Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izaslanstvo SPC-a u Vatikanu

Amfilohije pritiskao papu da odustane od kanonizacije Stepinca

amfilohije radović
Foto: Reuters/PIXSELL
20.01.2016.
u 16:15

Papa ima razumijevanja za stav SPC-a da lik i djelo Alojzija Stepinca za srpski narod nisu dobra preporuka za sveca, izjavio je A. Radović

Izaslanstvo Srpske pravoslavne crkve bilo je u privatnom posjetu papi Franji 17. siječnja, pa više od takvog priopćenja Vatikan nije ni objavio. Iz izjave crnogorsko-primorskog metropolita Amfilohija Radovića nekim medijima doznaje se više, ali naslovi ne odražavaju ono što je rečeno.

O odnosu dviju crkava

“Papa ima razumijevanja za stajalište SPC-a da lik i djelo Alojzija Stepinca za srpski narod nisu dobra preporuka za sveca”, izjavio je za Blic mitropolit Amfilohije Radović po povratku iz Vatikana. Dakle, papa Franjo ima razumijevanja za stajalište SPC-a, ali to ne znači da će odustati od kanonizacije Stepinca, već samo da analizira i drugačija mišljenja. Osim Amfilohija u tročlanom izaslanstvu bili su još vladika bački Irinej i veleposlanik Srbije u UNESCO-u Darko Tanasković.

Tema razgovora bile su posljedice koje bi proglašenje Stepinca svetim moglo imati na odnose dviju crkava. Kako bi se izbjegle te moguće posljedice, kazao je Amfilohije, dogovoreno je osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi trebalo usuglasiti stajališta o ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u NDH, njegovu odnosu prema zločinima u Jasenovcu i ustaškom poglavniku Anti Paveliću. Dakle, i Amfilohije kaže da je tema razgovora bila odnos između dviju crkava.

Papa Franjo ne želi da neka odluka izazove nove sporove između katolika i pravoslavaca na Balkanu. To je i bio razlog da predloži osnivanje zajedničkog povjerenstva o Stepincu. Amfilohije je rekao da se uskoro očekuje izbor članova zajedničkog povjerenstva te da je SPC predložio svoje članove. Zasigurno su među njima trojica koju je papa primio privatno. U povjerenstvu će, dakako, biti i hrvatski svećenici i povjesničari, kao i predstavnici Vatikana.

Nikolić traži objašnjenja

Podsjetimo kako je papa Franjo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović obavijestio, za razgovora u Vatikanu 28. svibnja 2015., o prijedlogu za osnivanje međuvjerske komisije. Kanonizacija kardinala Stepinca nije upitna, kazao je tada papa Franjo. U Beogradu se istodobno nalazio kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, koji je s patrijarhom Irinejom razgovarao o kanonizaciji Stepinca.

Franjo je razgovarao (11. rujna 2015.) i sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem o procesu kanonizacije Stepinca. Nikolić je kasnije izjavio da je papi prenio “da su i katolički i pravoslavni svećenici bili proganjani u vrijeme komunizma pa prema tome Katolička crkva može Stepinca smatrati mučenikom i blaženikom, ali prije nego što ga se proglasi svecem trebalo bi vidjeti i zašto je šutio pred tolikim zločinima u Drugom svjetskom ratu”. Moglo bi se kazati kako Beograd preko državnog i vjerskog čelništva pritišće Vatikan da se odustane od kanonizacije Stepinca. No, jedno je stvaranje mješovite komisije, a drugo je odgoda ili odustajanje o proglašenja Stepinca svetim. •     

>> Irinej: Sveti Stepinac vratio bi nas u nedostojnu prošlost

Komentara 221

BR
Branko102
16:26 20.01.2016.

Bude li se ovaj kontroverzni papa nastavio blesirati sa kanonizacijom Stepinca i o tome raspravljao sa velikosrpskom klikom iz SPC,koja provodi četničku ideologiju,još od Garašanina i koja je bila aktivni element stradanja nesrba od zločina te velikorspke politike,hrvatski bi mu narod trebao poslati jasno upozorenje oko neslaganja sa takvim politikom.Dajte molim vas,sa krvoločnim bradonjama raspravljati o kanonizaciji hrvatskog sveca.

DU
Deleted user
16:30 20.01.2016.

Srbi progalse krvnike Dražu i Nedića nardnim herojima naša vlada šuti,lipo.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:25 20.01.2016.

Srbi ne vole Vatikan i Stepinca jer: Dragoslav Milosavljević, predsjednik Udruženja srpsko-turskog prijateljstva – INAT iz Beograda- >>Srbi i Turci - jedan narod s dve vere. Šta je osnovni cilj osnivanja Društva srpsko - turskog prijateljstva? Zbližavanje dveju kultura, dva dva naroda, maltene istog naroda, sa dve vere koje su isto tako, na neki način, dosta slične.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije