Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Akcije idu dalje - sutra se čisti ušće Neretve

25.04.2022.
u 10:20

Udruga Sunce iz Splita također se pridružila Večernjakovoj akciji "Rezolucija Zemlja" u sklopu koje je za vikend održana najveća akcija čišćenja u Hrvatskoj. No projekt ide dalje pa tako upravo Udruga Sunce sutra od 9 do 13 sati održava akciju na Ušće rijeke Neretve

Zaposlenici su proveli 221 projekt, volonteri odradili 26.597 sati, a broj članova se popeo na 330. To je, naime, rezime djelovanja Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce tijekom 24 godina postojanja. Riječ je o nevladinoj, nestranačkoj, neprofitnoj i jednoj od vodećih organizacija za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj koja je osnovana u Splitu, ali područje djelovanja danas joj je puno šire. Također, udruga se pridružila Večernjakovoj akciji "Rezolucija Zemlja" u sklopu koje je za vikend održana najveća akcija čišćenja u Hrvatskoj. No projekt ide dalje pa tako upravo Udruga Sunce sutra od 9 do 13 sati održava akciju na Ušće rijeke Neretve, a tom smo prilikom s njima razgovarali o ciljevima, postignućima... 

Postojimo kako bismo štitili interes i pravo javnosti na zdrav okoliš, a to ostvarujemo zagovaranjem, educiranjem i informiranjem o okolišno-odgovornim rješenjima utemeljenima na stručnom i istraživačkom radu. Osvještavamo i potičemo zajednice i pojedince na sudjelovanje u zaštiti prirode i okoliša na lokalnoj i nacionalnoj razini, a sve u suradnji s nacionalnim i međunarodnim organizacijama i mrežama – poručuje direktorica Udruge Sunce Gabrijela Medunić-Orlić. U praksi to znači da zaposlenici, volonteri i članovi Udruge provode razne projekte usmjerene na, očuvanje bioraznolikosti, primjerice zaštitu i očuvanje morske cvjetnice posidonije u Jadranu, smanjenje onečišćenja uslijed korištenja plastike, kao i na edukaciju djece i mladih i šireg građanstva.

– Htjela sam nekako doprinijeti zajednici u kojoj živim, a da usput naučim sebe i druge kako živjeti u harmoniji s prirodom, našim domom – kaže pak Karla, samo jedna od volontera. Iz Udruge Sunce ističu, naime, da interes javnosti za zaštitu prirode i okoliša iz godine u godinu raste, a odaziv na njihove aktivnosti pokazao je da želja za promjenom kod građana postoji. Biti članom Sunca znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji, a redoviti članovi mogu sudjelovati na raznim radionicama, događanjima i edukacijskim programima. Stoga se na učlanjenje pozivaju svi, a treba napomenuti i kako udruga uz članove i volontere ima i tim zaposlenika kojeg čine stručnjaci iz različitih područja, ujedinjeni u postizanju ciljeva zaštite okoliša i prirode.

Blanka Rakuljić koja je u Udruzi Sunce zaposlena već godinu godina objašnjava nam kako je njen rad u Udruzi započeo još na fakultetu uključivanjem u program društveno-korisnog učenja na projektu PAZI, a kasnije i volontiranjem na istom projektu.

– To je bio moj prvi susret s praktičnim radom, a stečeno znanje sam mogla koristiti u daljnjem studiranju i odmah sam znala da želim biti dio društveno-korisne priče – ističe.

A treba napomenuti i kako udruga Sunce svoju viziju i misiju ispunjava vodeći se Strateškm planom Udruge, koji se izrađuje participativno za višegodišnja razdoblja.

– Naši strateški ciljevi su doprinos uspostavi sustava održivog gospodarenja otpadom na kopnu i moru, povećana razina okolišno odgovornog ponašanja šire javnosti i ciljanih skupina, povećan utjecaj Sunca na javne politike i sudsku praksu u području zaštite prirode, okoliša i održivog razvoja i doprinos povećanju učinkovitosti sektora zaštite prirode s naglaskom na očuvanje morskih ekosustava – kazala nam je Gabrijela Medunić-Orlić, a ističe i kako svoje ciljeve ostvaruju kroz  Program zaštite prirode, Program zaštite okoliša i održivog razvoja, Odjel edukacije i informiranja, Odjel okolišnog prava, kao i razne projekte i usluge.

– Svojim radom dali smo velik doprinos zaštititi prirode u Hrvatskoj, a osobito Jadranskog mora. Projekti i aktivnosti doprinose razvoju i promicanju provedbe odgovorne javne politike zaštite okoliša i prirode na lokalnoj i nacionalnoj razini, boljem informiranju i sudjelovanju javnosti u pitanjima vezanim uz zaštitu okoliša i primjenu principa održivog razvoja, unaprjeđenju provedbe održivog gospodarenja otpadom na razini grada Splita i Dalmacije, a temeljenom na principima smanji stvaranje otpada, ponovno koristi i recikliraj kao i razvoju održivog turizma – objašnjavaju iz Udruge Sunce te dodaju kako im je zadovoljstvo priključiti se Večernjakovoj velikoj ekološkoj akciji “Rezolucija Zemlja”.

Udruga Sunce će u sklopu te inicijative provesti akciju čišćenja i monitoring morskog otpada na važnim lokacijama - Ušće rijeke Neretve, Omiš, otok Vis. Na ovim lokacijama Udruga Sunce je i do sada provodila monitoring morskog otpada, a taj sustavni monitoring bitan je za praćenje stanja područja, identificiranje izvora i tokova otpada kao i utvrđivanje vrste i količine morskog otpada. Prvi monitoring planira se na ušću rijeke Neretve u travnju u sklopu Dana planeta Zemlje.

Premda je problematika morskog otpada u hrvatskom dijelu Jadrana prisutna već dulje vrijeme, spoznaje o količini i vrsti otpada još su uvijek prilično nedovoljne. Podaci o količini, rasprostranjenosti i sastavu su ograničeni, te kao takvi nedovoljni za donošenje sustavnih zaključaka o trendovima. Većina postojećih podataka dolazi od raštrkanih akcija čišćenja nevladinih organizacija, ronilačkih klubova, jedinica lokalne samouprave u lokalnim akcijama čišćenja gdje opet ne dobivamo dovoljno potrebnih informacija, pa se tako uglavnom dobiju podaci o ukupnoj količini prikupljenog otpada ili količinama otpada prikupljenog prema vrsti materijala bez daljnje klasifikacije vrsta predmeta. Udruga Sunce na ovim akcijama čišćenja koristit će sustavni monitoring razvijen u sklopu projekta DeFish Gear, a razvila je i Protokol za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH  upravo kako bi pojednostavnili prikupljanje podataka i učinili ga dostupnijim svima koji provode akcije čišćenja i samim time osigurali što više potrebnih podataka. Podaci koje prikupljamo monitoringom pospješuju naše zagovaračke aktivnosti za održivo gospodarenju otpadom na kopnu te iznalaženje održivih alternativa za pojedine jednokratne proizvode i ambalažu, koji nakon vrlo kratkog korištenja završavaju kao otpad u moru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije