Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA BOGATI OTOK

Amerika i Saudijska Arabija neće dopustiti pad bahreinskog kralja

bahrein
reuters
Autori: sd, R. B./vlm, B. K./vlm
18.02.2011.
u 20:48

Vojska je danas otvorila vatru na okupljene u Manami pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, a 20 je ranjeno - kralj pozvao na dijalog

Bahreinski kralj Hamad bin Isa al-Khalifa naredio je danas započinjanje dijaloga sa svim političkim strujama u zemlji, javio je Sky News.

"Sve snage koje nastoje ispuniti nade i aspiracije naših dragih građana iz svih dijelova društva dobrodošle su kod kralja kako bismo riješili nemire u zemlji", priopćeno je, uz naglasak da će u razgovore biti usključene sve političke stranke bez ikakve iznimke.   

Ranije danas vojska Bahreina otvorila je vatru na okupljene u Manami pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, a 20 je ranjeno. Prema svjedočenju nekih novinara s terena snage sigurnosti pucale su i na vozila hitne pomoći koja su se pokušavala probiti do ranjenih u pucnjavi.

“Bahrein je naš partner. Tako dobar partner da bismo se svi trebali na njega ugledati.” Izjavila je to američka državna tajnica Hillary Clinton još u prosincu, ali je i tada jasno dala do znanja koliko je ta mala arapska otočna država, ne veća od Krka i Cresa zajedno, strateški važna Amerikancima i Saudijskoj Arabiji. Prije svega, u glavnom gradu Manami smještena je američka Peta flota, čiji je zadatak čuvanje saudijskih naftnih platformi, ali i voda Perzijskoga zaljeva. A drugo, još i važnije – i Amerika i Saudijska Arabija drže kako je vladajuća obitelj Al Khalif snažan instrument za odmak od Irana, koji, kako piše Guardian, odavno ima teritorijalnih pretenzija prema Bahreinu, držeći da im ta država pripada. Stoga ni jedna od tih dviju velikih sila neće dopustiti smjenu režima u Bahreinu jer je ulog prevelik.

Čimbenik nestabilnosti

A taj su ulog šijiti, kojih na ovom bogatom otoku ima dvije trećine, ali nad kojima vladaju manjinski suniti. Kako su i Iranci šijiti, pobunu bi mogli iskoristiti da podrže svoje istomišljenike i uza sam Arapski poluotok postave vladu koja bi bila čimbenik nestabilnosti. No nitko razuman ne vjeruje da će se takav scenarij dogoditi. U njega, na kraju, ne vjeruju previše ni oporbeni šijitski lideri koji su svjesni zamršenosti svog vlastitog problema. No njihovi zahtjevi ne jenjavaju: u početku nisu tražili odlazak kralja Hammada al Khalifa s vlasti, ali sada, nakon što je proliveno mnogo krvi, traže da odstupi. Prije brutalnih reakcija vojske, zahtjevi su se odnosili na puštanje političkih zatvorenika i donošenje novog ustava. Šijiti traže i proporcionalnu zastupljenost u parlamentu te veći pristup naftnom bogatstvu. Frustrirani su jer su u velikoj većini, a ne gospodare vlastitom zemljom. Oni su autentični Bahreinci, kao i šijiti, ali se iranska opasnost presnažno nadvila nad njihove zahtjeve koji će teško biti ispunjeni.

Suniti iz drugih zemalja

Vojska ne štedi silu u obrani bahreinskog poretka. Među četiri poginule osobe koje su stradale u četvrtak, tvrdi britanski Daily Express, i dvogodišnja je djevojčica koju su roditelji poveli sa sobom na prosvjede. Snimka njezinog izrešetanog tijela načinjena je mobitelom, a ta fotografija počela je kolati među prosvjednicima. “Šaljemo vam ovu snimku kako biste vidjeli što vojska čini narodu”, stoji uz fotografiju dječjeg tijela položenog na stolu mrtvačnice.

I dok su prosvjednici danas  pokapali svoje mrtve, u središtu Maname okupilo se nekoliko tisuća provladinih simpatizera koji su, s bahreinskim zastavama i kraljevim portretima u rukama, došli dati potporu vlastima. Prosvjednici tvrde su među njima uglavnom suniti iz drugih država.

Ključne riječi

Komentara 82

OB
-obrisani-
12:05 19.02.2011.

19.02.2011. u 12:01h Stockholm je napisao/la: sipica, cetnice, pokupi caure i bjezi ... .......... E repo bez korena.. Ko nema predke je isto kao i seme na vetru oduva ga vetar u MP3 a i mozda i u MP4( mozee PM4) kako ti je drago

ST
Stockholm
11:20 19.02.2011.

Bahrein GDP $20 500 per capita. Nije lose i bolje od Irana.

UK
Ugo Kajvez
22:32 19.02.2011.

Evo ga .... google ........... . George Soros and Egypt\'s New Constitution

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije