Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjetio njemačku

Alexis Tsipras: Draga Angela, gotovi smo!

Angela Merkel,Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
23.03.2015.
u 17:51

Grčka alarmira kako je na pomolu golema humanitarna kriza te kako bez pomoći EU neće platiti ljetne rate od 3 mlrd. eura

Tjedan dana prije nego što je stigao u prvi službeni posjet Njemačkoj grčki premijer Alexis Tsipras napisao je pismo kancelarki Angeli Merkel. Pismo je objavljeno uoči njegova posjeta koji je danas bio događaj dana u Europi.

Grčki premijer alarmira Merkel kako bi Grčka uskoro morala birati hoće li isplatiti mirovine i plaće ili vraćati dugove. Tsipras u pismu daje i nove prijedloge, traži da grčke obveznice ponovno budu prihvaćene kao osiguranje pri dizanju kredita. Kako će proći novi grčki prijedlog nakon što su svi redom odbijeni? Tako je njemački Tagesspiegel ovih dana pobrojio sve grčke prijedloge koje je EU odbio otkako je 25. siječnja Tsipras dobio izbore. Grčka je predlagala europsku konferenciju o otpisu dugova, pa povezivanje otplate s ekonomskim rastom, prijelazni kredit na četiri mjeseca kako bi Grčka pokrenula sama reforme, ukidanje nezakonitih masovnih otpuštanja i zaustavljanje rasprodaje državne imovine za bagatelu oligarsima i međunarodnim kompanijama, a nije prihvaćen ni prijedlog da se ukine direktni nadzor Trojke nad grčkim ministrima.

Njemački autor Harals Schumann zaključuje kako cilj takve politike nije spasiti novac europskih banaka koliko ne dopustiti da uspije vlada ljevice, što bi moglo voditi do uspjeha sličnih stranaka u Španjolskoj i drugim zemljama.

“Produbljenje grčke društvene krize nije nešto što ću podržati”, napisao je Tsipras očekujući hitnu pomoć od EU od oko 2 milijarde eura kako bi mogao spriječiti humanitarnu krizu. Hoće li kancelarka ostati pri stavu kako nema novca bez reformi? Ili politika drastične štednje ostaje na snazi iako je grčki društveni proizvod njome uvelike srozan?

>>Grčka Njemačkoj predlaže stvaranje zajedničke komisije za plaćanje ratne odštete

>>Berlin: Tsipras bez jasnog plana reformi ne mora ni dolaziti

Komentara 79

ZD
zdepar
18:06 23.03.2015.

grci, uzmite milanovića za spasioca, a i dobar je s Angelom

AJ
ajmo
18:03 23.03.2015.

Cvili Komunista ko štakor a di je sad onaj entuzijazam i samodopadnost na kojoj je dobio izbore . Kad ga se sjetim ko naš Milanovič bahat pun sebe bezobrazan sjetite se prsta koji je pokazao Njemcima. Svaki dan lomače da koliko je njima Njemačka dužna ma ko naš Mile.

2X
2Xgeneral
18:31 23.03.2015.

stvarno humanitarna kriza države koja je djelila 15 plaća, božičnice, nagrade, mirovine zadnjih pedeset godina kako je kome pasalo!!! katastrofa odgovornosti - što i nas očekuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije