Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud odlučio

Američka čimpanza Tommy nema ljudska prava

Tommy čimpanza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
05.12.2014.
u 07:21

"Pravno gledano, osobom se smatra onaj tko je sposoban ispunjavati zakonska prava i obveze", zaključio je sud.

Čimpanze ne mogu imati ista prava kao ljudi i vlasnik ih ne mora pustiti iz zatočeništva, presudio je američki sud, piše BBC.

Sud u New Yorku presudio je da čimpanza Tommy, koja živi u kavezu, ne može biti tretirana kao "pravna osoba" zato što ne može ispunjavati svoje "pravne dužnosti" Udruga Nonhuman Rights Project je u procesu tvrdila da bi čimpanze, zbog svoje sličnosti s ljudima, trebale imati osnovna prava, među kojima i slobodu.

"Pravno gledano, osobom se smatra onaj tko je sposoban ispunjavati zakonska prava i obveze", zaključio je sud te dodao kako se na čimpanze ne mogu odnositi nikakve obveze vezane uz društvenu odgovornost, a ne mogu niti pravno odgovarati za svoje postupke. Zaključili su da nema pravnih osnova da se životinje tretira kao osobe. Vlasnik Tommyja, Patrick Lavery, rekao je da je zadovoljan presudom, a udruga je najavila žalbu na nju.

>>Podivljala čimpanza skalpirala Amerikanku i unakazila joj lice

Komentara 3

CO
coolman
08:14 05.12.2014.

A što je sa zakonima protiv maltretiranja životinja?

Avatar lola lola
lola lola
02:51 06.12.2014.

konacno da su i to izrekli fala bogu, jer po ovoj definiciji fetus primjerice nije osoba premda se konzervativci zalazu za to.

Avatar ivek
ivek
08:29 05.12.2014.

u americi crnci nemaju ljudska prva , ja da daju majmunima,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije