Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.05.2022. u 17:35

Parlamentarna većina u kojoj bi sjedili, primjerice, Marin Miletić i Rada Borić teško može opstati budu li i jedno i drugo inzistirali na svjetonazorskim stavovima

Održe li se omjeri snaga koje trenutačno pokazuju ankete o popularnosti političkih stranaka, Most bi bio spreman na poslijeizbornu suradnju sa strankama ljevice.

O takvoj mogućnosti u kuloarima se razglaba već mjesecima, a ovoga ju je vikenda i javno spomenuo Nino Raspudić u programu N1 televizije. Napomenuo je pritom da bi takva suradnja podrazumijevala svojevrsni moratorij na svjetonazorske teme i koncentriranje na goruća pitanja, prije svega obračun s korupcijom za koji HDZ, prilično je očito, nema previše volje.

 Takav moratorij svakako bi bio nužan kada bi se krenulo u ovakvu kombinaciju, budući da je jasno kako parlamentarna većina u kojoj bi sjedili Marin Miletić i Rada Borić vrlo teško može opstati budu li i jedno i drugo inzistirali na stavovima koje zastupaju kad je u pitanju, primjerice, pravo na pobačaj.

No reproduktivna prava nisu jedina ideološka pitanja s kojima se susreću oni koji upravljaju državom. Ideologija je praktički sve, od zdravstva, socijale i obrazovnih programa do poreznih pitanja pa se s priličnom sigurnošću može prognozirati da bi jedna ovakva kombinacija bila pod gotovo svakodnevnim pritiskom.

Raspudić je pritom vjerojatno i pomalo prerano "kukuriknuo" s obzirom na to da je do izbora, ne bude li većih potresa, više od dvije godine. Njegov istup u ovom bi trenutku mogao pobuditi zazor dijela birača Mosta, ali i stranaka ljevice i sve skupa na kraju koštati gubitka dijela glasova.

Ipak, ovakvo otvaranje karata, pa makar se radilo i o mogućnosti koja je još uvijek "na dugom štapu", daleko je poštenije od onog što je svojedobno napravio HDZ kada je, spašavajući pod svaku cijenu parlamentarnu većinu, koalirao s dotadašnjim "ljutim neprijateljem", Vrdoljakovim HNS-om.

Jasno je da nije nevjerojatna mogućnost da se Most i ljevica nakon izbora nađu pred dilemom – pustiti HDZ-u da i dalje vlada ili sastaviti antihadezeov blok – i s te je strane dobro da je ovakva mogućnost unaprijed deklarirana. Nakon izbora i potencijalnog sastavljanja ovakve većine tako se više ne bi moglo govoriti o prijevari birača.

Ključno je pitanje, međutim, koji bi to bili programi i konkretni potezi bez kojih Hrvatska ne može i koji se moraju tako žurno provesti da se govori i o ovakvoj varijanti. A odgovor na to pitanje ni Most ni drugi do sada nisu ponudili. 

Ključne riječi

Komentara 12

VI
VilaAmalka
22:35 24.05.2022.

Treba razlikovati "ujedinjavanje " od "projektne suradnje". SDP i Most bi još i mogli nekako surađivati ali Možemo s Mostom nikako. SDP=HDZ, samo im je bitno da se dočepaju vlasti ali Možemo su najveći ideološki fanatici u ovom sazivu Sabora.a. Njima siromaštvo, banana pravosuđe i zdravstvo, komunalni problemi i sl. u RH služe isključivo kao paravan za guranje bolesne woke ideologije svojih američkih financijera. Nedavno su postigli da Zagrepčanke više nisu žene nego osobe koje menstruiraju. Ne znam što je gore, to ili država u slobodnom padu s ovom ekipom na vlasti sada.

Avatar southman
southman
07:11 25.05.2022.

Znači Hrvatska uskoro na tragu današnjeg Zagreba. Lijepo. Pa tko ne bi glasao za to ?

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
22:33 24.05.2022.

Glasao sam za most ali ako je ovo istina nikada više,a vjerujem ni moji ukucani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije