Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Analitičarka o Splitu: HDZ je činio neshvatljive pogreške, sada je jasno zašto se od Puljka odbijaju afere

Foto: PIXSELL
1/2
27.06.2022.
u 11:22

"Puljkova filozofija počivala je na 'mi ili oni'. Uspio je svoje birače uvjeriti da je on jedina brana od HDZ-a i Keruma, dok je HDZ radio sve da biračima kaže da HDZ ne postoji već postoji Zoran Đogaš. Treba imati na umu i rekordno nisku izlaznost na izborima. Može se reći da su tome kumovale i neke afere, ali u suštini mu one nisu naštetile. Puljkova pobjeda rezultat je loše oporbe. Jednostavno u Splitu trenutačno nema političke snage koja može ugroziti Ivicu Puljka", između ostalog kaže Ankica Mamić.

U ponedjeljak je na Večernji TV-u gostovala stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić. Ona je analizirala rezultate izvanrednih lokalnih izbora u Splitu.

Podsjetimo, u utrci za gradonačelnika Splita u drugom krugu borit će se kandidat Centra Ivica Puljak koji je u prvom krugu malo nedostajalo za pobjedu i nezavisni Zoran Đogaš kojeg podržavaju HDZ i HSS, pokazuju neslužbeni rezultati DIP-a nakon što su obrađena sva biračka mjesta. Na prijevremenim lokalnim izborima za gradonačelnika drugog grada po veličini u Hrvatskoj odaziv je bio 31,58 posto (46,292). Puljak je osvojio 48,73 posto, odnosno 22.561 glas, a za Đogaša je glasalo 25,67 posto, odnosno dobio je 11.887 glasova 

POGLEDAJTE EMISIJU

Što očekujete u drugom krugu izbora koji se održava 10. srpnja?

Drugi krug samo je tehničko pitanje. Ovdje se radi o velikoj pobjedi Ivica Puljka. Naime, svi su očekivali pobjedu, ali mislim da nitko nije očekivao ovakvu razliku u postocima između prvoplasiranog i drugoplasiranog. 

Zašto se to dogodilo?

Čini se da HDZ-ovi birači, članovi i simpatizeri nisu bili zainteresirani za izbore. Tome je pridonijela loša odluka vrha stranke da u prvi plan izbaci nestranačkog kandidata koji se u praktički sramio stranke i vodio je personaliziranu kampanju. To tradicionalnom HDZ-ovu tijelu zasigurno nije najbolje sjelo pa u tom smislu i famozna HDZ-ova "mašinerija" ovog puta nije odradila posao kakav smo prije navikli gledati. 

Na koje je uopće birače HDZ s ovakvom kampanjom računao?

To nitko ne razumije, vjerojatno ni oni sami. HDZ-ova kampanja u Splitu bila je potpuni promašaj.

Sada je jasno da je Ivica Puljak davanjem ostavke i izazivanjem novih izbora odigrao pametan potez. Kako to komentirate?

Da, to je bilo jasno već u trenutku kada su Puljak, Ivošević i Kuzmanić podnijeli ostavke. Odlučili su se na rizik koji su birači prepoznali i valorizirali na izborima. Puljak je zapravo napravio referendum oko Bojana Ivoševića nakon što je vladajuća koalicija pukla zbog njegove optužnice za prijetnje novinarki. Svjestan je bio da bez Ivoševića ne može provesti u djelo komunalne projekte. Sada je dobio legitimitet za Ivoševića, a potencijalne koalicijske partnere stavio pred zid. Sada Puljku više nitko ne može reći da je Ivošević politički uteg zbog svojih afera i optužnice ako su ga birači iznova birali uvjerljivom većinom. Tu je i važna činjenica da je  Puljak udvostručio broj vijećnika u gradskoj skupštini, što ga stavlja u poziciju lagodne vladavine, pri čemu će mu trebati samo jedna ili dvije ruke SDP-a ili Mosta za glatku većinu.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Ivica Puljak sa suradnicima od početka prošlog mandata našao se u nizu afera. Prvo je izašao njegov video s pjevanjem ustaških pjesama. Zatim se dogodio sumnjivi otkaz čistačici s invaliditetom. Nadalje, Ivošević je imao antisemitski ispad, pa je prijetio novinarki i dobio optužnicu DORH-a, a nedavno se našao usred seks-afere... Kako je moguće da se sve afere odbijaju od Puljka? Je li to politički fenomen na našoj sceni?

Rekla bih da je to fenomen Splita kao grada koji na neki način nagrađuje kontroverzu. Ima tu i dosta dišpeta kod birača. Split je u tom smislu specifična sredina i ne možemo kroz prizmu Puljkovih i Ivoševićevih afera stvarati obrazac za politiku u Hrvatskoj općenito. Zasigurno bi spomenute afere imale drukčiji odjek i drukčije posljedice da su se dogodile u Zagrebu ili u nekome drugom hrvatskom gradu. 

Međutim, Ivica Puljak ni za jednu aferu nije se ispričao.

Puljkova filozofija počivala je na "mi ili oni". Uspio je svoje birače uvjeriti da je on jedina brana od HDZ-a i Keruma, dok je HDZ s druge strane radio sve da biračima kaže da HDZ ne postoji već postoji Zoran Đogaš. Treba imati na umu i na rekordno nisku izlaznost na izborima. Može se reći da su tome kumovale i neke afere, ali u suštini mu one nisu naštetile. Puljkova pobjeda rezultat je loše oporbe. Jednostavno u Splitu trenutačno nema političke snage koja može ugroziti Ivicu Puljka.

Puljku za većinu treba samo jedna ruka. SDP  je osvojio dva mandata kao i Most. Što mislite s kime će Centar prvo razgovarati?

To tek treba vidjeti. Sama činjenica da se Puljkova stranka zove Centar sugerira da je koalicija moguća s lijevim i desnim opcijama. Moguće je da će Puljak pokušati koalirati s Mostom kako bi svoju "anti HDZ-ovsku" retoriku pretočio i na nacionalnu razinu. Mislim da na idućim parlamentarnim izborima nije isključena koalicija koja bi išla u tom smjeru.

Je li ljevica u Splitu nestala? SDP je u padu, Možemo nije ušao u Gradsko vijeće...

Može se reći da ljevica u Splitu nestaje. Iz jednostavnog razloga što je sve ljevije od centra mahom išlo Ivici Puljku. S druge strane SDP je loš i neposložen na nacionalnoj razini i uopće nije pratio kampanju Davora Matijevića u Splitu koji je smireno, pristojno i lucidno artikulirao svoje ideje i poruke. Što se pak tiče Možemo, mislim da se "hajp" oko njih izgubio, a ne treba zanemariti ni činjenicu da su u Zagrebu na udaru kritika pa se takvo raspoloženje prenijelo dijelom i na Split. Sada ostaje samo jedno pitanje – je li SDP uopće više velika stranka i jesu li im Možemo i Centar u dva najveća grada ušli u prostor i zauvijek ih istisnuli iz njega.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)
Je li poraz HDZ-a ujedno i poraz Andreja Plenkovića?

Sigurno jest budući da je Đogaš bio upravo njegov izbor. Međutim, mislim da nekih radikalnih poteza ili pozivanja na odgovornost u HDZ-u neće biti. Iz jednostavnog razloga što u Splitu postoji kadrovski deficit i ne postoji dovoljno jaki izazivač unutar stranke koji bi se profilirao u novog lidera problematizirajući ove porazne izborne rezultate. 

Željko Kerum spao je na samo dva vijećnika. Je li ovo njegov konačni politički kraj?

Mislim da jest. On u ovu kampanju nije ni ušao s ozbiljnim namjerama i to su birači brzo shvatili. Stječe se dojam da je umoran od svega i da se natjecao reda radi. Trebalo je proći dugo godina da ga zasićeni birači otpišu. On u kampanjama sudjeluje samo da bi probudio konflikt, destrukciju i neke niske strasti koje zabavljaju dio naroda. U svakom slučaju on političkih ambicija više nema pa je i budućnost njegove stranke također upitna. 

Hoće li Ivica Puljak postati nacionalna politička zvijezda?

To ovisi isključivo o njemu. Da bi to postao, on se mora pojavljivati u nacionalnom, a ne samo u lokalnom eteru. Treba se izdignuti od komunalnih tema i takozvane "semafor-politike". On treba jasno artikulirati viziju koju vidi za Split. Split je više od štandova i stupića. To je sveučilišni i turistički grad u kojem se odvijaju razni biznisi. Naslućujem da će stranke od centra pa nalijevo na idućim parlamentarnim izborima itekako htjeti u koaliciju s Puljkom, a glavna poruka će im biti "nećemo s HDZ-om". 

Komentara 41

MK
MKGRA
12:07 27.06.2022.

Stručnjakinja za komunikaciju, koja je varala državu, sa svojom privatnom firmom

PR
prajdali100
12:10 27.06.2022.

" Stručnjakinja" Ankica je došla na svoje.Cvjeta.

LE
LenardHr
11:39 27.06.2022.

Nema drugih tzv analiticara nego uvijek isti titoisti ankica mamic, kresimir macan, zarko puhovski....uz novinare sve odreda ljevicare onda moraju i komentatori svi biti ljevicari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije