Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zbog štete od 14 milijuna kuna USKOK optužio gotovo 50 Kineza

Optuženici se terete da osnivali trgovačka društva, koja su osnivana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja nije isporučena
02. siječnja 2018. u 13:28 32 komentara 11372 prikaza
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

USKOK je podigao optužnicu u akciji Azija u kojom je optuženo 57 osoba, od kojih su devet hrvatski državljani, a ostalo kineski.

policija ODAVAO PODATKE IZ ISTRAGA Policajac se sumnjiči da je organizatoru omogućio bijeg

Osim 57 osoba, optuženo je i 39 trgovačkih društava, a tereti ih se za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u utaji poreza ili carine te utaju poreza ili carine. Prema optužnici, od veljače 2013. do 30. studenoga 2016. proračun su oštetili za oko 14 milijuna kuna, a od trgovačkih društva do sada je oduzeta nepripadno stečena imovinska korist u iznosu od 5,1 milijun kuna.

Optuženici se terete da osnivali trgovačka društva, koja su osnivana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja nije isporučena. Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit.

USKOK traži da se i ostalim optuženicima oduzme nepripadajuća imovinska korist.

Pogledajte i galeriju velike pljačke u Zagrebu:

1 / 22
Željko Dolački - poluga zlata POLUGA IZ POLICIJE NEMA... Dvije naoko nepovezane priče jako povezuje dva kg nestalog zlata Marina Lovrić Merzel bivša županica Vrhovni sud usvojio žalbu USKOK-a u slučaju Marine Lovrić Merzel Oštetili proračun Afera Zlato - utajili su 209 milijuna kuna poreza
Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • malala:

    Za svaku pohvalu. Pitanjce: kad ce drzava Hrvatska optuzit crvenog deku Pejnovica za zamracivanje imovine Duudi-ja od preko 2 MILIJARDE EURA??? Molim odgovor bar do kraja tisucljeca. Hvala

  • bihhib:

    jos nisam dobio racun kod kineza.... molim poreznu upravu da reagira. u Vinkovcima u centru i kod kolodvora na trokutu nema racuna osim na izriciti zahtjev.

  • Deleted user:

    Kad mislite zatvarati one koji cine najvecu stetu a rade u medijima? Pogledajte portale IP adrese s istoka imaju privilegije.