Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
miljenić poručio srbiji

'Ako su optuženi za ratne zločine nedostupni, sudit ćemo im u odsutnosti'

Orsat Miljenić
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
13.11.2014.
u 13:12

Stav Vlade je jasan. Kada postoji optužnica, treba provesti suđenje u odsutnosti. Nedopustivo je da se ljude koji su optuženi za ratne zločine zapravo nikad ne procesuiramo, napomenuo je ministar pravosuđa

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić nakon sjednice Vlade objasnio je suštinu amandmana na Zakon o kaznenom postupku koji je usvojen na sjednici Vlade.

- Radimo male izmjene ZKP-a jer nam se u sudskoj praksi ponekad počeli pojavljivati problemi sa suđenjem u odsutnosti. Stav Vlade je jasan. Kada postoji optužnica, treba provesti suđenje u odsutnosti. Nedopustivo je da se ljude koji su optuženi za ratne zločine zapravo nikad ne procesuiramo. Ako nam ti ljudi nisu dostupni, idemo im onda suditi u odsutnosti - kazao je ministar Miljenić.

 - Naravno, to ne može činiti izvršna vlast jer je to ingerencija sudbene vlasti, ali naš politički stav je da te postupke treba dovršiti. Evo vam primjera: Veljko Kadijević je dugo godina bio optuženik, a on je umro bez da je prije bio osuđen. Puno bi mi bilo ugodnije da je taj postupak dovršen bez obzira kakav bi bio njegov ishod. Srbija će morati suditi najviše rangiranim jer ono što se događalo u Hrvatskoj nisu radili sitni kokošari kojima se sudi. Odluke su se donosile na najvišim vojnim i političkim razinama i tim ljudima mora biti suđeno. Mi ćemo s naše strane napraviti sve što možemo, a to će morati napraviti i Srbija, prije ili kasnije - poručio je Miljenić. Ministar je zatim pojasnio koji su se problemi pojavljivali u dosadašnjoj praksi.

- Postavilo se pitanje da li kod otvaranja istrage, kod uručenja poziva treba biti branitelji po službenoj dužnosti ili ne u tom trenutku. Sada taj problem rješavamo amandmanom - objasnio je Miljenić.

>>Umro ratni zločinac Veljko Kadijević, bio je na čelu JNA kada je napadnut Vukovar

>>Šešelj je dokaz da u Haagu nije suđeno ideji Velike Srbije

Komentara 1

MH
mrtav-hladan
21:46 13.11.2014.

Da da sudit u odsutnosti tako i treba slazem se sa ovom pametnom odlukom i neka odma pocnu sluzit Kaznu u odsutnosti ..Možeš im staviti soli na rep koji si ti papčinana rep koji si ti papčina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije