Naslovnica Vijesti Svijet

Alexandria ima New Deal, a Dalija kritizira bez programa

Dalija Orešković zasad radikalizam pokazuje samo u obračunu s postojećim mainstreamom
12. veljače 2019. u 19:49 79 komentara 6296 prikaza
Ocasio Cortez i Orešković
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Okej, recimo, da sam stvarno loš tip... – izgovorila je Alexandria Ocasio Cortez neki dan u svom političkom performansu u nadzornom odboru američkog Kongresa i dodatno rasplamsala sjaj svoje političke zvijezde razotkrivajući legalnu političku korupciju proizašlu iz slabo ili nikako reguliranih pravila financiranja političkih kampanja u SAD-u.

Dalija Orešković Fenomen rasta stranke Start Rimac: Orešković ide sama, uklopit će se naknadno

Obožavana i ismijavana

Upozorila je kako ne postoje baš nikakva ograničenja ni pravila koja bi obuzdala kongresnika, a još manje američkog predsjednika, čiju su kampanju financirale moćne kompanije, da u svom mandatu ne donosi zakone koji idu u korist tim korporacijama. Najmlađa kongresnica u povijesti Amerike, demokratska-socijalistica, neki će reći radikalna ljevičarka ili čak komunistica, zvijezda je lijevoliberalnog dijela Amerike, ali i predmet prijezira i podsmijeha konzervativnih republikanaca.

Alexandria Ocasio Cortez | Autor : Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

Mladu Alexandriju, o kojoj mediji pišu kao heroini američke radničke klase i koja se deklarira kao kongresnica iza koje stoje birači umjesto novca bogatih korporacija, neki vide kao jedini spas Americi, u kojoj je kapital jedini bog, pa i kada je riječ o ljudskom zdravlju, dok je drugi drže ženom komunističkih stavova i ismijavaju njezine ideje kao neozbiljne i nedorasle. O njezinoj popularnosti svjedoči i to što je Netflix upravo za 10 milijuna dolara otkupio dokumentarac o izbornoj kampanji A. Ocasio Cortez “Knock Down the House” (Nokautirajmo Bijelu kuću).

Dalija Orešković CRO Demoskop Zbog Dalije Orešković u padu Živi zid, SDP i Most

Prebacimo se sada na Hrvatsku.

Otkako joj vladajući HDZ nije produljio mandat predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković postala je ultimativna politička zvijezda. Iako nešto starija od Alexandrije (29), 41-godišnja Dalija bez ikakvog političkog iskustva, ali s reputacijom odlično odrađenog posla u Povjerenstvu, postala je zvijezda političkih anketa i nova politička nada posrnule hrvatske ljevice. Što u velikoj mjeri svjedoči kolika je razina razočaranosti hrvatskih birača u postojeću političku nomenklaturu. Usudit ćemo se postaviti pitanje je li Dalija Orešković po radikalnoj kritici postojećeg establišmenta, izraženoj borbi protiv političke korupcije, sukoba interesa, klijentelizma, popularnosti i zvjezdanom tretmanu hrvatska Alexandria Ocasio Cortez?

Može li Dalija Orešković, osim osvjedočene borbe protiv političke korupcije, postati istinska heroina hrvatske ljevice, predstavnica radnika, mladih, obrazovanih i urbanih birača? I dok Alexandria ima definiran cjelokupan politički program, zajedno s kolegom Edom Markeyem izradila je Green New Deal (Zeleni novi dogovor) koji se odnosi na eliminaciju emisije stakleničkih plinova i suzbijanje ekonomska nejednakost (zbog kojeg Alexandria trpi i kritike), Dalija Orešković o svom ekonomskom programu, poreznoj politici, demografskim mjerama još praktički nije rekla ništa. Hrvatska je poseban fenomen u kojoj mediji i agencije za istraživanje javnog mnijenja mogu stvoriti političku zvijezdu i dok se ona sama još nije odlučila na politički angažman. Dalija Orešković tek je prije otprilike mjesec dana osnovala stranku Start, stranka još nije registrirana, ali ankete joj već daju rejting od 4,6 posto.

Bernardić i Hrelja Pukla suradnja Bernardić izgubio Hrelju, a našao Lazara Grujića

Dok se Ocasio Cortez zalaže za visoke poreze bogatima, javno zdravstvo dostupno svima te prilično naivno da nijedan Amerikanac ne bi smio biti presiromašan za život, u slučaju D. Orešković zasad još ne znamo hoće li njezine ekonomske ideje biti radikalno lijeve, kao što u Americi ocjenjuju ideje A. Ocasio Cortez, ili će prevladati umjereniji pristup. Dalija Orešković radikalizam zasad pokazuje samo u obračunu s HDZ-om, postojećim establišmentom, odnosno mainstreamom koji je potpuno ogrezao u klijentelizam, nepotizam i političku korupciju.

Ocasio Cortez i Orešković
1 / 5
Dalija Orešković

Najbolji Milanovićev izbor

Orešković je iznosila ideje o tome da želi “razmontirati HDZ, kao i sve strukture koje su spremne klimati glavom bez obzira na to što im je pred nosom...” što je svrstava izvan političkog mainstreama, ali uz velike riječi treba ponuditi i konkretni izborni, ekonomski kao i antikorupcijski program iz čijih će postavki biti jasno na koji način želi ponuditi novu političku paradigmu. Neki politički znalci kažu kako će vrlo brzo ovakav pristup postati mainstream dok će stare forme stranačkog ponašanja biti pregažene. Uz Daliju Orešković veže se i zanimljiv paradoks.

Dalija Orešković Čelnica stranke START Orešković otkrila što najviše zamjera predsjednici: To nije slika Hrvatske okrenute budućnosti

Ona je za šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa izabrana u mandatu Zorana Milanovića, bivšeg premijer i predsjednika SDP-a koji je poznat po katastrofalnoj kadrovskoj politici koja u SDP-u upravo dolazi do punog izražaja. Ispada da je D. Orešković bila Milanovićev najbolji kadrovski izbor, neovisno je li bila njegov osobni izbor jer bez njegovo blagoslova tada ne bi ni bila izabrana.

Dalija Orešković sada je velika konkurencija Milanoviću jer o tome hoće li se on kandidirati na predsjedničkim izborima sigurno će ovisiti, i to hoće li u tu utrku i D. Orešković. Teško da bi se Milanović upuštao u izbornu utakmicu ako bi postojala velika vjerojatnost da pobijedi druga lijeva kandidatkinja..

>>Dalija Orešković

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • dugi.stefanic:

    Dalija je svoju pokvarenost dokazala dok je bila u povjerenstvu za sukob interesa a Cortez-ica je svoju nevjerovatnu glupost dokazala svojim "programom"

  • Princeza:

    Komunisti koji fale zlocince nikad nece biti na vlasti u Hrvatskoj. Dalija,Jusipovic i Zoka nikad.

  • niwrad:

    Obje su lude ekstremne ljevičarke kojima je zločinačka ideologija socijalizma iznad svega.