Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ako svi klubovi ne podrže besplatne udžbenike, tražit ćemo smjenu ministrice'

"I udžbenici iz izbornih predmeta trebaju biti sastavni dio udžbenika koje treba platiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ne Grad Zagreb"
01. lipnja 2019. u 12:21 26 komentara 1038 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić danas je poručio da će klub njegove stranke od svih klubova u Hrvatskome saboru tražiti podršku da se osiguraju besplatni udžbenici i za sve izborne predmete, ili će tražiti smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.  

HDZ Plenković nakon sastanka: 'Vodim i HDZ i državu u ispravnom smjeru. Ovo je bila utakmica, prvenstvo se nastavlja'

Jer, poručio je Bandić, "i udžbenici iz izbornih predmeta trebaju biti sastavni dio udžbenika koje treba platiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ne Grad Zagreb".

Zato će, najavio je, "Klub Stranke rada i solidarnosti tražiti od svih klubova podršku da dobije ono što je Sabor zaključio i na čemu je Stranka rada i solidarnosti inzistirala - besplatne udžbenike i svim popratnim izbornim predmetima ili ćemo tražiti smjenu ministrice".

Gradonačelnik je to medijima izjavio na gradilištu sljemenske žičare gdje ih je, u povodu 19. obljetnice stupanja na dužnost gradonačelnika Zagreba, pozvao na susret na terenu na jednom od aktualnih gradskih gradilišta.

Neovisni za Hrvatsku Esih ljutita na Bujanca, evo u kojem je stožeru završio: 'Uz određene prijatelje, ne trebaju vam neprijatelji'

Ministrica svjetonazorski vodi Ministarstvo, a Bandić Grad

Na pitanje novinara financira li Grad Zagreb udžbenike iz vjeronauka, Bandić je odgovorio kako će grad "financirati ono što je ministrica prekrižila jer svjetonazorski ona vodi Ministarstvo, a ja svjetonazorski vodim ovaj grad".

"I izborni predmeti trebaju biti sastavni dio udžbenika koje treba platiti Ministarstvo, a ne Grad Zagreb. Zato će Klub Stranke rada i solidarnosti tražiti od svih klubova podršku da dobije ono što je Sabor zaključio i na čemu je Stranka rada i solidarnosti inzistirala - besplatne udžbenike i svim popratnim izbornim predmetima ili ćemo tražiti smjenu ministrice".

Bandićev saborski Klub zastupnika zatražio je u petak od ministrice Divjak da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavi udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku. Ako se to ne dogodi, Klub će pokrenuti postupak ministričine smjene, najavio je član Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, nezadovoljan planom Ministarstva obrazovanja da među udžbenicima koje će platiti država ne budu i udžbenici za vjeronauk jer se, kako tumači, radi o izbornom, a ne obveznom predmetu. Varda je objasnio kako se Klub na taj korak odlučio potaknut uvidom u prepisku između ministarstava financija i znanosti i obrazovanja o nabavi osnovnoškolskih udžbenika.

Kolakušić osvojio mandat na Europskim izborima i najavio predsjedničku kandidaturu europski parlament Kolakušić: Bit ću šef države, pravosuđa, MUP-a i premijer

Naveo je kako je Ministarstvo financija dopisom dalo prethodnu suglasnost Ministarstvu znanosti i obrazovanja da pokrene postupak nabave udžbenika za učenike osnovnih škola, obvezavši se za to osigurati 122 milijuna kuna, ne radeći pritom razliku između udžbenika za obvezne i izborne predmete.

U dopisu koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo školama navodi se da se suglasnost Ministarstva financija odnosi samo na nabavu udžbenika obveznih predmeta, što je "krajnja manipulacija", poručio je Varda te dodao da ni Zakon o udžbenicima ne radi razliku između udžbenika kad je u pitanju njihova nabava iz sredstava Ministarstva, odnosno države, jer izborni predmet kad se učenik za njega opredijeli postaje obvezan.

Slijedom navedenoga, Bandićev saborski Klub zatražio je od ministrice Divjak da povuče svoj dopis osnovnim školama, uputi novi ili podnese ostavku.

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Ovaj lik vodi najveći grad a nezna da udžbenike ne plaća ni ministarstvo ni vlada već narod.

 • herojulice:

  Do kada će ovaj lopov i lažov udisati zrak slobode?

 • Igi125:

  Gradonacelnik ovu demagogiju o besplatnim skolskim knjigama uspjesno prodaje vec godinama. Nista nije besplatno pa tako ni to samo je razlika sto roditelji ne moraju kao nekad obilaziti knjizare i kupovati knjige nego to za njih odrade gradske vlasti. Ljudi ... prikaži još! naivno vjeruju da su te knjige stvarno besplatne.