Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održana sjednica vns-a

Predsjednica predložila sjednicu Vlade na temu demografije i blokiranih

Sjednica VNS-a
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/9
28.05.2018.
u 18:40

Nakon afere zbog mailova, državni je vrh zaključio da se neće tolerirati da se dužnosnici uopće ne brinu o komunikacijskoj sigurnosti

Na Pantovčaku je održana dulje najavljivana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju zajednički sazivaju premijer Andrej Plenković i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Inicirala ju je predsjednica nakon što je državu zatresla afera Hotmail i ostavka potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Sigurnosno nepismeni

Iz Ureda predsjednice je nakon sjednice VNS-a pristiglo priopćenje u kojemu, po običaju, nema detalja. Kaže se da su na sjednici “razmotrena pitanja stanja informacijske sigurnosti u državnim institucijama uz usvajanje zaključka za potrebom sustavne edukacije u tom području s ciljem jačanja sigurnosne svijesti i sigurnosne kulture. Također su razmotrena aktualna pitanja bilateralnih odnosa RH i susjednih zemalja, kao i sigurnosni aspekti migracijskih kretanja prema EU i Republici Hrvatskoj”. Vidi se, pak, da su ostvarene najave da sjednica neće biti posvećena isključivo aferi Hotmail.

Predsjednica je, međutim, kasnije dala izjavu u kojoj objašnjava da je zabrinuta zbog nekih elemenata, “ali zadužili smo tajne službe da se izrade posebne mjere, preporuke i zakonodavni okviri za korištenje medija kojima se služimo u komunikaciji i sigurnosti informacija” te da će oblik mjera predložiti službe. Drugim riječima, nakon afere zbog mailova, državni je vrh zaključio kako se više ne može tolerirati da se državni dužnosnici tijekom obavljanja državnih poslova i prepiski uopće ne brinu o komunikacijskoj sigurnosti.

Sjednica VNS-a
1/19

To pobliže znači da je potvrđeno upozorenje SOA-e da je nelogično da se za nižerangirane službenike često traži brifing u kojemu im se daje znanje o sigurnosti u komuniciranju, a da nema nikakve zakonske obveze da se tome poduče i viši državni službenici. Premda znalci kažu da se ta obveza brifiranja u prvom redu odnosi na Ured vijeća za sigurnost, a ne toliko na samu SOA-u, jasno je da će službe morati predložiti i razraditi mjere opismenjavanja državnih i javnih službenika u sigurnosnoj komunikaciji. Ocjena je, naime, da oni nemaju često ni minimalnu kulturu sigurnosnog komuniciranja, što posebno dolazi do izražaja kada se nalaze u inozemstvu.

Na sastanku se nije razgovaralo o aferi Hotmail, odgovorio je, pak na pitanje novinara premijer, dodavši da su razgovarali “o informacijskoj sigurnosti”. Dakle, razgovaralo se ipak, ali o sigurnosnim posljedicama koje su otkrivene izbijanjem afere Hotmail. Novinari su premijera pitali i je li bilo propusta sigurnosno-obavještajnih službi, a on je kazao da to nije bilo predmet sastanka.

Zajednička sjednica

Na pitanje je li s predsjednicom razgovarao o njezinu prijedlogu za održavanje zajedničke sjednice Vlade posvećene demografskim pitanjima, premijer je odgovorio: “Demografska pitanja su važna. Razmatrat ćemo tu temu. Kad dođe vrijeme, o tome ćemo govoriti”. Na sjednici VNS-a sudjelovali su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik GS OS RH Mirko Šundov, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

I predsjednici je postavljeno pitanje hoće li i kada doći do zajedničke sjednice s Vladom RH o demografskoj katastrofi i mjerama koje je Pantovčak priredio za te svrhe. Odgovorila je da je s Plenkovićem o tome razgovarala načelno.

– To je bilo u uvjetima kad smo razgovarali o Agrokoru. Zaista bih voljela da to napravimo u sinergiji jer je demografija ključno pitanje u kojem se ne možemo razilaziti. Voljela bih da ta mjera bude jedan od doprinosa snažnoj razvojnoj strategiji jer to demografska strategija jest. Ne možemo se ograničiti samo na populacijske mjere – smatra predsjednica.

Komentara 75

RI
ribnjačar
10:06 28.05.2018.

Da li je istina da je Stazić izjavio “Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!,” ili Narod.hr laže . ako je istina , ima li tu posla za vladu i sudstvo ?

DU
Deleted user
13:15 28.05.2018.

pa djelomično razumijem predsjednicu,svatko normalan zna da index nije došao do mailova hakiranjem,već da ih je od nekoga dobio,bez obzira na sadržaj mailova,zaključak je da je država šuplja kao i službe,kao i vlada,sve u svemu,nema razloga za brigu,business as usual

Avatar nekakav
nekakav
10:46 28.05.2018.

a onda stižu oporbene afere kodnog imena 'gmail', 'carnet'... a neka nova afera se uskoro objavljuje, pa da se na ovu zaboravi. jer i mediji, kao i politika, od nečeg moraju živjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije