Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagađenje

Alarmantno stanje kvalitete zraka u posljednja 72 sata u Sl. Brodu

rafinerija, zagađenost zraka (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
04.01.2013.
u 19:25

Prekomjerna koncentracija lebdećih čestica u zraku danas iznosi 62,4 µg/m3, a krajnja granična vrijednost je svega 25 µg/m3. Koncentracija kancerogenog benzena iznosi 9,9 µg/m3, dok mu je maksimalna granična vrijednost 5 µg/m3

SLAVONSKI BROD – Alarmantno stanje kvalitete zraka u posljednja 72 sata, gotovo bez prestanka, bilježi se na mjernoj postaji "Jelas" u Slavonskom Brodu. Prekomjerna koncentracija lebdećih čestica u zraku danas iznosi 62,4 µg/m3, a krajnja granična vrijednost je svega 25 µg/m3. Koncentracija kancerogenog benzena iznosi 9,9 µg/m3, dok mu je maksimalna granična vrijednost 5 µg/m3.

Smrad je nepodnošljiv, a Brođani kontinuirano udišu teško zagađeni zrak. To najbolje pokazuju i mjerenja u posljednja 72 sata, od čega je čak 66 sati koncentracija benzena bila iznad granične vrijednosti. Satna koncentracija lebdećih čestica bila je visoko iznad granične vrijednosti čak 67 sati.

Jučer je zabilježeno i povećanje SO2 u zraku, a njegova koncentracija iznosila je 117 µg/m3. Granična vrijednost za SO2 je 350 µg/m3, što znači da nije došlo do prekoračenja na razini sata. Ipak, desetominutna mjerenja između 13,00 i 15,00 sati bilježila su gotovo dvostruke vrijednosti i do 500 µg/m3., a ti deset minutni podaci, očekivano, ne vide se u arhivskom prikazu vrijednosti na stranicama Ministarstva zaštite okoliša. Jučer je satna i koncentracija sumporovodika H2S u Sl. Brodu u 14.00 sati iznosila: 50.4 µg/m3, što je čak sedam puta iznad granične vrijednosti!!!

Večeras je dopisom iz Ministarstva ZOiP glasnogovornica Dijana Sušac izvijestila kako je u sklopu rješavanja problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu utvrđeno neophodno postavljanje još jedne mjerne postaje radi dobivanja pouzdanijih podataka o izvorima i kretanju onečišćenja, a upravo danas je završen i natječaj za postavljanje dodatne mjerne postaje. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo potrebnih 2,5 milijuna kuna i pokrenulo postupak nabave druge postaje. Kada postaja krene s mjerenjima, prikupiti će se podaci za izradu emisijskog inventara, na temelju kojeg će se izraditi zajednički katastar emisija.

Komentara 1

MA
matia
19:42 04.01.2013.

ne možemo ništa jer je tuđman poklonio posavinu braći srbima! a nije trebalo biti tako!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije