene potvrde o kojim/kojoj marki pića se radi, već se samo špekulira a onda se ljudima prijeti sa kaznom do 30 dana zatvora ako netko "širi fake news".... Dajte više prestanite štititi koncerne i počnite se brinuti o vlastitom stanovništvu!!! Pa neće Coca Cola propasti ako kažete da je u tom i tom piću problem i da ga se privremeno ne konzumira dok se stvar ne riješi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije