Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPLJAJU PRAŠINU

Albanija se rješava starih MiG-ova, jedan možete kupiti već za 10 000 eura

Ilustracija
Foto: DPA/PIXSELL
15.04.2019.
u 09:18

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje zrakoplova, vladi su stigli zahtjevi muzeja zrakoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Njemačkoj.

Na ogoljenoj padini na sjeveru Albanije nalazi se portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je zračna baza.

U tih 600 metara planinskih tunela nekoć je sve vrvjelo vojničkim životom, ali sada je zračna baza Gjader skladište desetaka zastarjelih MiG-ova koji u tami skupljaju prašinu. 

Tri desetljeća nakon pada komunizma albanske vlasti pokušavaju prodati prastare zrakoplove sovjetske i kineske proizvodnje. 

"Usklađujemo svoje naoružanje s NATO-ovim standardima", kaže načelnik glavnog stožera Bardhyl Kollcaku

"A što se MiG-ova tiče.. osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju", dodao je. Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani.

Muzeji, škole i kolekcionari iskazali su namjeru da tim zračnim relikvijama daju novi dom. 

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje zrakoplova, vladi su stigli zahtjevi muzeja zrakoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Njemačkoj. 

Prodaje do danas nisu realizirane zbog birokratskih razloga i papirologije

Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog poduzetnika Juliena Rochea, koji bi MiG smjestio u svoj vrt. 

"Nije jednostavno nabaviti takav zrakoplov jer ih je većina uništena, a ne pohranjena kao u Albaniji", rekao je. 

On se predbilježio za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cijena mu je jedva 10.000 eura. 

Kao i 7000 bentonskih bunkera načičkanih diljem zemlje, zračna baza Gjader svojim spletom tunela bila je dio plana diktatora Envera Hoxhe da utvrdi državu u strahu od strane invazije. 

Premda se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost

Pogledajte i video: Umalo kobna vježba: Naglo ponirao MiG-om 29 pa se u zadnji tren uzdignuo

Ključne riječi

Komentara 13

JU
junkerovkaputzapovlačenje
09:40 15.04.2019.

ne ne .niste trebali objaviti cijenu.ove su avione trebali kupiti ,,uspješni biznismeni,, škegro i ekipa bez da se zna cijena i prodati državi za npr milijun eura,a davor ivanković i ostali dvorjani trkeljati kako je to genijalan posao vizionara iz hdz-a koji je sklopljen samo njihovom umješnošću i znanjem i kako smo dobro prošli i prevarili albance jer takav avion košta najmanje 10 milijuna eura. uostalom,pod njihovim vodstvom smo prevarili izraelce pa im uvalili pliva-u za 10 puta više nego što vrijedi,mađare za ina-u, zapadne banke kojima smo uvalili za 5 milijardi banke koje smo godinu dana prije sanirali s 50 milijardi.........

Avatar cera
cera
09:24 15.04.2019.

Ovi naši bi mogeli uzet deset- dvadeset za dijelove!!!

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
10:09 15.04.2019.

Prodaju MiGove 21? Pa to još leti našim nebom, sastaviti eskadrilu a ostalo zaboraviti i praviti se lud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije