Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSTAV PREPORUKA

Otkrili šokantnu istinu: YouTube pomogao pedofilima gledati djecu na internetu

pedofil
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
03.06.2019.
u 22:46

Načinom automatske preporuke platforma je počela preporučivati potpuno nevine uratke obilteljskih situacija koje bi se pojavile najčešće nakon gledanja nekog seksualnog sadržaja.

Koliko je internet opasno i svemoguće mjesto pokazuje najnovije otkriće američkog New York Timesa koji je otkrio da plaftorma Youtube preko mogućnosti preporuka za daljnje gledanje zapravo omogućuje pedofilima da lakše nađu i sasvim nevina videa na kojima se nalaze djeca.

Tako je jednoj majci postalo vrlo čudno kad joj je 10-godišnja kćer rekla da video koji je objavila na Youtubeu zajedno s prijateljicom, a na kojem se kupaju na bazenu, ima na tisuće pregleda u vrlo kratkom vremenu.

- Videozapis je bio posve nevin, nije to bilo ništa posebno - govori majka.

Video je prikupio čak 400 tisuća pregleda.

- Ponovno sam pogledala video i užasnula se zbog broja pregleda - kaže majka

Istraživači su tako otkrili da YouTubeov automatski sustav preporuka koji korisnicima savjetuje što pogledati sljedeće preporučuje i videozapise s pretpubertetskom djecom.

Tim načinom ta platforma je počela preporučivati potpuno nevine uratke obiteljskih situacija koje bi se pojavile najčešće nakon gledanja nekog seksualnog sadržaja. Pojavljivali bi se videozapisi za koje stručnjaci tvrde da seksualizira djecu.

- Te kanale povezuje YouTubeov algoritam. To je zastrašujuće - rekao je jedan od istraživača Berkman Klein Centra za internet i društvo pri Harvardu.

Nakon što su neki mediji objavili kako Youtube iskorištava ove videe platforma je problemu doskočila onemogućavanjem komentiranja što naravno pedofile nije spriječilo da i dalje gledaju video zapise.

- Zaista se bojim toga. Uplašena sam činjenicom da video poput ovoga može dospjeti u takvu kategoriju - govori majka.

YouTube je nakon svega toga uklonio neke snimke, ali neke druge su ostale.

Jennifer O'Connor, YouTubeova direktorica za povjerenje i sigurnost, kaže kako je kompanija posvećena iskorjenjivanju eksploatacije djece na svojoj platformi, te da je od veljače neprekidno radila na poboljšanjima. „Zaštita djece naš je prioritet“, govori O'Connor.

Iz kompanije kažu da su preporuke najveći generator prometa, te da bi njihovo uklanjanje pogodilo „kreatore“ koji se oslanjaju na te klikove. YouTube je naglasio kako će ograničiti preporuke na snimke za koje se smatra da bi djecu mogli dovesti u rizik.

- Čak i najopreznija obitelj može biti uvučena u nešto štetno ili podložno kaznenom progonu - kaže jedan od istraživača.

Majci ni njezinoj kćeri nitko nije mogao u potpunosti pomoći.

- Jedino što mogu učiniti jer zabraniti joj da bilo što objavljuje na YouTubeu - rekla je Christiane. 

Komentara 6

Avatar lola lola
lola lola
00:15 04.06.2019.

Cude se ko pura dreku....pa to rade vec 10 godina!! Ja sam bas jednog pedofila sa Facebooka prijavila. A one samo neka stavljaju svoju djecicu da ih svi gledaju.....

Avatar Kaladin
Kaladin
23:40 03.06.2019.

Trebacpostojati dobna granica objave na youtubeu. Znači sve što je snimka na kojoj su maloljetnici maknuti. Točka. Ne može profit i tzv. sloboda biti ispred zaštite djece.

Avatar AligatorXO
AligatorXO
23:32 03.06.2019.

Treba donijeti zakon da se javno objavi registar pedofila pa će problema biti manje, sami ćemo ga riješiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije