Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rušenje Gadafija

Američka vojska spremna za vojnu intervenciju u Libiji

marinci
AFP/PIXSELL
01.03.2011.
u 11:58

Nosač aviona USS Enterprise dolazi u Sredozemlje. Jedan je od planova da lovci ruše libijske letjelice.

Dok se krvavi sukob u Libiji nastavlja, Pentagon je najavio kako je američka vojska počela s “premještanjem snaga” u Sredozemnom moru. Vjeruje se kako je američko zapovjedništvo naredilo nosaču aviona USS Enterprise premještanje iz Crvenog u Sredozemno more, a mogao bi ga pratiti i amfibijski napadački brod USS Kearsage. Očiti je to dokaz da je međunarodna zajednica na rubu odluke o vojnoj intervenciji u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Otrov skriven u pustinji

Rastuća opasnost od mora izbjeglica koji bi mogli preplaviti Tunis, Egipat, pa čak i južnu Europu, velik broj žrtava i spremnost režima da protiv ustanika upotrijebi teške tenkove i avijaciju, u kombinaciji sa sumnjama da Gadafi raspolaže kemijskim oružjem koje bi mogao upotrijebiti, ujedinili su zapadne političare u ideji da oružjem zaustave kaos na jugu Mediterana.

– Ne treba isključiti vojnu mogućnost, osobito ako Gadafi upotrijebi bojne otrove protiv svoga naroda. U tom slučaju vojni napad međunarodne zajednice gotovo bi sigurno bio realiziran – kaže za Daily Telegraph bivši britanski premijer John Major.

Istodobno, trenutačni britanski premijer David Cameron priopćio je članovima parlamenta da Velika Britanija i njezini saveznici, misleći ponajprije na SAD, Francusku i zemlje NATO-a, razmišljaju o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije kako bi se Gadafijevim zračnim snagama onemogućilo raketiranje gradova pod kontrolom oporbe. Prema tom scenariju, NATO-ovi lovci presretali bi i rušili sve libijske zrakoplove koji se podignu sa zemlje. Ipak, najveću brigu vojnih analitičara u ovome trenutku predstavljaju zalihe bojnih otrova koje Libija već godinama drži skrivene u pustinji. Iako se Gadafijev režim još 2003. godine odrekao oružja za masovno uništenje, vjeruje se da je oko 14 tona sirovine za proizvodnju iperita pohranjeno u skrivenim pustinjskim skladištima. Prema procjenama, Gadafijeve snage i dalje posjeduju te kemikalije koje se vrlo jednostavno pretvaraju u jedan od najubojitijih bojnih otrova.

– Kemikalije bi trebalo pomiješati i njima napuniti projektile, ali to je vrlo lako izvedivo. Ne želimo rizik, te sirovine moraju biti uništene – kažu izvori iz britanske vlade.

Vojnoj intervenciji, ako do nje dođe, vrlo vjerojatno pridružit će se i Francuska, no vlada u Parizu ipak je nešto suzdržanija i nada se da do akcije neće doći.

– U ovome trenutku prioritet nije rušenje Gadafijeva režima, već dostava humanitarne pomoći – izjavio je na televiziji France 2 glasnogovornik vlade Francois Baroin. Ipak, kako bi jasno dala do znanja na čijoj je strani, francuska vlada poslala je dva vojna zrakoplova napunjena medicinskom opremom i drugom pomoći u Bengazi, drugi po veličini libijski grad, koji se nalazi pod kontrolom opozicije.

Leteće topovnjače

Za razliku od Francuza, libijski oporbenjaci jedni su od najgorljivijih zagovornika strane vojne intervencije jer su svjesni da će, što vrijeme više odmiče, sve teže sami srušiti režim.

– U ovom trenutku ne možemo se obraniti od tenkova i aviona kojima nas napadaju, a kamoli organizirati pohod na Tripoli. Treba nam samo nekoliko zračnih udara i njegovi će ga lojalisti napustiti. Gadafijevo vrijeme tada bi se mjerilo satima. U suprotnom, njegov bi režim mogao preživjeti, a Libiju bi čekalo dugo razdoblje užasnog, velikog krvoprolića – kaže za Daily Telegraph Mustapha Gheriani, šef revolucionarnog odbora u Bengaziju.

Već je sada poznato kako će za patroliranje zonom zabrane letenja služiti britanski lovci Tornado i Typhoon s baze na Cipru koji bi se trebali suprotstaviti libijskoj avijaciji opremljenoj francuskim Mirageima. Ipak, više od aviona NATO-ove stratege zabrinjava uporaba libijskih helikopterskih topovnjača, ponajprije helikoptera Mil Mi-24, svojevrsnih letećih tenkova kakvi su se do 2003. godine nalazili i u sastavu hrvatskih zračnih snaga. Prema nekim indicijama, libijsko se ratno zrakoplovstvo tim letećim krstaricama naoružanima raketama i strojnicama koristilo u napadima na teritorij pod nadzorom oporbenih snaga kada su ubijene stotine civila. Prizemljenje helikoptera olakšalo bi položaj opozicije.

Komentara 679

OB
-obrisani-
17:24 01.03.2011.

Slušaj ljigava bosanska trubo Ako ti jednu razvalim po toj smrdljivoj dezerterskoj njušci, nećeš se oporaviti do Ramazana....

OB
-obrisani-
19:23 01.03.2011.

A propos lječnika, otišli su fr. medicinari. Hrana, lijekovi i med. osoblje.

MA
Markoc
14:08 01.03.2011.

Imam ja dobro pojma tko je započeo rat na ovim prostorima i koga je Amerika morala raketirat,da shvate da nemogu sprovodit silu i ubijat nedužne ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije