Naslovnica Vijesti Svijet

Američki borbeni mlažnjak srušio sirijski Su-22!

Ovo je prvi put da je američki zrakoplov srušio neprijateljski zrakoplov u više od deset godina te označio početak intenzivnijeg uplitanja SAD-a u rat u Siriji.
19. lipnja 2017. u 12:11 192 komentara 51410 prikaza
F/A-18

''Američki borbeni avion srušio je u nedjelju avion sirijske vlade nedugo nakon što su sirijske snage bombardirale borce kojima potporu pruža SAD u sjevernoj Siriji'', izjavio je glasnogovornik Pentagona za medije. Glasnogovornik je dodao kako se rušenje zrakoplova dogodilo nekoliko sati nakon što su sirijske snage napale Sirijske demokratske snage (pod zaštitom SAD-a) u selu Ja'Din, jugozapadno od Rake.

BITKA ZA STARI GRAD Konačnim padom Mosula ISIL-ov kalifat u Iraku nestaje

Ovo je prvi put da je američki zrakoplov srušio neprijateljski zrakoplov u više od deset godina te označio početak intenzivnijeg uplitanja SAD-a u rat u Siriji. Ovo je četvrti put ovoga mjeseca da je američka vojska napala sirijsku vojsku.

U izjavi za medije sirijske vojske navedeno je da je poginuo pilot. Pilot je u tom trenutku, prema njihovu navodu, izvršavao zadatak protiv tzv. Islamske države.

''Prije nego što je srušen sirijski avion, američka je vojska komunicirala s Rusijom, glavnim sirijskim saveznikom, kako ne bi došlo do eskalacije sukoba'', dodao je glasnogovornik Pentagona.

Oružje Hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme Nakon SAD-a najveći je kupac hrvatskog oružja Saudijska Arabija

Američki su zrakoplovi prije napada letjeli nisko kako bi zastrašili neprijateljske snage. Dva sata kasnije, unatoč američkim upozorenjima, sirijski mlažnjak Su-22 napao je Sirijske demokratske postrojbe. Pukovnik John Thomas, glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva, izjavio je da je američki zrakoplov pokušao stupiti u kontakt sa zrakoplovom koji je poslije srušen. Američke postrojbe tada nisu bile ugrožene. Nakon pokušaja uspostave kontakta, američki F/A-18 srušio je sirijski zrakoplov u skladu s pravilima ratovanja američke vojske te obrane koalicijskih snaga.

Vladimir Putin Putin: 'Nove američke sankcije zakomplicirat će međusobne odnose'

Thomas je odbacio sve navode Sirijske vlade da je zrakoplov bombardirao Islamsku državu te dodao kako Ja'Din kontroliraju Sirijske demokratske snage te da islamski militanti nisu na tom području već dulje vrijeme.

Katar MVEP: 'Izražavamo podršku mirnom rješavanju krize u Perzijskom zaljevu' smrt terorista Rusi Suhojima smaknuli šefa Islamske države Al-Baghdadija F-15C Trgovina iznad svega Američki “reket” natjerao Katar da kupi novo oružje

VIP izdvaja za Vas

 • Boras:

  Al najbolje mi je ovo,,,,neprijateljski zrakoplov........Zar je taj sirijski zrakoplov letio nebom iznad amerike ili????

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  srušio je sirijski zrakoplov u skladu s pravilima ratovanja američke vojske.......znaci pravila ratovanja americke vojske su da ode u tidju zemlju I srusi avion te zemlje I to bez objave rata .

 • Deleted user:

  Nažalost ameri neće dopustit poraz islamističkih terorista u siriji ! Sa ovim upornim napadima na assadove snage oni podlo provociraju ruse koje žele uvući u veći sukob koji bi mogao prerasti u totalni rat ! Amerika,izrael,saudijska arabija ne žele prihvatit ... prikaži još! realnost da assada neće uspjeti maknuti i postavit radikalne vehabije na vlast ! Sad amerima prijeti totalni poraz jer assadove snage su već na granici sirije i iraka ! Sad sa mogu spojit kopnenim koridorom sa iranom i tu prijeti velika opasnost za dzihadiste ! Ameri čak pregovaraju sa isilom i dogovaraju sa njima mirno prepuštanje njihovih pozicija u zamjenu za to da se ovi idu borit protiv assadovih snaga kod deir ez zora koji je već mjesecima pod totalnom opsadom ! Nažalost malo ljudi ovo kuži ! Ameri napadaju nelegalno legitimne snage međunarodno priznate vlade ! Ameri su agresori koji pomažu teroriste ! Sad je pitanje koliko će strpljenja imati putin ..