Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

Ambrozija u punom cvatu, alergični bi trebali ostati doma

\'podravina - 230810-cacinci-hrvatska - \'Zeleni Orahovice\' u Cacincima organizirali unistavanje i otkup alergene biljke ambrozije  snimio Dragutin Santosi/vecernji list                         \'
Dragutin Šantoši
23.08.2010.
u 17:30

Stručnjaci upozoravaju građane osjetljive na ambroziju da im ovo vrijeme može prouzročiti vrlo teške probleme.

Kraj kolovoza vrijeme je kada alergijski semafori u Virovitici, Slatini i Orahovici polude. Umjesto uobičajene koncentracije od 15 do 50 peludnih zrnaca po jednom kubičnom metru zračnog prostora, koncentracija peluda u posljednjih se nekoliko dana popela za više od deset puta.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok iz Virovitice upozoravaju građane osjetljive na ambroziju i druge korove da im ovo vrijeme može prouzročiti vrlo teške zdravstvene probleme.

- Redovitom objavom podataka s alergijskih semafora na našim internetskim stranicama građanima koji znaju da su alergični na pelud trava i korova savjetujemo da izbjegavaju izlazak na ulicu i u prirodu. Ako već moraju izići, neka to čine rano ujutro ili navečer, kada je koncentracija peluda u zraku daleko manja - kazao je ravnatelj Zavoda Miroslav Venus.

Alergijama sklonim građanima također poručuje da oprano rublje ne trebaju sušiti na zraku jer će i ono prikupljati zrnca peluda.

- Alergične osobne trebaju redovno uzimati lijekove, a u težim slučajevima, kada se zdravstveno stanje pogorša, odmah trebaju konzultirati svoje liječnike - rekao je Venus.

U udruzi Zeleni Orahovice prošli su tjedan proveli uspješnu akciju uništavanja ambrozije u mjestu Čačinci.

- Skupili smo više od 210.000 strukova ambrozije, koju smo uništili, te smo našim aktivistima isplatili 21.900 kuna. S četrdesetak članova najmlađa smo orahovačka udruga, a i sljedećih ćemo dana nastaviti s uništavanjem ambrozije - izjavio je predsjednik Dean Stanisavljević.

Također je pozvao građane da gdje god stignu uništavaju ambroziju i tako svojim alergičnim sugrađanima olakšaju zdravstvene tegobe uzrokovane peludom te biljke.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
papundek
21:11 23.08.2010.

Gdje i kad je slijedeća akcija prikupljanja ambrozije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije