Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ajduković: Ćirilica je prirodno i ustavno srpsko pravo

Čelnik Naše stranke, koja okuplja urbane Srbe iz vukovarskog kraja, Jovan Ajduković drži kako o službenoj uporabi ćirilice u Vukovaru nema polemike
11. siječnja 2013. u 19:52 13 komentara 3 prikaza
vukovar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Čelnik Naše stranke, koja okuplja urbane Srbe iz vukovarskog kraja, Jovan Ajduković drži kako "o službenoj uporabi ćirilice u Vukovaru i svuda tamo gdje su za to ispunjeni zakonski uvjeti, nema polemike ni sa kim, jer je to pravo proisteklo iz člana 12. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske", ali zamjera najjačoj srpskoj stranci u Hrvatskoj, SDSS-u što ćirilicom, koja je važna za identitet Srba u Hrvatskoj, manipulira kako bi dobila što više glasova na izborima pa savjetuje svojim suparnicima "stavite Vi momci iz SDSS-a prst na čelo prije nego što srpski narod počne Vas povlačiti po blatu!".

No, Hrvatima u Vukovaru zamjera "neeuropsko i nedemokratsko ponašanje" zbog reakcija na najavu uvođenja ćirilice. – Da imaju imalo nacionalnog ponosa i osjećaja, Pupovac, Stanimirović i Crnogorac u granicama dobivenih naloga, morali bi pokazati znatno više poštovanja prema tako grandioznom obilježju srpskog naroda i srpskog identiteta kao što je ćirilica. Jer reakcije u Vukovaru po svemu su neeuropske i nedemokratske prema nepoštivanju ljudskih i manjinskih prava i po nacionalističkom vrijeđanju cjelokupnog srpskog naroda. To je očekivano. Očekivano je i da se za potrebe izborne kampanje otvara iz centralne 'kuhinje' po poznatom receptu i scenariju pitanje ćirilice, baš kao i svaki prošli put. Na takvoj osnovi izbori su besmisleni. Njima je važan samo izborni plijen. Neprihvatljivo je svakom razumnom čovjeku da ovakvi politički i drugi "patuljci", za takav neprimjereni motiv omogućuju povlačenje po blatu jedne takve srpske svetinje. Ne trebaju nam dvojezični natpisi koji služe samo za providno manipuliranje i Srbima i Hrvatima za potrebe izbora u Vukovaru. Ne treba nam nikakav poklon od ljudi koji nas vrijeđaju. Takav minimum nacionalnog ponosa možemo očekivati čak i od SDSS-a – navodi u svom priopćenju Jovan Ajduković, predsjednik Naše stranke.

>>Ovčara na ćirilici: Dvojezičnost se uvodi po sili zakona

>>Stožer za obranu Vukovara: Traže moratorij na ćirilicu na 50 godina

Elipso

 • Avatar Stipo Li
  Stipo Li:

  Umjesto da guli robiju zbog 12 policajaca u Borovu Selu......on bi Čirilicu u Vukovaru....... e žalosna Državo

 • ante_slavonac:

  ajdukoviću ako ti je srpstvo sveto prijeđeš preko Dunava pa se tamo pravi budalom a Vukovar pusti na miru

 • svisuzauzeti:

  lokalni izbori se bliže pa ona moraju početi ***** tako da si obezbjede još 4 godine da sisaju narod...