Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u 10 godina

Američki borbeni mlažnjak srušio sirijski Su-22!

F/A-18
19.06.2017.
u 12:11

Ovo je prvi put da je američki zrakoplov srušio neprijateljski zrakoplov u više od deset godina te označio početak intenzivnijeg uplitanja SAD-a u rat u Siriji.

''Američki borbeni avion srušio je u nedjelju avion sirijske vlade nedugo nakon što su sirijske snage bombardirale borce kojima potporu pruža SAD u sjevernoj Siriji'', izjavio je glasnogovornik Pentagona za medije. Glasnogovornik je dodao kako se rušenje zrakoplova dogodilo nekoliko sati nakon što su sirijske snage napale Sirijske demokratske snage (pod zaštitom SAD-a) u selu Ja'Din, jugozapadno od Rake.

Ovo je prvi put da je američki zrakoplov srušio neprijateljski zrakoplov u više od deset godina te označio početak intenzivnijeg uplitanja SAD-a u rat u Siriji. Ovo je četvrti put ovoga mjeseca da je američka vojska napala sirijsku vojsku.

U izjavi za medije sirijske vojske navedeno je da je poginuo pilot. Pilot je u tom trenutku, prema njihovu navodu, izvršavao zadatak protiv tzv. Islamske države.

''Prije nego što je srušen sirijski avion, američka je vojska komunicirala s Rusijom, glavnim sirijskim saveznikom, kako ne bi došlo do eskalacije sukoba'', dodao je glasnogovornik Pentagona.

Američki su zrakoplovi prije napada letjeli nisko kako bi zastrašili neprijateljske snage. Dva sata kasnije, unatoč američkim upozorenjima, sirijski mlažnjak Su-22 napao je Sirijske demokratske postrojbe. Pukovnik John Thomas, glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva, izjavio je da je američki zrakoplov pokušao stupiti u kontakt sa zrakoplovom koji je poslije srušen. Američke postrojbe tada nisu bile ugrožene. Nakon pokušaja uspostave kontakta, američki F/A-18 srušio je sirijski zrakoplov u skladu s pravilima ratovanja američke vojske te obrane koalicijskih snaga.

Thomas je odbacio sve navode Sirijske vlade da je zrakoplov bombardirao Islamsku državu te dodao kako Ja'Din kontroliraju Sirijske demokratske snage te da islamski militanti nisu na tom području već dulje vrijeme.

Komentara 192

DU
Deleted user
12:25 19.06.2017.

Al najbolje mi je ovo,,,,neprijateljski zrakoplov........Zar je taj sirijski zrakoplov letio nebom iznad amerike ili????

DU
Deleted user
13:23 19.06.2017.

srušio je sirijski zrakoplov u skladu s pravilima ratovanja američke vojske.......znaci pravila ratovanja americke vojske su da ode u tidju zemlju I srusi avion te zemlje I to bez objave rata .

DU
Deleted user
12:28 19.06.2017.

Nažalost ameri neće dopustit poraz islamističkih terorista u siriji ! Sa ovim upornim napadima na assadove snage oni podlo provociraju ruse koje žele uvući u veći sukob koji bi mogao prerasti u totalni rat ! Amerika,izrael,saudijska arabija ne žele prihvatit realnost da assada neće uspjeti maknuti i postavit radikalne vehabije na vlast ! Sad amerima prijeti totalni poraz jer assadove snage su već na granici sirije i iraka ! Sad sa mogu spojit kopnenim koridorom sa iranom i tu prijeti velika opasnost za dzihadiste ! Ameri čak pregovaraju sa isilom i dogovaraju sa njima mirno prepuštanje njihovih pozicija u zamjenu za to da se ovi idu borit protiv assadovih snaga kod deir ez zora koji je već mjesecima pod totalnom opsadom ! Nažalost malo ljudi ovo kuži ! Ameri napadaju nelegalno legitimne snage međunarodno priznate vlade ! Ameri su agresori koji pomažu teroriste ! Sad je pitanje koliko će strpljenja imati putin ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije