Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporna granica

Vučić dolazi u BiH ispraviti krivu Drinu

07.09.2017.
u 07:00

Teritorij oko hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik Srbija bi prepustila BiH, a zauzvrat bi dobila selo u općini Rudo uz prugu Beograd – Bar

Prvi predsjednički posjet Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini dolazi u osjetljivom političkom trenutku za samu BiH, koja je uveliko zagazila u predizbornu kampanju (iako se izbori održavaju tek za godinu dana) i gdje su zbog različitih nacionalnih i stranačkih interesa blokade institucija prisutne na svim razinama.

Tako posvađana i razjedinjena BiH dočekuje Vučićev dvodnevni posjet i s različitim očekivanjima. Čitav niz nevladinih udruga, stranaka, parlamentaraca poslali su Vučiću, pred dolazak u Sarajevo, otvorena pisma u kojem traže od njega sve i svašta – od procesuiranja ratnih zločina, do priznavanja genocida u Srebrenici i otklona od politike Milorada Dodika.

Veliko nepovjerenje

Sam Vučić, pak, šalje pomirljive poruke i u najavnim intervjuima govori o potrebi bošnjačko-srpskog, hrvatsko-srpskog pa i hrvatsko-bošnjačkog dijaloga i suradnje. Pri tome priznaje kako je svjestan da mu barem 50 posto Bošnjaka ne vjeruje, ali je siguran da ih je barem 50 posto uspjelo prepoznati njegovu “odgovornost i ozbiljnost u pristupu prema BiH”.

Osim što se očekuje da Vučićev posjet relaksira političku atmosferu na relaciji Sarajevo – Beograd, ali i djeluje pozitivno na unutarnje međunacionalne odnose u BiH, malo je toga konkretnog što on može donijeti. Uspjeh će biti ako se rješavanje graničnog spora između BiH i Srbije pokrene s mrtve točke. Naime, 97 posto granice između BiH i Srbije neupitno je, i to se potvrdilo i kroz rad međudržavnog povjerenstva za granicu. Međutim, čeka se dogovor o četiri sporne točke, i to kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta na Drini (ovi objekti pripadaju Srbiji, ali ih presijeca državna granica koja vodi koritom Drine), selo Štrpci u općini Rudo (željeznička pruga Beograd – Bar na dužini od 12 km prolazi kroz teritorij BiH) i sela Međurečje i Sastavci, između općina Priboj u Srbiji i Rudo u BiH (teritorij površine oko 400 hektara koji pripada BiH, ali je sa svih strana okružen teritorijem Srbije).

Očekuju konkretne pomake

Uglavnom je riječ o teritoriju uz rijeku Drinu pa se u Sarajevu može čuti šala kako Vučić dolazi ispraviti krivu Drinu, što je izreka koja se često koristi za pokušaje da se promijeni nešto nemoguće. Vučić ipak vjeruje da je ovaj problem moguće riješiti, a u optjecaju su razne opcije, uključujući razmjenu teritorija.

Bošnjaci očekuju od Vučića i druge konkretne pomake o čemu mu ovih dana uvelike pišu.

Komentara 15

DU
Deleted user
08:51 07.09.2017.

Vucic veli 50% Bosnjaka prepoznaju njegovu politiku za mir i stabilnost? Trebao bi ispraviti krivi mozak, ne Drinu.

DU
Deleted user
11:12 07.09.2017.

pa vidite da odustajem od velike srbije čim se borim da nam pripadne svako selo i to je pozdraviti

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
09:10 07.09.2017.

idite i vi za njim u BiH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije