Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvode vježbe

Američki, japanski i južnokorejski vojni zrakoplovi iznad Korejskog poluotoka

vojni zrakoplovi
Foto: Reuters/PIXSELL
31.08.2017.
u 11:56

Sjeverna Koreja oštro se protivi vježbama koje smatra pripremom invazije

Južna Koreja objavila je da njezini zrakoplovi nad Korejskim poluotokom s dva američka bombardera koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem izvode vježbe, a Japan je nakon toga izvijestio da su u vježbama sudjelovali i lovci te zemlje, dva dana nakon što je ispaljen sjevernokorejski projektil preko Japana koji je ponovno snažno podigao tenzije.

Vježbe u kojima sudjeluju dva nadzvučna američka bombardera  B-1B, četiri nevidljiva američka zrakoplova F-35B te južnokorejski borbeni zrakoplovi, izvode se na kraju godišnjih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi usredotočenih uglavnom na kompjutorske simulacije. U četvrtak su im se pridružili i japanski F-15 lovci.

Sjeverna Koreja oštro se protivi vježbama koje smatra pripremom invazije te je zadnjih tjedana odgovorila nizom prijetnji  i lansiranja raketa.

Američki predsjednik Donald Trump također je odgovorio prijetnjama te upozorio da bi se Sjeverna Koreja mogla suočiti s "vatrom i bijesom" bude li prijetila Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja je već izvela desetak takvih testova pod mladim vođom Kim Jong-Unom, posljednji put u subotu, no lansiranje iznad Japana je rijetko.

Trump je izjavio da je svijet "jasno i glasno" primio posljednju poruku Sjeverne Koreje.

"Ovaj režim je signalizirao svoj prijezir prema susjedima, svim članovima Ujedinjenih naroda i minimalnim standardima prihvatljivog međunarodnog ponašanja", stoji u Trumpovom priopćenju kojeg je objavila Bijela kuća. 

"Prijeteće i destabilizirajuće akcije samo povećavaju izolaciju sjevernokorejskog režima u regiji i među svim državama svijeta. Sve su opcije na stolu", dodao je američki predsjednik.

Komentara 7

Avatar Behemot
Behemot
00:54 01.09.2017.

Ako Japan koji je počinio neviđene zločine i za to nije odgovarao, koji je popio dvije nuklearne bombe i Fokushimu, ako taj Japan napadne Sjevernu Koreju, onda su kreteni koji ništa nisu naučili iz povijesti i treba im nova lekcija.

DU
Deleted user
14:45 31.08.2017.

A zašto nisu srušili raketu koja je preletjela Japan? Mogli su se time pohvaliti i hvaliti na sav glas kako su uspješno srušili legitimnu metu. Ali ne rađe se i dalje nastavlja spiin o vježbama sa najsuvremenijom tehnikom, dok mudro šute na činjenicu da im je proturaketni štit potpuno zakazao. Tko zna dali onaj F-35 išta vrijedi? Možda da izvedu kakav test sa ruskim raketama iz 72 godine, ako ga obori ode avion vrijedan milijarde dolara u staro željezo.

AA
aabbcc
09:52 01.09.2017.

Zar nisu dosta samo americki pa da bucu uplase ! : )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije