Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rimac: Orešković ide sama, uklopit će se naknadno

Tek kad se jasno isprofilira, Dalija Orešković može govoriti o postizbornim koalicijama, drži Rimac
08. veljače 2019. u 06:36 120 komentara 17003 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Porast popularnosti kakav je doživjela najmlađa politička stranka Start ne pamti se na hrvatskoj političkoj sceni. Iako je, praktički, tek održala osnivačku skupštinu, prema zadnjem mjerenju Cro Demoskopu, stranka koju vodi bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković uživa nezanemarivu potporu 4,6 posto birača, među kojima je najviše mlađih u dobi od 18 do 39 godina i visokoobrazovanih. Što Start, koji još nije ni registrirana politička stranka i koji će zahtjev za registraciju podnijeti ovih dana, crpi na račun svoje šefice?

Dalija Orešković CRO Demoskop Zbog Dalije Orešković u padu Živi zid, SDP i Most

Pali minimalno

I sada je pitanje koliko će ona dalje rasti, ali i nauštrb koga. S obzirom na činjenicu da su u spomenutom istraživanju pali i Živi zid i SDP, pitanje koje se nameće jest je li Dalija Orešković postala najveća prijetnja upravo tim dvjema opcijama, posebice Živom zidu koji je u mjesec dana izgubio čak tri postotna poena, dok je SDP pao minimalno, ali mu nesređeni unutarstranački odnosi ne jamče stabilizaciju. U samom Živom zidu, koji je doživio najveći pad podrške birača, kažu da će itekako analizirati što se točno dogodilo, no tvrde da ih posljednji rezultati i nisu iznenadili.

– Imali smo period lapsusa u posljednje vrijeme tako da je novi rezultat na neki način i očekivan. Spremni smo na nove izazove i nastavit ćemo raditi istim intenzitetom. Živi zid i dalje je jedina alternativa ovom sustavu – kazao je Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida.

Podrška od 4,6 posto s druge je strane šeficu Starta Daliju Orešković ipak iznenadila.

Dalija Orešković
1 / 5
Dalija Orešković
Dalija Orešković Prvi put najavila Dalija Orešković: Bude li potrebno ići ću i u predsjedničku kandidaturu

– To je vapaj javnosti za drukčijim pristupom i drukčijim ljudima u politici – kaže i dodaje da njezinu stranku pravi posao tek očekuje, a to je obilazak terena, upoznavanje ljudi sa strankom, programom, idejama... Do sada su obišli samo Liku, u kojoj su najavili izlazak na izbore za Skupštinu Ličko-senjske županije, i Rijeku. Međutim, reakcije ljudi, kažu u timu, iznenađujuće su. Zovu ih radnici, poduzetnici, odvjetnici, liječnici, pripadnici akademske zajednice. Žele se učlaniti, biti aktivni, raditi u programskim grupama. Šalju i knjige, CD-ove, a stariji pišu pisma potpore.

Politički analitičar Žarko Puhovski tvrdi da je kod Starta riječ o fantastičnom uspjehu, eksploziji koja se dogodila i jer Orešković ima povlaštenu poziciju u medijima.

– Vidjet ćemo je li u stanju s time nešto i napraviti. Za početak treba proširiti program. Više je rekla o predsjedničinim trepavicama nego o decentralizaciji. Mora odrediti i taktiku. Prvo je rekla da neće na predsjedničke izbore, pa da možda i hoće, program joj nitko nije vidio... – naglašava Puhovski, koji drži da će Orešković najviše uzimati Živom zidu i SDP-u, od kojeg više, kaže, nije puno ostalo. Ovo što sada proživljava Orešković, dodaje, prije je proživljavao Živi zid, koji sada pada, a ona raste.

Održana je osnivačka skupština stranke Start koju vodi Dalija Orešković Start Osnovana stranka Dalije Orešković, izlazi na lokalne izbore u Lici

– Pojavljuje se kao simpatična osoba koja nije autsajder i sad će joj se to početi vraćati. Ali to neće biti ljubav svih, nego dijela javnosti – kaže Puhovski. Na pitanje kako to da ne uzima i Amsterdamskoj koaliciji, Puhovski smatra da je to zato što su za Amsterdamsku koaliciju oni koji su se već ranije opredijelili za tu opciju.

Politički analitičar Ivan Rimac tvrdi da Orešković ima kredibilitet na osnovi svog imena i iz kriznih situacija u prethodnim događajima. Građanima je, dodaje, dosta kako državu vode HDZ, SDP i komedije Živog zida. Normalna je reakcija, dodaje, da neka alternativna snaga raste.

Test potencijala

– Izbori za Europarlament bit će dobar test potencijala. Predsjednički su izbori nešto drugo. Ako ode u to i uspije, to bi značilo gašenje Starta jer ona je lider te stranke – smatra Rimac. Drži i da će Orešković još neko vrijeme funkcionirati sama kako bi pokazala biračima što je to njezina stranka i za to vrijeme profilirati svoj program, a onda se negdje i uklopiti. Mogla bi, kaže, i u Amsterdamsku koaliciju.

Dalija Orešković Dalija Orešković: 'Živi Ce Vitamin nije dorastao političkoj utakmici, što bi tek radili da dođu na vlast?'

– U ovom trenutku, ovo što radi jedini je način kako može ući na političku scenu. Tek kad se jasno isprofilira, može govoriti o postizbornim koalicijama – drži Rimac.

>> Dalija Orešković u studiju Večernjeg lista odgovorila ide li na predsjedničke izbore

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • viginti:

    Pretjerali ste sa reklamiranjem stranke Start i gđe Dalije. Ajde sad opet malo o Karleuši

  • pofuk_alo:

    Vaše ankete su izmišljotina. Krećem se u širokom krugu obrazovanih i politički pismenih ljudi, bar njih 50% nije ni čulo za drugaricu Daliju, a kamoli za njenu stranku, a nitko živ ne bi za nju glasovao.

  • Deleted user:

    Otprilike se zna koliko ima žešće lijevih u Hrvatskoj. Gospođa će uzeti malo SDP-u,malo Pusićki,malo lignji. Dobiti će nešto kao novo lice i to je to. Nedovoljno,bez logistike na terenu.Kao Holy prije nekoliko godina.Ovo medijsko pumpanje će joj na kraju odmoći.