Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnos SDP – HNS

Ako 'lex Vlahušić' i padne, SDP će ipak u bitku s Tatjanom Šimac Bonačić?

Tatjana Šimac Bonačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.03.2017.
u 19:32

U SDP-u se pitaju mogu li si 2017. dopustiti da podrže kandidata s pravomoćnom presudom za malverzacije s gradskim novcem

Bez obzira na to hoće li Ustavni sud srušiti “lex Vlahušić” i tako dopustiti dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću kandidaturu za još jedan mandat na idućim lokalnim izborima ili ne, SDP ne bi trebao odustati od svoje kandidatkinje Tatjane Šimac Bonačić.

Drži to nekoliko članova Predsjedništva SDP-a s kojima smo razgovarali, a u čijoj se stranci “do jučer” ipak moglo čuti bitno drukčije mišljenje. Međutim, danas oni ljudi koji su donedavno govorili da je Tatjana Šimac Bonačić tek alibi kandidat SDP-a i da će stati uz HNS-ova kandidata Vlahušića istog trenutka ako Ustavni sud sruši “sporni” zakon, sada mijenjaju ploču.

– Pravo je pitanje može li si SDP 2017. godine dopustiti da podrži kandidata za gradonačelnika bilo kojeg grada koji ima pravomoćnu presudu. Kako da to napravimo i pravdamo s obzirom na to kako su prolazili naši članovi koji nisu imali ni pravomoćne presude, nego optužnice. Osim toga, i HDZ je zbog dvije optužnice odustao od Božidara Kalmete koji neće biti kandidat za gradonačelnika Zadra – upozorava jedan član vodstva SDP-a.

U SDP-u poručuju i da je danas jedino još HNS-u “normalno” da osuđeni kandidati ponovno idu u lokalne bitke i da se, pritom, prikazuju kao žrtve u cijeloj priči. Zanimljivo je i da SDP u Dubrovniku ne planira “štedjeti” Vlahušića. U kampanji će, doznajemo u stranci, problematizirati Vlahušićevu situaciju i činjenicu da ima pravomoćnu presudu za zloporabu položaja i malverzacije gradskim novcem.

Sam Andro Vlahušić ranije je isticao da će se ponovno kandidirati za gradonačelnika ako Ustavni sud sruši Zakon o lokalnim izborima, koji mu to trenutačno priječi.

Neki iz vrha SDP-a kažu da su svjesni da HNS od svog kandidata za Dubrovnik neće odustati i kako je jasno da ih, zajedno s HNS-om, čekaju pregovori i o tom gradu ako Ustavni sud sruši lex Vlahušić. Ustavni sud odluku bi trebao donijeti vrlo brzo, možda već idući tjedan.

– Čekamo da Ustavni sud sruši zakon i da Vlahušić ide za gradonačelnika i pobijedi. Mi možemo stati iza njega unatoč presudi jer znamo što radimo. Vlahušić je sam sebe prijavio DORH-u i nije oštetio proračun, već je pogriješio u proceduri – kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

>> 'Političkim progonom Most i HDZ rade mi najbolju kampanju'

>> Za pravomoćno osuđene nema politike

Komentara 6

AN
antek
07:48 19.03.2017.

Nije oštetio proračun!!! On je uzeo novce i kad je otkriven, vratio je. Zato je i dobio samo uvjetnu kaznu, da nije vratio bila bi kazna zatvora bezuvjetna. On je jedini dužnosnik koji je pravomoćno osuđen i koji se kandidira što je svugdje nemoralno i neprihvatljivo osim u Dubrovniku. Pametnom dosta!

PI
pinkec
06:23 19.03.2017.

Ivan Vrdoljak ima obraza davati neke izjave? Svašta!

GV
golub Vaso
10:10 19.03.2017.

Štimac Bonačić neće prebaciti 8%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije