Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
480 milijuna eura

Ramljak: To je zadnje kreditiranje, tko sad ne uspije biti profitabilan ide u likvidaciju

Agrokor
Marko Lukunić/PIXSELL
08.06.2017.
u 16:58

Suglasnost za financijski aranžman dali su predstavnici velikih i malih dobavljača, osiguranih vjerovnika i imatelja obveznica, a uskratili su je predstavnici neosiguranih vjerovnika.

Privremeno Vjerovničko vijeće Agrokora odobrilo je ugovaranje kredita s domaćim bankama i zapadnim fondovima u iznosu od 480 milijuna eura, a u taj iznos ulazi i kredit od 80 milijuna eura odobren odmah nakon dolaska izvanredne uprave u Agrokor u travnju. Kredit će se odobriti uz roll-up uvjet, kamatu od četiri posto i na rok od 15 mjeseci, počevši od 10. travnja, uz mogućnost produljenja na dodatna 24 mjeseca.

Dogovoreno je i da u iznosu od 50 milijuna eura za dostavljenu robu i zainteresirani dobavljači budu uključeni u aranžman po roll-up-u, a što znači da će u tom iznosu dobavljači na neki način kreditirati Agrokor budućom isporukom robe, koju će naplatiti po isteku kreditnog aranžmana, a ujedno imati i osiguranu naplatu 50 milijuna eura starog duga. Kako je riječ o roll-upu, a dogovoreni omjer novog i starog duga je 1.1, Agrokorov kreditni aranžman u stvari iznosi visokih 1,06 milijardi eura, koji mora vratiti za godinu dana ili tri godine. Ruske Sberbank i VTB banka nisu prihvatile ugovaranje kredita upravo zbog roll-upa. 

Predstavnik Sberbanke u Vjerovničkom vijeću glasao je protiv, a u srijedu je ta banka podnijela na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za izricanje zabrane Agrokoru i izvanrednom povjereniku sklapanja novih ugovora o financiranju. Trgovački sud zahtjev je odbio, nešto prije početka održavanja sjednice Vjerovničkog vijeća. Možda se Rusi predomisle Prvu tranša kredita od 100 milijuna eura mogao bi već sljedeći tjedan pustiti fond Knighthead Capital Management. No, upis kredita bit će moguć do kraja mjeseca i otvoren za sve potencijalne kreditore s kojima je izvanredni povjerenik Ante Ramljak posljednja dva mjeseca intenzivno razgovarao. 

Tako da postoji mogućnost da se ruske banke predomisle, pozvao ih je i Ramljak da se pridruže, no zasad, barem od Sberbank, to nije izgledno. Od odobrenog iznosa, 150 milijuna eura bit će usmjereno za stari dug dobavljačima, a u potpunosti će biti podmireni dugovi malih poljoprivrednika i OPG-ova – oko 35 milijuna eura. Iznos od 160 milijuna eura usmjerit će se u zalihe i pripremu sezone, a 80 milijuna će biti rezerva, koja ako se ne aktivira do kraja godine, bit će vraćena. Ako u konačnici ne bude interesa svih kreditora da daju 480 milijuna eura kredita, taj će novac, kako je ugovoreno, dati Zagrebačka banka ispred osiguranih banaka i Knighthead Capital Management ispred fondova. 

– Sada ulazimo u mirniju fazu, platit ćemo dugove i spremni ući u sezonu. Za ovaj kredit jamstva će biti sva materijalna i nematerijalna imovina. Ovo je posljednji kredit koji Agrokor uzima – rekao je Ramljak u izjavi novinarima.

Ramljak je rekao da je dug Agrokora prema posljednjih dana često spominjanom Agramu 296 milijuna kuna, te da su na Trgovačkom sudu predali zahtjev za pobijanje repo ugovora. Na temelju tih ugovora Agram je financirao Agrokor, a zalog za to su bile dionice Agrokorovih kompanija, zbog čega je i Agram počeo s preuzimanjem tih udjela, no i nakon aktiviranja Zakona. 

Sberbank smatra da je roll-up model u suprotnosti s Lex Agrokorom te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolaganje imovinom Agrokora na štetu ostalih vjerovnika, uključujući RH. 

– Naša je želja osigurati da se postupak izvanredne uprave u Agrokoru provede u punom suglasju sa zakonima i uz najvišu moguću korist za sve uključene strane – izjavili su u Sberbank. Već ranije su poručili da im ne odgovara roll-up jer nije pravedno da se primijeni za banke i fondove. Zapadni fondovi su, naime, otkupili dug od prijašnjih vlasnika Agrokorovih obveznica početkom godine po niskim cijenama (oko 30 centi za euro), a vratio bi im se u cijelom iznosu u kojem su novac posudili. Također, tvrdili su da je čak i prvotni planirani iznos kredita od 220 milijuna eura previsok. 

Rok za prijavu tražbina Dobro restrukturiranje trebalo bi omogućiti vraćanje duga. Zbog toga je i ovaj tjedan imenovan novi operativni menadžment. Primjerice u Konzumu treba vratiti povjerenje potrošača i povećati prihode, a potom i smanjiti cijenu zakupa koju sada plaćaju za trgovine. Taj godišnji iznos je 70 milijuna eura i mora se prilagoditi tržišnim cijenama koja je i 60 posto manja od ove.

Likvidacija neprofitabilnih

- Mislim da je to zadnje kreditiranje koje će firme iz koncerna Agrokor dobiti za normaliziranje poslovanja - rekao je Ramljak i dodao da bi firme koje ne uspiju biti profitabilne mogle ići u likvidaciju.

Rekao je i kako je bitno naglasiti da su na vjerovničkom vijeću dobili suglasnost od 4 glasa, dok je jedan bio protiv.

- Radi se o predstavniku Sberbanke - izjavio je Ramljak.

Prvi iznos od 100 milijuna eura trebao bi sjesti početkom idućeg tjedna. Od 480 milijuna eura 150 će biti isplaćeno dobavljačima za stari dug, onaj koji je nastao prije 10 travnja. 80 milijuna eura će ostati na računu i njih će povući ako im budu trebali.

Komentara 19

ST
stefj
19:12 08.06.2017.

Eh, tko bi rekao da i ovdje ima toliko hejtera... No, što sad, čini se da je privremeno odgođen stečaj Agrokora. Sad slijedi restrukturiranje iliti rasprodaja. Pitanje je kako će se postaviti Rusi, koliko će sve to kočiti... Sa svakom prodajom, sa svakim novim kreditom Ruske banke imaju manju vjerojatnost naplate. Samo je pitanje na koji sud će ići i koliko će biti uporni pri tuženju Hrvatske države. Bitno je i na koji sud će ići, te kakvi će biti odnosi u svijetu... Ako se sudovi postave kao u slučaju Cipra, ostat će Rusi bez novca. Mada sumnjam u takav scenarij...

TI
Tinaiva
17:47 08.06.2017.

Na Indexu na aparatima. Toliko su se veselili propadanju a evo stiže novi kredit.

RI
rikavac
18:49 08.06.2017.

Duzni 6 milijardi eura nisu mogli vracat i sad zaduzuju se jos 480 miliona eura i stim zaduzenjem od 4% kamate vratit 480 miliona i 6 milijardi ako budu stabilno poslovali. haha za nepovjerovat. Nisu vratili kredit kad su naj profitabilniji bili kao sad ce vratit kad se zaduze jos 480 miliona odnosno Milijardu sa kamatama. To ce bit kraj Agrokora sa ovim zaduzenjem to je 7 milijardi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije