Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNO ZA GRAĐANE

Akcija neutralizacije zaostale mine iz Drugog svjetskog rata počinje u 7 sati

Panorama grada i otoka Malog Lošinja
Goran Kovacic/PIXSELL
14.03.2024.
u 06:00

Riječ je o protubrodskoj mini LMB III koja datira iz II. Svjetskog rata. Kako bi se ona sigurno uklonila iz mora, a potom transportirala i uništila na sigurnoj lokaciji južno od RT Kamenjaka, policija će poduzeti odgovarajuće mjere u cilju zaštite života i imovine građana.

Akcija premještanja i neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata, pronađene u akvatoriju Lošinja, počinje u ranim jutarnjim satima u četvrtak zbog čega će u toj zoni bit zabranjen cestovni, pomorski i zračni promet.

Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Malog Lošinja i gradonačelnica Ana Kučić najavila je da će se građane i zaposlenike poslovnih subjekata evakuirati iz uvale Čikat, koja je dio crvene zone, u kojoj je najveća potencijalna opasnost. Istodobno će se privremeno zabraniti cestovni, pomorski i zračni promet u toj zoni.  U žutoj zoni, u kojoj je i autokamp, gradonačelnica je pozvala građane da tijekom akcije ne borave na otvorenom niti blizu staklenih površina. Naglasila je da prozore i vrata domova ili objekata otvore, a roletne i druga sjenila (grilje, škure) zatvore. U prometnicama u žutoj zoni se preporučuje smanjeno kretanje, izvijestio je Grad Mali Lošinj.

Policija o uklanjanju bombe

O akciji se u srijedu oglasila i policija, čije priopćenje prenosimo u cijelosti. "Policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka će s djelatnicima Interventne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova i drugim ustrojstvenim jedinicama PU istarske sutra, 14. ožujka, od 7 do 17 sati, provesti akciju uklanjanja i uništenja minsko-eksplozivnog sredstva iz podmorja na području Medulinskog zaljeva.

Riječ je o protubrodskoj mini LMB III koja datira iz II. Svjetskog rata. Kako bi se ona sigurno uklonila iz mora, a potom transportirala i uništila na sigurnoj lokaciji južno od RT Kamenjaka, policija će poduzeti odgovarajuće mjere u cilju zaštite života i imovine građana.

Prilikom postupanja, na moru i kopnu uspostaviti će se sigurnosna zona osiguranja koju će osiguravati policijski službenici i Lučka kapetanija Pula. Točno trajanje operacije uklanjanja i uništenja minsko-eksplozivnog sredstva ovisiti će o vremenskim uvjetima na moru te o dinamici posla.  Za vrijeme akcije mole se građani da ne pristupaju zonama osiguranja koje će uspostaviti policijski službenici te da postupaju po uputama policijskih službenika radi njihove sigurnosti i sigurnosti svih sudionika akcije uklanjanja."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije