Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetnik predsjednice

Anđelko Akrap: Pitanje demografije ključno za opstanak Hrvatske

Anđelko Akrap
Foto: Robert Anić/PIXSELL
30.05.2018.
u 13:14

- Demografi upozoravaju da se ne radi dovoljno, malo nas je, ali suglasni smo jer je to politika biološkog opstanka, a ne politika lijevo-desno', kaže Akrap

Savjetnik predsjednice RH za demografiju Anđelko Akrap poručio je danas iz Sabora gdje je došao na obilježavanje dana te institucije da Hrvatska nestaje te da je pitanje demografije ključno za opstanak Hrvatske - biološki i ekonomski. Prepucavanje između premijera i predsjednice oko sazivanja sjednice Vlade na tu temu smatra čak i zdravim, u smislu da se istakne ta tematika, iako, naglašava, on to ne bi ni nazvao prepucavanjem.

- To je pitanje stalno prisutno, krucijalno. Bilo bi dobro da se nađe dogovor predsjednice i premijera. Materijale za sjednicu Vlade mu nije ni slala jer mu je prvo predložila nekoliko termina za sazivanje sjednice, a kako nije dobila odgovor o nekom terminu, nije ni slala materijale – tvrdi Akrap. Dodaje da materijali postoje jer cijeli tim radi na njemu već duže vrijeme.

- Na Vladi bi se raspravilo o tim mjerama, postiglo se suglasje koliko je moguće i izašlo u javnost s prijedlogom. Nije to nametanje stavova, to je temelj za raspravu, predsjednici je jako stalo do toga jer je to bilo u njenom programu, problem se može početi rješavati – kaže Akrap. Vjeruje da će predsjednica svoje mjere predstaviti 11. lipnja, jer je to jedan od datuma koji je predložila za održavanje sjednice Vlade.

Bitno je, nastavlja, da se dosta govori o problemu demografije na koji se upozorava već dugo.

- Demografi upozoravaju da se ne radi dovoljno, malo nas je, ali suglasni smo jer je to politika biološkog opstanka, a ne politika lijevo-desno. Hrvatsko društvo, sve strukture, moraju toga postati svjesni. Kad se ta problematika vrati u srž, dosta smo postigli. Nema pozicija, opozicija, to je zajednički problem sviju – naglasio je demograf Akrap.

Program koji je pripremljen u Uredu predsjednice zadire u sve segmente i razvojni je, kaže Akrap, te dodaje kako treba gledati razvoj sela, gradova, nositelje razvoja. Činjenica je, zaključuje, da su za provedbu potrebna određena financijska sredstva, no u budućnost treba ulagati.

Pogledajte galeriju: Andrej Plenković: Bio je odličan sastanak, sve smo dogovoril

Anđelko Akrap
1/6

Komentara 10

ST
stefj
14:12 30.05.2018.

Ajd da vidimo te mjere. Sigurno opet neki doplatci, neke selekcije, prednosti za zapošljavanje u državnom sektoru i sl... Uz to, kakve mjere mogu pomoći kada nema izgledne budućnosti ovdje? Nema investicija, niti jedna svjetska kompanija ne želi doći ovdje, nije isplativo, jednostavnije im je ljude odavde povući tamo gdje se nalaze sada... A to tamo je uređena država s perspektivom... Neke države su to shvatile, donijele su planove i nastoje privući visokoprofitne sektore - manjim porezima, manjim davanjima na plaće i sl. I to daje rezultate... Hrvatska nije napravila ništa, odnosno, napravila je puno manje od drugih, pa shodno tome, ljudi odlaze i firme nas zaobilaze. Država se kod nas postavlja kao regulator plaća, tržišta, investicija, svega živog i neživog, pa onda niti nije čudno što sve ide k vragu...

MO
morejeslano
19:05 30.05.2018.

Pogledajte što kaže Orban o Mađarskoj naciji i njihovom opstanku (a Mađara ima duplo više). Iz Mađarskog primjera mogli bi i mi Hrvati puno toga naučiti. .

IB
ibiza
13:38 30.05.2018.

napokon neke mijere treba povuci a ne stalno analizirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije