Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Američkim brodom stigao dio opreme za vojnu vježbu: Pogledajte što su dopremili

Američkim vojnim brodom 'YUMA' u Zadar je dopremljen dio vojne opreme i vozila, koji je potom prevezen u vojarnu u Zemuniku
04. svibnja 2021. u 20:20 30 komentara 40861 prikaza
Yuma
Foto: OSRH
Pogledajte galeriju 1/10

Američki vojni brod 'YUMA' kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu 'Immediate Response 21' uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

'STABILNOST 21/1' Pogledajte snimke još jedne vojne vježbe održane povodom 30. obljetnice HV-a

Američka vojna oprema potom je prevezena u vojarnu 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon toga, tijekom prve polovice svibnja sva oprema će iz vojarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon 'Eugen Kvaternik' u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Yuma | Autor : OSRH Foto: OSRH

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu 'Immediate Response 21'  u luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana.

Uspješna suradnja Američki zapovjednik stigao u Hrvatsku: Zajednički ćemo sudjelovati u vježbi 'Astral Knight'

Brod USNS 'YUMA' (T-EPF-8) dužine je 103 metara, a posada broji 34 člana. Ekspedicijski brzi transportni brodovi (EPF) plitkog su gaza, aluminijski katamarani dvostrukog trupa sposobni su za prijevoz ljudstva i tereta. Odlikuje ih velika brzina i pokretljivost. Brodovi su izrađeni za prijevoz 600 tona tereta, 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova pri stanju mora 3. Inače, transportni brod Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, USNS YUMA (T-EPF-8) prethodnih godina u nekoliko je navrata boravio u Republici Hrvatskoj, u brodogradilištu "Viktor Lenac" gdje je bio na remontima u okviru redovitog održavanja. Također, Yuma je 2019. godine, u okviru planske aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa oružanim snagama SAD-a, bila u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh