PRIPREME ZA IDUĆU ZIMU

Analitičari o cijenama plina: Godinama ćemo morati čekati da se cijene vrate na uobičajene razine

Lubmin: Plinovod Sjeverni tok kojim se doprema plin iz Rusije u Europu
Foto: Stefan Sauer/DPA
1/2
01.02.2023.
u 07:22

Njemačka, koja se jako oslanjala na uvoz ruskog plina prije rata, osigurala je golemu državnu pomoć potrošačima, napunila skladišta plinom i pronašla nove izvore energije otkako je Moskva zavrnula slavinu.

Europa se zasad dobro nosi s energetskom krizom koja je uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali poduzeća i kućanstva već razmišljaju kako će preživjeti iduću zimu. Topla zima, državna pomoć, puna skladišta plina i uvoz energije iz drugih regija pomogli su Europi da ograniči gospodarsku štetu izazvanu ratom. Pivovara Veltins kod zapadnog njemačkog industrijskog grada Dortmunda prilagodila se situaciji koristeći boce koje se mogu ponovno koristiti, peći na plin jednim je dijelom preuredila u peći na loživo ulje i potrošila 30 milijuna eura za zalihe sirovina.

„Nismo morali smanjiti proizvodnju”, rekao je glasnogovornik Veltinsa, Ulrich Biene, za AFP.

Njemačka, koja se jako oslanjala na uvoz ruskog plina prije rata, osigurala je golemu državnu pomoć potrošačima, napunila skladišta plinom i pronašla nove izvore energije otkako je Moskva zavrnula slavinu. Vlada je prošli tjedan objavila da očekuje da će njemačko gospodarstvo ove godine izbjeći recesiju, premda su podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali kontrakciju u posljednja tri mjeseca 2022. godine. Kako bi povećala zalihe za zimu, Njemačka i njezini europski susjedi kupili su LNG od Katara i SAD-a, skuplji od ruskog plina koji je dolazio plinovodima.

Uvoz LNG-a u Europi skočio je za 60 posto 2022. u odnosu na godinu prije, po podacima Instituta za energetsku ekonomiju i financijske analize (IEEFA). Zbog toga „se nije dogodio najgori scenarij predviđen za 2022./2023.”, rekao je Fabian Skarboe Ronningen, viši analitičar za energetska tržišta pri Rystad Energy.

British Gas stockGeneral view of a gloved hand on a British Gas central heating Thermostat.Rui Vieira Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Rui Vieira

Apsolutno izvanredno

Europska skladišta plina trenutačno su puna 72 posto, dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Budući da su temperature ove zime blaže nego obično, europski potrošači kasnije su upalili grijanje pa su rezerve plina i dalje visoke, a računi za grijanje pod kontrolom. Potražnja za prirodnim plinom pala je 12 posto nakon ruske invazije u veljači u odnosu na prosjek 2019.-2021., po 'think tanku' Bruegelu iz Bruxellesa.

„To je, mislim, apsolutno izvanredno”, rekao je znanstvenik Simone Tagliapietra.

Opskrbi je pomoglo i postupno vraćanje u pogon nekoliko francuskih nuklearnih reaktora. Nakon ruske invazije europske cijene energije dosegle su rekordne razine, premašivši 300 eura po MWh u kolovozu nakon čega su pale jer su vlade prionule stvaranju većih zaliha. Ali taj pad tek trebaju osjetiti računi kućanstava jer veletrgovci kupuju mjesecima unaprijed, a potrošači moraju platiti rast inflacije.

„Čak će i idući mjesec biti teško pokriti”, rekla je Dora Jesus, 42-godišnja Londončanka koja prima socijalnu pomoć, a čiji je račun porastao s 82 na preko 100 funti.

Utrka za plinom

Neki analitičari smatraju da ćemo godinama morati čekati da se cijene vrate na uobičajene razine. „Sve oči već su uprte na zimu 2023./2024.”, rekao je Ronningen, napominjući da se neće moći računati na opskrbu iz Rusije.

„Europa će se 2023. sve više oslanjati na LNG jer je će to biti prva cijela godina s jako malim količinama plina iz Rusije”, rekao je. A ako se azijska potražnja oporavi, „natjecanje Europe i Azije za LNG će biti još veće, što bi moglo rezultirati višim cijenama nego sada”.

Tagliapietra smatra da je "Europa je u boljoj poziciji u odnosu na prošlu godinu jer je prošle godine uspjela pronaći novu energetsku ravnotežu nakon šoka izazvana prekidom ruske opskrbe”. Rekao je da potražnja mora biti pod kontrolom što je dulje moguće, dok se više obnovljivih izvora ne uključi u sustav.

„Mislim da će biti jako važno da se europske države koordiniraju u punjenju skladišta jer moramo izbjeći utrku za plinom koju smo vidjeli ljetos”, rekao je.

„Što se više budemo koordinirali, moći ćemo uštedjeti više novca”.

Komentara 5

MI
mikrogrizzly
09:06 01.02.2023.

Zemni plin je bio preskup za mjerila naše kupovne moći i prije pandemije te rusko-ukrajinskog rata. Dokaz je što je krahirala plinofikacija Dalmacije, iako su probijeni magistralni plinovodi prema Zadru i Splitu. Izostala je ulična mikromreža jer nije bilo interesa kućevlasnika, a institucije, gospodarski subjekti i obrtnici su odmah u startu bili suočeni sa znatno višom cijenom nego za građanstvo. Time su otpadali kućni priključci, koje nose sa sobom velike troškove i od toga skoro pa ništa. Sad je još gore odnosno 2000 m3 zemnog plina, koliko treba nekom tipičnom domu godišnje je preko 1200 eura, s trendom daljnjeg poskupljivanja. Neki potrošači, kao Rijeka, su dodatno morali platiti jer su lokalni distributeri u problemu ili stečaju. Zaključno, najgore po narod je što u stopu prate cijene plina i poskupljivanja peleta i drva, tako da ni to više nije isplativo kao opcija za grijati veći dom.

ST
stefj
08:29 01.02.2023.

Zeleni i nerazumno oslanjanje isključivo na Rusiju napravili su svoje. Ne vidim zašto bi neke zemlje krenule prodavati veće količine plina EU, kada im EU otvoreno govori da ih za koju godinu neće trebati. Onda im je bolje održavati dobre odnose s dugoročnim kupcima od kojih će živjeti slijedećih 50 godina... A tko je financirao zelene i dio političara u Njemačkoj (i ne samo tamo) dobro pokazuje ova energetska kriza koja je pogodila samo Europu... Da se malo više ulagalo u istraživanja nafte i plina, da se nisu namjerno blokirali neki plinovodi i naftovodi, sada ne bismo pričali o ovome... A zeleni su napravili nevjerojatnu štetu, nije to prvi put, povijesna greška im je djelovanje protiv nuklearne energije. Tada su ih financirale naftne kompanije, interesantno je kako nitko ne istražuje od kuda danas dolazi najviše novaca. Indikativno je da su Njemački zeleni plin bili proglasili zelenom tranzicijskom energijom...

XA
xaron
22:34 01.02.2023.

Europa je riješila svoj problem jer je prešla na LNG trzište. Kako je tu bila novi kupac, morala je istisnuti neke stare ( siromašne ) kupce koji nisu mogli platiti tu veču cijenu plina. To su u prvom redu Pakistann i Bangladeš koji su dovedeni u jako tešku - bezizlaznu - situaciju. Tako se ovo “ rješenje “ energetskih problema za EU może pretvoriti u nočnu moru zajednoce ako ( kada ) milijuni ovih osiromašenih Azijata krenu prema “ spašenoj “ EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije