Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u Hrvatsku 25. studenoga

Dolazak potpredsjednika Bidena označava povratak zanimanja Sjedinjenih Američkih Država za stanje u jugoistočnoj Europi
12. studenoga 2015. u 15:00 49 komentara 4413 prikaza
Joe Biden
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u Hrvatsku 25. studenoga. Potpredsjednik Biden bit će glavni gost na sastanku na vrhu zemalja članica procesa ''Brdo-Brijuni'' u Zagrebu koji organiziraju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski kolega Borut Pahor, doznaje se iz Ureda predsjednice Republike. Tako će nakon dugih sedam godina, od 2008. kad je u Hrvatskoj boravio tadašnji američki predsjednik George Bush, Zagreb ponovno posjetiti visoki gost iz SAD-a.  

Proces ''Brdo-Brijuni'' zajednički su potaknule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promiču regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako pridonese daljnjoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.  

Dolazak potpredsjednika Bidena označava povratak zanimanja Sjedinjenih Američkih Država za stanje u jugoistočnoj Europi i najavljuje njihovu aktivniju ulogu u rješavanju izazova s kojim se države tog dijela Europe susreću. Dolaskom potpredsjednika Bidena baš u Hrvatsku, gdje će u jedinom bilateralnom razgovoru na summitu i to s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarati o strateškim problemima, poruka je da SAD računa na Hrvatsku kao glavnog partnera u ovom dijelu Europe. Hrvatskoj je u strateškom u interesu stabilizacija jugoistočne Europe i njezina susjedstva. Svojim pozicioniranjem u regiji Baltik – Jadran – Crno More, Hrvatska se sada prema jugoistočnom susjedstvu okreće s jačim pregovaračkim pozicijama. Bosna i Hercegovina je prioritet i to ne samo zbog ustavne odredbe oko brige za hrvatsko stanovništvo, već i zbog opasnosti koje prijete od "ruske marionete" Republike Srpske te islamizacije te zemlje. Od iznimne je važnosti i pomoć i podrška Crnoj Gori u euroatlantskim integracijama. Polagana islamizacija albanske populacije na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji je ozbiljan problem gdje Hrvatska može poslužiti kao model uspješne integracije islamske zajednice.

Na summit su pozvani predsjednici Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova te članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Kao gosti, što je običaj, pozvani su svi državnici koji su do sada sudjelovali u procesu, predsjednik Francuske François Hollande, kancelarka Angela Merkel te predsjednik Austrije Heinz Fischer.

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska ne može ući u grčki scenarij

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • funkipuppi:

    Stizu instrukcije.

  • ASERAGUD:

    Imam 60 godina i svoje sam "odradio", bojim se za vas mlade da ne dolaže upute kako morate stati u obranu demokracije. Nažalost uvijek su Hrvati bili ti koji su kosti ostavljali po ratištima Europe za druge. Nesretan sam jer ... prikaži još! sam se borio za samostalnu Hrvatsku a postali smo opet sluge tuđina.

  • Deleted user:

    dolazi naplatit kamate za migrante