Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rusi Suhojima smaknuli šefa Islamske države Al-Baghdadija

Rusko zrakoplovstvo čekalo je da se okupi cijeli zapovjedni lanac ISIL-a a zatim udarilo po tajnom bunkeru u pustinji
16. lipnja 2017. u 20:23 52 komentara 34011 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vođa terorističke organizacije Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, kako tvrdi rusko ministarstvo obrane, ubijen je u ruskim zračnim napadima južno od Rake. Prema priopćenju ruskog ministarstva obrane, Al-Baghdadi je, po svemu sudeći, ubijen zajedno s ostalim čelnicima Islamske države u napadu koji su ruske zrakoplovne snage izvele 28. svibnja.

Abu Bakr Al Baghdadi Poruka vođe ISIL-a pročitana je na Badnjak u džamiji u opkoljenom Mosulu Abu Bakr al-Baghdadi Jesu li Rusi u Siriji ubili vođu Islamske države?

Udar na zapovjedni vrh ISIL-a

Al-Baghdadi ubijen je nakon što su Rusi dobili informaciju o održavanju sastanka visokih dužnosnika ISIL-a na kojem su razmatrali kako i na koji način napustiti Raku, za koju je samo pitanje dana kada će pasti u ruke arapsko-ruske koalicije.

Sirijski su vojni izvori za Večernji list potvrdili da su ruski bombarderi, unatoč tome što je sastanak visokih zapovjednika ISIL-a počeo ranije, čekali s bombardiranjem dok nije stigao vođa terorističke organizacije Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi. Isti izvor potvrdio je da su napad izveli bombarderi Suhoj 35 i Suhoj 34 te da je američka strana znala za tu akciju. Uz Al-Baghdadija, prema sirijskim izvorima, ubijeno je i 30-ak zapovjednika te 300 boraca. Među poginulima je i emir Rake, Abu al-Haj al-Masri i vođa specijalne jedinice ISIL-a Ibrahim Anayef al-Haj. Iako za sada teroristička organizacija Islamska država ne potvrđuje niti demantira vijest o ubojstvu svoga vođe Abu Bakr al-Baghdadija, na njezinim stranicama objavljene su slike razaranja tog objekta uz komentar da su od siline bombardiranja tog objekta, koji je potpuno razoren, mislili da je potres.

Analitičari vjeruju da je Abu Bakr al-Baghdadi ovaj put zaista ubijen, s obzirom na to da je tu informaciju u javnost prvi put plasiralo rusko ministarstvo obrane, koje nikad dosad nije izlazilo s nepotvrđenim informacijama. Vođu teorističke organizacije Islamske države irački mediji su do sada nekoliko puta pokapali, trovali i uhićivali. Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije da je Al-Baghdadi najprije otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vijest i da je uhićen. Svaka od tih informacija, međutim, pokazala se netočnom. Za Al-Baghdadija, koji je postao najtraženiji terorist na svijetu, američki State Department ponudio je najveću nagradu dosad. Taj bliskoistočni strah i trepet, 47-godišnji Abu Bakr al-Baghdadi, koji sije strah po svijetu i prijeti velikom globalnom krizom, kao mladić bio je prilično neupadljiv i sramežljiv. Rođen je u religioznoj obitelji i odrastao u gradu Samari te se preselio u Bagdad, gdje je stekao doktorat islamskih znanosti i doktrine. Za vrijeme studija bio je i imam džamije u Bagdadu gdje je vodio molitve.

Kada je 2003. godine počela Amerikancima predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom.

O najtraženijoj osobi na svijetu, Ibrahimu Auad Ibrahimu Ali al-Badri al-Samarai, poznatom po ratnom nadimku Abu Bakr al-Baghdadi, koji je preko noći postao svjetska tema proglasivši Islamsku državu na teritoriju Iraka i Sirije, kojem su Amerikanci ucijenili glavu na 10 milijuna dolara, jako malo se znalo do proglašenja kalifata.

Potkraj lipnja 2014. godine ISIL je proglasio kalifat na teritoriju Sirije i Iraka s glavnim, sirijskim gradom Rakom koji su osvojili u ožujku 2013. i koji se nalazi u dolini Eufrata, manje od 200 kilometara od iračke granice. Samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je muslimane da emigriraju u kalifat kako bi pomogli izgradnji islamske države. U jednoj od rijetkih poruka koje je izravno uputio, Al-Baghdadi je tada naročito apelirao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom – suce, liječnike, inženjere, one s iskustvom u vojsci i administraciji...

Borac ISIL-a POVJERLJIVI DOKUMENTI Ekskluzivni podaci: Borci Islamske države iz BiH, Srbije i Kosova koji su još u Siriji

Baghdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014., na videosnimci na kojoj je odjeven u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne džamije Veliki al-Nuri i proglasio svoj kalifat. Napustio je Al-Qa’idu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena. Za sve terorističke napade koje su njegovi borci izveli u svijetu, osobno je dao naredbu, a napad na Pariz i Bruxelles sam je i organizirao. Teroristi koji su izvršili te terorističke napade bili su mu jako bliski i povjerljivi. Iako je u mladosti bio sramežljiv, odrastao je u krvoločnog čovjeka koji se nije libio ničega.

Često je audioporukama pozivao svoje pristaše na terorističke napade te da ubiju što više „nevjernika“. Nakon što su koalicija predvođena SAD-om a potom i Rusija krenule sa zračnim udarima, Al-Baghdadi je poručio da njima teritorij ništa ne znači te da će u slučaju teritorijalnog nestanka kalifata rat preseliti u Europu i Sjedinjene Američke Države.

Zadnje informacije kojima je CIA raspolagala govorile su da je Baghdadi pobjegao iz Mosula u pustinju, ali se sa sigurnošću nije moglo potvrditi točno mjesto jer je pustinja puna podzemnih skloništa još iz vremena Sadama Huseina.

Podzemni bunker u pustinji

Da ga ne otkriju, Al-Baghdadi pobjegao je samo s najbližim suradnicima te sa sobom nije nosio komunikativno sredstvo uz koje bi službe mogle locirati njegovu točnu lokaciju. Zbog toga je i nekoliko puta na dan mijenjao svoj položaj.

CIA je u potragu uključila i posebne satelite i dronove da pregledaju brisani prostor pustinje u Iraku i Siriji kako bi odredili točnu lokaciju AlBaghdadija, koji je pobjegao nakon što je postao svjestan da je samo pitanje sati kada će Mosul biti potpuno u rukama iračkih snaga. Nakon toga, kako tvrde sirijski vojni izvori, Al-Baghdadi se brodicom s najbližim suradnicima uspio preko rijeke Eufrat probiti u glavni grad kalifata Raku, gdje je napokon i ubijen.

Donald Trump otplesao je prije 18 dana u Rijadu tradicionalni ples sa saudijskim kraljem Salmanom držeći u ruci sablju Džihadistički udar Trumpu sada i ISIL partner protiv Irana Sustav HIMARS SAD postavio lansere dalekometnih raketa na jugu Sirije Ajatolah Ali Hamnei: 'Tko je stvorio Islamsku državu? Amerika... Njihova tvrdnja o borbi protiv ISIL-a je laž'

Teroristi planirali koridor bijega iz Rake

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su čelnici terorističkog ISIL-a na tajnom sastanku planirali probijanje koridora za bijeg iz opkoljene Rake. Takozvanim južnim koridorom teroristički borci trebali su se izvući iz glavnog grada takozvane Islamske države. Ruski obavještajci dobili su informaciju da će na sastanku biti i Al-Baghdadi i čekali su s napadom dok se on nije pojavio. Kada su dobili potvrdu, poslani su bombarderi Suhoj 34 i Suhoj 35 koji su izvršili napad, a o cijeloj akciji bili su obaviješteni i zapovjednici koalicije predvođene SAD-om. (Luka Capar)

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Beograđaninn
  Beograđaninn:

  jedino rusi se i bore protiv ISIS. ostalo je samo farsa

 • djakputnik:

  E, sada su se rusi definitivno zamjerili Americi. Ubiti njihovo najvažnije (ne)djelo, ...

 • Avatar Beograđaninn
  Beograđaninn:

  jedino ih rusi i mlate . umesto da se svi udruzimo i zbrisemo ih sa zemlje mi se mrzimo medjusobno , ne shvatajuci da je isis najveca pretnja danasnjice . seticemo se kada se kod nas probude mudzahedini-spavaci .