Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Alemka Markotić izabrana za ženu godine: 'Heroina koja je znanjem smirivala naciju'

Časopis Zaposlena ovaj izbor održava već 25. puta, predstavljajući žene koje su svojim radom posebno obilježile proteklu godinu, promovirale ženska prava kroz vlastitu profesiju te nastojale utrti put svojim mlađim kolegicama.
15. srpnja 2020. u 22:42 5 komentara 1590 prikaza
Foto: Časopis Zaposlena

Heroina nacije, prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr.med., bez konkurencije je proglašena ženom godine 2020., prema odabiru časopisa Zaposlena.

"Alemka Markotić je izašla pod povećalo javnosti u jeku borbe s koronavirusom, u vremenima straha i nesigurnosti kada je njen lik postao sinonim za smirenje, sigurnosti i pogled u sretniju budućnost. Istaknuta je hrvatska znanstvenica i liječnica koja je u području znanosti, svojim dosadašnjim znanstvenim radom, značajno pridonijela i cjelokupnom razvoju hrvatskog društva jer su upravo znanost, znanje i istraživanja presudni za razvitak svake države. Njena je karijera prožeta usponima i postignućima koje je izborila marljivim radom i trudom, a dobitnica je nebrojeno mnogo nagrada i priznanja", stoji u priopćenju organizatora ovog događaja.

 | Autor : Časopis Zaposlena Foto: Časopis Zaposlena

Sve je komentirala i glavna urednica časopisa.

„Alemka Markotić je žena koja je tijekom situacije povezane s koronavirusom smirivala naciju poput apaurina. Sve svoje znanje usmjerila je na očuvanje zdravlja ljudi. Davala nam je jasne poruke te pronašla načina da svakome tu poruku kaže na razumljiv način. Njezina jasnoća i odmjerenost bili su presudni za sve nas ovih posljednjih nekoliko mjeseci, a sigurno će nam biti važni faktori i u budućnosti. Profesionalnošću i izvrsnošću u obavljanju svog posla ona je inspiracija i primjer svima nama, a posebno ženama, pokazavši da se žensku snagu nipošto ne smije podcjenjivati“, izjavila je Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena.

Na nagradu se osvrnula i sama Markotić.

„Tijekom karijere dobila sam puno nagrada, ali je ova svakako posebna. Smatram da ne postoji žena koja nije zaposlena jer i one koje nisu u radnom odnosu neprestano su u ulozi majke, supruge, sestre ili prijateljice. Prema tome, svaka od njih zaslužuje žene godine“, izjavila je Alemka Markotić nakon proglašenja.

Šibenik: Od danas je obavezno nošenje maski u trgovinama O NOVIM MJERAMA Markotić: Ako nećemo sve ovo poštivati, moramo računati na još strože mjere

Časopis Zaposlena ovaj izbor održava već 25. puta, predstavljajući žene koje su svojim radom posebno obilježile proteklu godinu, promovirale ženska prava kroz vlastitu profesiju te nastojale utrti put svojim mlađim kolegicama.

"Jedan od ciljeva ovog projekta je poboljšati medijski tretman žena te otkloniti stereotipne uloge koje im se često nepravedno dodjeljuju. Vjerujemo kako će i ovogodišnja dobitnica nagrade, prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr.med., nastaviti svojim iznimnim djelovanjem i postignućima u karijeri utjecati na mnoge žene i ohrabrivati ih da se odvaže raditi ono što žele, što ih ispunjava i za što su kompetentne. Svi već znaju njena tri zlatna pravila u trenutnoj borbi protiv korona virusa: distanca, higijena i izbjegavanje bliskog kontakta, a vjerujemo kako će i njeno ime i prezime, ali i sve što čini za naciju, ostati upamćeno kao djela jedne od najsnažnijih i najinspirativnijih žena ove, ali i nadolazećih godina", istaknuli su organizatori.

 

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar Warded
  Warded:

  Nikad nije dobro u Hrvatskoj biti heroj, heroji ili heroina. Poslije te samo više mrze, jer su tvoje djelo i pamet nedostižni i podsjećaju ih kako su sami mali i beznačajni. Pa pogledaj samo branitelje. Danas se svaki miš koji ... prikaži još!i je bio utekao u ratu, pokušava svim silama dokazati hrabrim lavom, u miru.

 • iluustrator:

  stručna, žena s tradicionalnim vrijednostima, divljenja vrijedna

 • dalibor.hren:

  Dobila je dasko za surfanje na drugom valu!