Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme

Nakon SAD-a najveći je kupac hrvatskog oružja Saudijska Arabija

Oružje
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
19.06.2017.
u 07:11

Hrvatska službeno nema saznanja da bi dio oružja iz S. Arabije završavao u Siriji. Osim toga, S. Arabija obvezala se kao krajnji korisnik

Hrvatska već tradicionalno najviše oružja izvozi u SAD, no u 2016., odmah iza SAD-a, u koji je izvezeno oružja u vrijednosti većoj od 110 milijuna eura, pojavila se još jedna velika uvoznica hrvatskog oružja. Država u koju je Hrvatska lani izvezla naoružanja i vojne opreme za čak 78,5 milijuna eura je Saudijska Arabija.

To je iznenađenje s obzirom na to da jedna od najbogatijih zemalja na svijetu obično uvozi sofisticirano i skupo naoružanje, u pravilu od SAD-a i ostalih jakih zapadnih zemalja. Što je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, ipak ostaje tajna.

Tajna skoka

Prema konačnim podacima koje je ovih dana objavilo Ministarstvo gospodarstva, hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. je eksplodirao – u odnosu na prethodnu 2015. porastao je za više od 60%! Premda su u veljači ove godine prve, neslužbene procjene najavljivale da je iz Hrvatske izvezeno tih proizvoda u vrijednosti 1,5 milijardi kuna, rezultat je još bolji – izvezeno je vojnih roba i usluga za 1,7 milijardi kuna, dakle oko 226 milijuna eura. Koliko je proteklih godina skokovit rast izvoza oružja, vidi se iz usporedbe podataka iz protekle tri godine. Hrvatska je u 2014. izvezla oružja za 75 milijuna eura, 2015. za 136, što je bio porast od 37%, a prošle 2016. za 226 milijuna eura.

No, što je izvoz oružja veći, to su detalji tajnovitiji. U službenim podacima iz godine u godinu sve je manje detalja, što navodno od države traže i domaći proizvođači oružja. Poznato je ipak da u strukturi hrvatskog izvoza oružja i dalje najveći udjel čine proizvodi karlovačkog HS Produkta, dakle pištolji XD i XDM nastali na temelju pištolja HS 2000 koji je već desetak godina jedan od najprodavanijih pištolja u SAD-u. Direktor HS Produkta Željko Pavlin potvrđuje novi rekord, u SAD-u je prodano više od pola milijuna raznih inačica njihovih pištolja. U SAD plasiraju 90% svoje proizvodnje, u nekim godinama i do 95%, ali pištolj prodaju i u 30-ak drugih zemalja, od toga u Tunisu značajnije količine u vrijednosti od 7 milijuna eura.

Na tržište je plasirana i jurišna puška VHS-2, no u manjim količinama nego prethodne dvije godine, kada je u rukama iračkih i kurdskih snaga završilo na tisuće tih popularnih pušaka. Državne institucije potvrđuju da je iz Hrvatske u svijet u 2016. otišlo oko 600.000 komada raznog pješačkog naoružanja, a osim pušaka i pištolja, izvozili smo i bacače granata, snajpere, višecijevne raketne bacače s pripadajućim raketama, ostale lansere raketa, razno streljivo i granate, kacige, opremu i strojeve za razminiranje, usluge remonta i modernizacije brodova i mornaričkih sustava. No, znamo li da je HS Produkt lani izvezao oružja u vrijednosti oko 120 milijuna eura (u SAD za oko 110 milijuna eura), a da će već uobičajeni remont američkog zapovjednog broda 6. flote “USS Mount Whitney”, u iznosu od 20 do 30 milijuna US dolara, biti obračunat u statistici za 2017., postavlja se pitanje, gdje je tajna tolikog skoka hrvatskog vojnog izvoza u 2016.?

Dali jamstvo

U mjerodavnom Ministarstvu gospodarstva, na upit Večernjeg lista za strukturiranim podacima, odgovaraju da su “određeni detaljniji podaci po skupinama proizvoda označeni stupnjem povjerljivosti i ne bismo ih mogli dostaviti”. Što je čudan oprez jer se baš tako signalizira da tu ima nešto jako zanimljivo. Istodobno, neke druge državne institucije te podatke drže otvorenima pa se lako može otkriti “tajna” izvoza u Saudijsku Arabiju, koji je, u odnosu na 2015., skočio za 1295%! Gotovo je sigurno da ovdje, osim u manjem dijelu, ne može biti riječ o novoj hrvatskoj vojnoj proizvodnji, nego je vjerojatnije riječ o transferu tzv. neperspektivnog oružja i streljiva. Nije tajna da RH već godinama prazni svoja vojna skladišta jer oružju i streljivu iz doba Domovinskog rata istječe rok.

A kako je njegovo uništavanje skupo, logično ga je prodati. Problem je nastao kad su novinarske istražiteljske skupine taj hrvatski izvoz u Saudijsku Arabiju odmah “premjestile” na bojišnicu u Siriji, slijedom logike da Saudijci tim oružjem pomažu tamošnje borbene skupine. Hrvatska službeno nema saznanja da bi dio tog oružja završavao u Siriji. Osim toga, u jednoj rijetkoj izjavi iz Ministarstva gospodarstva kaže se da se S. Arabija u ugovoru s Hrvatskom obvezala kao krajnji korisnik tog oružja te da je “RH dala i jamstvo za lokaciju i svrhu uvezenog oružja”.

Komentara 13

ZV
Zvjerko
07:52 19.06.2017.

Jel' to ona Saudijska Arabija koja je bliskoistočni centar demokracije i temelj stabilnosti u regiji? Ona Saudijska Arabija koja ne financira Vehabijske skupine u BiH? I čuj ovu stupidnu izjavu: "Hrvatska službeno nema saznanja da bi dio oružja iz S. Arabije završavao u Siriji. Osim toga, S. Arabija obvezala se kao krajnji korisnik"! NEMA SLUŽBENIH SAZNANJA??????? Zato se naše oružje nalazi kod pripadnika ISIS-a. Padamo sve niže i niže. Taman kad pomislimo da smo dotaknuli dno, naši političari nas spuste još malo niže.

ST
Stipan
10:20 19.06.2017.

Bolje bi bilo da Saudijskoj Arabiji prodajemo pšenicu i kukuruz i oživimo Slavoniju nego im prodavamo oružje koje će teroristi koje oni financiraju biti upitrebljeno protiv samih nas.

DU
Deleted user
08:53 19.06.2017.

Veći dio je Planet majmuna - neka nam ipak Balkan ostane planet Ljudi zato svim susjedima želim - pamet u glavu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije