Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
general jna

Umro ratni zločinac Veljko Kadijević, bio je na čelu JNA kada je napadnut Vukovar

kolaž,Veljko Kadijević
Foto: Interpol/PIXSELL
1/3
02.11.2014.
u 19:24

U Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva

Bivši general JNA Veljko Kadijević umro je danas u Moskvi. U Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva.

Kadijević je bio na čelu JNA 1991. godine kada su napadnuti Vukovar i Dubrovnik. Iz Srbije je pobjegao kada mu je 2001. godine stigao poziv suda u Haagu za svjedočenjem. Bio je i posljednji ministar obrane Jugoslavije u razdoblju od 1988. do 1992.godine. Hrvatska je od Rusije tražila njegovo izručenje, no ono je odbijeno nakon čega su vlasti u Moskvi Kadijeviću dale državljanstvo.

Radio s Franjom Tuđmanom

Rođen je 21. studenog 1925. u Glavini Donjoj pokraj Imotskog. Otac Dušan bio je Srbin, a majka Janja rođena Patrlj, Hrvatica. Partizanima se bio priključio 1942. kada se u Imotskom formirala 9. partizanska divizija.  Po završetku Drugog svjetskog rata nastavio je službu u JNA.

Od 1958. do 1962. radio je u Prvoj upravi Generalštaba JNA u Beogradu, organizacijskoj jedinici jugoslavenske vojske zaduženoj za izradu ratnog plana, zajedno s Franjom Tuđmanom i Dušanom Bilandžićem. Od 15. svibnja 1988. do 8. siječnja 1992. bio je savezni sekretar za narodnu obranu SFRJ, u vladi Ante Markovića. Tijekom raspada SFRJ stao je na stranu srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića.

Zapovijedao je i imao nadzor nad postrojbama JNA i teritorijalne obrane tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991., tako i napadima na Vukovar i Dubrovnik. Nakon okupacije Vukovara koji je pao nakon tromjesečne opsade, gdje su počinjeni masovni zločini, odlikovao je oficire JNA koji su vodili tu operaciju, Milu Mrkšića i Veselina Šljivančanina. U Beogradu je 1993. objavio knjigu ''Moje viđenje raspada – vojska bez države“.

Zanijekao da je zločinac

Zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv njega su podignute tri optužnice. Prva pred sudom u Bjelovaru 1992., druga pred sudom u Vukovaru 2002. i treća pred sudom u Osijeku 2006. Hrvatska je za njim bila raspisala tjeralicu. Haaški sud nikada protiv njega nije podigao optužnicu.

U Moskvi je 2007. izdao knjigu ''Kontraudar“ u kojoj je iznio tvrdnju da su mu Stjepan Mesić i Ante Marković još 1990. predlagali da uhiti Tuđmana i Miloševića. Potom je hrvatskim medijima dao intervju u kojem je zanijekao da je ratni zločinac.

>>Kadijević: Milošević je JNA blokirao više nego svi neprijatelji zajedno

>>Adžić bolestan, Kadijević u Rusiji

Komentara 261

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
19:30 02.11.2014.

Tuga na Pantovčaku. Drugovi, sve vas je manje.

Avatar abcd
abcd
19:29 02.11.2014.

Dan zalosti na Iblerovom.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:35 02.11.2014.

Sve je manje vojno krilo SDP-a, nekdašnjeg Saveza komunista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije