Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program mandatarke

Anina Srbija za 21. stoljeće

29.06.2017.
u 19:20

Ana Brnabić: Možete se pitali jesam li gospodin ili gospođa, zvati me sultanijom, homopremijerkom, fikusom, ali ja ću mijenjati Srbiju

Ana Brnabić, buduća srbijanska premijerka podrijetlom s hrvatskog otoka Krka, održala je jučer u Skupštini Srbije dugoočekivano predstavljanje programa rada nove vlade. Bila je ovo prva prigoda da se Brnabić poslije višednevnog prozivanja po raznim osnovama, pri čemu se najčešće isticalo njezina pripadnost LGBT zajednici, izravno obrati srbijanskim zastupnicima među kojima je niz onih koji su i prije nego što su čuli njezin program bili protiv nje.

Stranački neovisna

Spočitavala joj se i to što je stranački neovisna, bez političkog iskustva, a nekima je smetalo i to što je žena. Sve to vrijeme Brnabić je šutjela i trpjela sve prozivke.

– Moj je odgovor bio da ne odgovaram. Imala sam cilj i stojim ovdje pred onima koji su me podržali, ali i onima koji su me osporavali i ponosno i odgovorno predstavljam program pred čijim se rezultatima nitko neće moći oglušiti. Podjednako me je napadala i ekstremna desnica i ekstremna liberalna strana. Neki su govorili da ne znaju kako da me nazovu, gospodin ili gospođa. Neki me zovu sultanija, homopremijerka, ikebana, fikus... Svi me možete zvati kako hoćete, ali ja ću prvi dan otići na posao i pokušati promijeniti makar jednu malu stvar. Branit ću vladu i sve članove našeg tima – rekla je Brnabić, čije je izlaganje u više navrata većina u Skupština prekidala pljeskom.

– Na veliki praznik Vidovdan želim poručiti da će Srbija provoditi politiku mira i suradnje u regiji – poručila je Brnabić i dodala:

– Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, nastavit ćemo dijalog o svim bitnim pitanjima, zahtijevati hitno formiranje Zajednice srpskih općina, nastavit ćemo ekonomsko osnaživanje Srba, radit ćemo na ukupnom ekonomskom razvoju – rekla je Brnabić, ističući da nikada neće priznati neovisno Kosovo.

Poručila je da dalju viziju Srbije gradi na osnovi temelja prethodne Vlade te da joj je ostavljena državna blagajna u dobrom stanju, s pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, suficitom i inflacijom u granicama predviđenog. Istaknula je kako je prethodna vlada Aleksandra Vučića spriječila bankrot države.

– Sada je trenutak da idemo dalje i državu i naše društvo prevedemo u 21. stoljeće koje obilježava digitalizacija. Naše cjelokupno društvo bit će potpuno redefinirano digitalizacijom i Srbija mora biti spremana na to jer, ako to ne učinimo, nećemo više imati drugih prilika. Ne možemo u 21. stoljeće s pečatima, šalterima i papirima – rekla je Brnabić.

Najveći pljesak Vulinu

Pri tome je istaknula kako se neće skrivati i da će javnosti redovito podnositi izvješća, ali i poticati konstruktivnu kritiku. Najavila je kako će se rad nove vlade Srbije fokusirati na povećanje rasta i održavanje “rigorozne kontrole trošenja novca i rigorozne discipline” kao i da se na vrhu prioriteta nalazi i reforma obrazovnog sustava. Usto, maksimalno će se raditi i na nastavku ekonomskih reformi, ubrzanju gospodarskog rasta, nastavku reforme državne uprave i efikasnijem radu državnih službenika. Istaknula je da je strateško opredjeljenje Srbije pristup Europskoj uniji.

Veoma sam ponosna koliko smo postigli u zakonodavnom, strateškom i institucionalnom smislu kada je posrijedi zaštita manjina, djeca se školuju na 15 jezika. Trebamo biti ponosni na toleranciju i različitosti koji se njeguju – rekla je Brnabić.

Za predstavljanja budućih ministara najveći pljesak dobio je budući ministar obrane Aleksandar Vulin, kojega se tijekom govora oporbe najviše prozivalo. Jedna od primjedbi bila je i što se na mjesto ministra obrane postavlja osoba koja nije služila vojsku.

Izlaganje Ane Brnabić bilo je zanimljivo i po samim događanjima u Skupštini. Upadice, dobacivanja, brojne povrede poslovnika, neargumentirani istupi bili su česti tijekom rasprave.

Cijelu tu „predstavu“ u Skupštini Srbije pratili su i njemački i američki veleposlanici u Beogradu.

Komentara 11

PU
Pukovnik
20:14 29.06.2017.

Biti ce puno (u)liz(iv)anja!

BE
Beogradjan
23:20 29.06.2017.

Bolje je pojedincima da se ostave Srbije, i vide sta ce sa Slovencima... Kako su krenuli uzece vam pola Jadrana!

KI
kimi
19:49 29.06.2017.

Džaba priče Ana. Onog momenta kada si pristala da budeš Alekov pion prodala si dušu đavolu...ili to ili su te Ameri postavili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije